Εγκαίνια έκθεσης στο Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης

23.07.2007
Προσωρινή έκθεση με οικοδεσπότη τον 'Πρίγκιπα των Κρίνων' εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης, το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας μας.
Προσωρινή έκθεση εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας μας.

Ο ανθός του ανθού του κρητομινωικού πολιτισμού και, γενικώς, των αρχαιοτήτων της Κρήτης, που συμπυκνώνεται σε περίπου 450 αντικείμενα, θα παρουσιάζεται στην αίθουσα του υπογείου. Τα επιλεγμένα ευρήματα σηματοδοτούν την εξέλιξη του πολιτισμού της Κρήτης από τους προϊστορικούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ έμφαση δίνεται στη μινωική εποχή.

Η επιλογή των αντικειμένων, σύμφωνα με στελέχη του μουσείου, ήταν φοβερά δύσκολη υπόθεση, αφού έπρεπε να γίνει διαχωρισμός από συνολικά 15 χιλιάδες και άνω ευρήματα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Ο Πρίγκιπας των Κρίνων θα είναι ο οικοδεσπότης, καθώς αυτός θα «υποδέχεται» το κοινό. Σε περίοπτη θέση εκτίθενται ευρήματα από το λίκνο της μινωικής εποχής, το Ανάκτορο της Κνωσού, ενώ σημαίνουσα θέση έχει επίσης ο δίσκος της Φαιστού, καθώς επίσης και ευρήματα από το ανάκτορο της Ζάκρου, οι διπλοί πελέκεις, οι γνωστές θεές με τα φίδια, η ταυροκεφαλή με τα χρυσά κέρατα και οι γνωστότερες τοιχογραφίες όπως αυτές των ταυροκαθαψίων, η Παριζιάνα, οι κροκοσυλλέκτριες και το Γαλάζιο Πουλί.

Η έκθεση θα κλείνει προσφέροντας θέαμα στους επισκέπτες με τα γλυπτά της Ίσιδος, του Σαράπη και του Φιλοσόφου. Από τους υπεύθυνους δε του μουσείου έγινε γνωστό ότι οι επισκέπτες θα μπαίνουν κατά ομάδες 200 ατόμων ανά μία ώρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι ουρές, αφού ο χώρος της έκθεσης είναι μόλις 350 τ.μ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ξανθουδίδου και Χατζηδάκη, ΗΡΑΚΛΕΙΟ,
Τηλ.: (081) 226092, 224630