Μετά τους Πυξ Λαξ στάθηκα τυχερός

25.06.2007
Τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε ως μέλος ενός από τα δημοφιλέστερα ελληνικά γκρουπ, τους «Πυξ Λαξ». Τον παρακολουθήσαμε να κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία ως σόλο καλλιτέχνης και αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές της μουσικής του προσωπικότητας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αναστασία Κούκα
Α[email protected]

Τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε ως μέλος ενός από τα δημοφιλέστερα ελληνικά γκρουπ, τους «Πυξ Λαξ». Τον παρακολουθήσαμε να κάνει τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία ως σόλο καλλιτέχνης και αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές της μουσικής του προσωπικότητας.

Τα πολλά και διαφορετικά μουσικά πρόσωπα του Φίλιππου Πλιάτσικα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι ανηφορίσουν στο θέατρο Λυκαβηττού, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Εκεί θα μας περιμένει, μαζί με τους μουσικούς του αλλά και κάποιους φίλους του τραγουδιστές για να μας πείσει πως η μουσική δεν έχει ταμπέλες.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί μία συναυλία στον Λυκαβηττό. Υστερα από απαίτηση του κοινού προστέθηκαν και δύο ακόμη. Την περίμενες τόσο μεγάλη ανταπόκριση;

Να σου πω την αλήθεια όχι. Εξ αρχής είχα ένα καλό προαίσθημα για τη μία βραδιά. Ημουν δηλαδή σχεδόν βέβαιος ότι θα πάει πολύ καλά. Αλλά το ότι θα εξαντληθούν τα εισιτήρια και θα κάνουμε και άλλες δύο συναυλίες, ε αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες, και τις δικές μου και των συνεργατών μου.

Οταν πριν από κάποια χρόνια πήρατε την απόφαση να βάλετε τέλος στην επιτυχημένη διαδρομή των «Πυξ Λαξ» και να ακολουθήσετε ο καθένας τον δικό του δρόμο, υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκες ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ μόνος να αγγίξεις την ίδια επιτυχία;

Η απόφαση για τη διάλυση των «Πυξ Λαξ» ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη. Ξέραμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για μας. Γνώριζα λοιπόν εξαρχής τι με περιμένει, όμως ποτέ δεν φοβήθηκα. Και αυτό γιατί στόχος μου δεν ήταν να επαναλάβω όσα είχα ήδη κάνει με τους «Πυξ Λαξ» αλλά να κάνω ένα νέο ξεκίνημα.

- Σήμερα, μετά πέντε περίπου χρόνια, θεωρείς ότι τότε πήρες τη σωστή απόφαση;

Η απόφαση ήταν σωστή ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Βέβαια εγώ στάθηκα τυχερός, τα πράγματα μού ήρθαν ευνοϊκά. Και να μην τα είχα πάει όμως τόσο καλά και πάλι θα υποστήριζα την απόφαση που πήρα τότε.

Τι πιστεύεις ότι έχεις καταφέρει καλλιτεχνικά σε αυτό το διάστημα που δεν το είχες κάνει ως μέλος του συγκροτήματος;

Πολλά πράγματα. Το σημαντικότερο απ όλα όμως είναι ότι τώρα κάνω του κεφαλιού μου. Παίρνω τις αποφάσεις μόνος μου, δεν χρειάζεται να συνεννοηθώ με κανέναν και έχω την απόλυτη ευθύνη των επιλογών μου. Φυσικά και είναι όμορφο να δουλεύεις ομαδικά αλλά είναι επίσης πολύ όμορφο να κάνεις ό,τι σου έρχεται στο κεφάλι!

Σχετικά με το πρόγραμμα των συναυλιών στον Λυκαβηττό τι έχεις ετοιμάσει;

Το πρόγραμμα θα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη: στο πρώτο στο οποίο θα συμμετέχει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα ακουστούν κομμάτια με κλασικό αλλά και σύγχρονο ήχο. Στο δεύτερο μέρος θα παίξει μόνο ροκ μπάντα και η ατμόσφαιρα θα είναι ανάλογη. Τα τραγούδια θα καλύπτουν όλη την πορεία μου, από τις επιτυχίες των Πυξ Λαξ μέχρι τις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές μου.

Οι τελευταίες δύο δισκογραφικές δουλειές σου πάντως αγγίζουν δύο διαφορετικά μουσικά άκρα. Η ζωντανή ηχογράφηση από τις συναυλίες σου στο Μέγαρο Μουσικής χαρακτηρίζεται από κλασικό ήχο, ενώ το πρόσφατο άλμπουμ σου με τίτλο «ΟΜΝΙΑ» διαθέτει έναν ήχο ιδιαίτερα φρέσκο και πρωτοποριακό. Συνυπάρχουν αυτές οι δύο πλευρές στον Φίλιππο Πλιάτσικα;

Φυσικά και συνυπάρχουν μαζί με πολλές ακόμη. Και κάθε φορά βγαίνει στην επιφάνεια αυτό που θέλω να βγάλω προς τα έξω. Ο λόγος που ζήτησα από την εταιρεία μου να κυκλοφορήσουν τα δύο αυτά άλμπουμ σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών ήταν ο εξής: ήθελα να φανούν οι δύο διαφορετικές πλευρές του ίδιου καλλιτέχνη.

«Η ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ»
Η παρέα στη σκηνή μού είναι απαραίτητη. Γι αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχω μαζί μου τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Διονύση Τσακνή, τον Βασίλη Καζούλη, την Ευσταθία και τον MC Yinka. Είναι όμως και κάτι άλλο: εγώ δεν είμαι τραγουδιστής. Ερμηνεύω τα τραγούδια που αισθάνομαι ότι μου ταιριάζουν. Πιστεύω λοιπόν ότι κάποια τραγούδια μου πρέπει να πουν κάποιοι άλλοι ερμηνευτές οι οποίοι μπορούν να τους δώσουν μια διαφορετική διάσταση.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ.
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας δίνει τρεις συναυλίες, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο Λυκαβηττού. Θα παρουσιάσει τραγούδια από το σύνολο της μουσικής του διαδρομής, από το 1990 μέχρι σήμερα, άλλα με κλασικό και άλλα με ροκ ήχο. Συμμετέχει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ενώ μαζί του τραγουδούν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Διονύσης Τσακνής, ο Βασίλης Καζούλης, η Ευσταθία και ο MC Yinka. Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ.