Τα φετινά ταξίδια του τρένου στο Ρουφ!

13.10.2009
Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, ένας από τους πιο δημιουργικούς πολιτιστικούς πολυχώρους της Αθήνας, συνεχίζει στον δέκατο τρίτο χρόνο της λειτουργίας της να πρωτοτυπεί, κρύβοντας και φέτος στα βαγόνια της τις πιο απίθανες εκπλήξεις

Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, ένας από τους πιο δημιουργικούς πολιτιστικούς πολυχώρους της Αθήνας, συνεχίζει στον δέκατο τρίτο χρόνο της λειτουργίας της να πρωτοτυπεί, κρύβοντας και φέτος στα βαγόνια της τις πιο απίθανες εκπλήξεις. Σημειώστε:

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ

Με το θεατρικό έργο «Το κολιέ της Ελένης», η γαλλόφωνη Καναδή συγγραφέας Carole Fréchette, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προσθέτει στη σύγχρονη δραματουργία ένα από τα λιγοστά θεατρικά έργα με θεματολογία που αντλείται από την καθημερινότητα της Μέσης Ανατολής αναδεικνύοντας την παγκόσμια, πλέον, ηθική και κοινωνική απαίτηση για ειρήνη και σεβασμό του άλλου.

Γραμμένο το 2001, το έργο περιγράφει τον περίπλου μιας γυναίκας της Δύσης στον κόσμο του πόνου και του πένθους της Ανατολής. Πρόκειται για μια ευαίσθητη διαδρομή γνώσης και συνειδητοποίησης, έξω από ιδεολογίες, μέσα από την οποία προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη μετατόπισης από το ανώφελο "εγώ" στο δημιουργικό "εμείς", που τόσο απουσιάζει στην εποχή μας. Μέσα από την κατανόηση του άλλου, που μιλάει άλλη γλώσσα και έχει άλλη νοοτροπία, μπορούμε να μετακινηθούμε ως προς τις αντιλήψεις μας και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αμφιβολίες μας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θεατρικό έργο, μεταφρασμένο ήδη στα γερμανικά, πορτογαλικά και αγγλικά, που αποδεικνύει ότι το θέατρο μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τη ματιά μας γι’ αυτόν.

Η μετάφραση είναι της Μαρίας Ευσταθιάδη, η σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, συνεργάτης σκηνοθέτης Αλκυώνη Βαλσάρη, κοστούμια Ντόρα Λελούδα, κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, Βίντεο Τέχνη Μαριάννα Στραπατσάκη και μοντάζ?ειδικά εφέ Γιώργος Νικόπουλος.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τατιάνα Λύγαρη, Βαγγέλης Ρόκκος, Ανατολή Αθανασιάδου.

Παραστάσεις: Πέμ., Παρ., Σάβ. στις 9 μ.μ. & Κυρ. στις 7 μ.μ.

Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου

Ο έβδομος σταθμός -Το μυστικό του πειρατή Μπελαφούσκ, η παράσταση για μικρούς θεατές που γράφτηκε ειδικά για το Τρένο-Θέατρό μας από τον Ευγένιο Τριβιζά, συνεχίζεται για 2ο χρόνο μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία.

Η υποδοχή της παράστασης υπήρξε ενθουσιώδης, ενώ οι κριτικές ήταν διθυραμβικές.
Μέσα από τη διαδραστική αυτή παράσταση, η οποία παρουσιάζεται φέτος από ανανεωμένο θίασο ηθοποιών, τα παιδιά ζουν ένα σιδηροδρομικό θεατρικό ταξίδι στο φυσικό του περιβάλλον, εξοικειώνονται με το τρένο όχι μόνο σαν ένα ιδιαίτερο και διαχρονικό μέσο μεταφοράς, αλλά και σαν ένα χώρο που καλλιεργεί τη γνώση και την επικοινωνία και ταξιδεύουν στη δημιουργική φαντασία του αγαπητού σε όλους Έλληνα παραμυθά.

Η σκηνοθεσία είναι της Τατιάνας Λύγαρη, συνεργάτης σκηνοθέτης Αλκυώνη Βαλσάρη, σκηνικά και κοστούμια Ντόρα Λελούδα, μουσική Σταύρος Γασπαράτος, χορογραφίες Ζωή Χατζηαντωνίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Σορμαϊνης, Χρύσανθος Καγιάς, Ανδρέας Μαριανός, Κωστής Κορωναίος, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Αννέτα Κορτσαρίδου, Τζούλι Τσόλκα, Γιάννης Διαμαντής και Ηρακλής Κωστάκης. Στο ρόλο του Μηχανοδηγού, η φωνή Off του Παύλου Χαϊκάλη.

Φωνή εκφωνητή Off: Δημήτρης Κοτζιάς

Φωνή μαθητευόμενου μηχανοδηγού Off: Χρήστος Γεωργαλής

Παραστάσεις: Σαβ. στις 3 μ.μ., Κυρ. στις 11 π.μ. & 3 μ.μ.

Πρεμιέρα: 24 Οκτωβρίου

Παράλληλα, κάθε Τρίτη στις 9 μ.μ. και Τετάρτη στις 7 μ.μ. φιλοξενείται η θεατρική παράσταση ΕΔΩ του Μάικλ Φρέιν, σε σκηνοθεσία Ι. Βαρδάκη με τους Καλλιόπη Ταχτσόγλου, Ίρις Χατζηαντωνίου και Βαγγέλη Ρόκκο.


ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ ORIENT EXPRESS

Για τη χειμερινή σεζόν 2009-2010 στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express παρουσιάζεται η επική κωμική όπερα ? καμπαρέ, με τίτλο «Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης», τα κείμενα και τη μουσική του οποίου γράφει και συνθέτει ο συνθέτης Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, καθηγητής Μουσικού Θεάτρου και Όπερας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό έργο, η πλοκή του οποίου βασίζεται στον γνωστό αρχαιοελληνικό μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, σύμφωνα με τον οποίο ο πατέρας των Θεών, μεταμορφωμένος σε ταύρο, απαγάγει την Ευρώπη από τις ακτές της Φοινίκης και τη μεταφέρει στην Κρήτη, όπου και ενώνεται μαζί της στο Δικταίον Άντρον. Ταυτόχρονα, σ’ αυτήν την κωμική ? σατιρική μεταφορά του μύθου σε σύγχρονο μουσικοθεατρικό έργο παρουσιάζονται και όλα τα κοινωνικοοικονομικοπολιτικά ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής διεύρυνσης, οι ?περαιτέρω συναινετικές? ευρωπαϊκές προοπτικές κ.ο.κ.

Η σκηνοθεσία είναι της Τατιάνας Λύγαρη, κοστούμια Νατάσσα Ζούκα, φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν πέντε εξαιρετικά ταλαντούχοι performers (Θανάσης Βλαβιανός, Τίνα Γιωτοπούλου, Ανδρέας Σταματόπουλος, Ανδρέας Στεργίου, Ευαγγελία Τσιάρα).

Παραστάσεις: Τετ., Πεμ., Παρ., Σάβ στις 9:30 μ.μ. & Κυρ. στις 8 μ.μ.

Πρεμιέρα: 11 Νοεμβρίου

«Η φωτιά σου αναμμένη». Η τραγουδοποιός Νικολέττα Αναστασίου με τετραμελή μπάντα και τη «διακριτική» συμμετοχή του κοινού, εξερευνούν με τραγούδια τον δρόμο που οδηγεί στα ανέλπιστα! Τσιγγάνικο βιολί, αφρικάνικα, ισπανικά, ινδικά κρουστά, ήχοι από πέτρες και ξύλα, κιθάρα φλαμέγκο, καθάριο ακορντεόν, ινδικό φλάουτο, φωνητικά υφαντά παντρεύονται αρμονικά σε ένα μωσαϊκό ήχων και ταξιδεύουν τους θεατές του Μουσικού Βαγονιού Orient Express σε ολόκληρο τον κόσμο με αφετηρία τσιγγάνικες μελωδίες από την κεντρική Ευρώπη. Οι στίχοι των τραγουδιών και τα κείμενα της παράστασης είναι της Νικολέττας Αναστασίου.

Παραστάσεις: κάθε Τρίτη, στις 9:30 μ.μ.

Πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ ORIENT EXPRESS
Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση των Α΄ και Β΄ κύκλων των λογοτεχνικών συναντήσεων θα υπάρξει φέτος ο Γ΄ κύκλος πρόσκλησης γνωστών Ελλήνων συγγραφέων τα μεσημέρια της Κυριακής στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express.

Το αναγνωστικό κοινό έχει τη μοναδική ευκαιρία, στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του βαγονιού, παρέα με ένα ποτήρι κρασί κι ένα γευστικό πιάτο, να συναντήσει από κοντά γνωστούς κι αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς και να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της ζωής και του συγγραφικού τους έργου.

Στο Wagon-restaurant και Wagon-Bar της Αμαξοστοιχίας γευστικά μενού αλλά και ηχητικά ακούσματα επηρεασμένα από το κλίμα της Ανατολής. Παίζει ούτι και κιθάρα ο Γιάννης Κουτής.

Info

Που: Αμαξοστοιχία-Θέατρο «το Τρένο στο Ρουφ» Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, Προαστιακός Ρουφ

Τηλ. για κρατήσεις θέσεων: 210-5298922 , 6937-604988