Δέκα νέα έργα της Συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ

18.10.2007
Για πρώτη φορά εκτίθενται στο ελληνικό κοινό δέκα έργα της Συλλογής Κωστάκη, τα οποία περιλαμβάνει η νέα έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Για πρώτη φορά εκτίθενται στο ελληνικό κοινό δέκα έργα της Συλλογής Κωστάκη, τα οποία θα συμπεριληφθούν στη νέα έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Πρόκειται για σχέδια και μπλοκ ζωγραφικής της Liubov Popova, γεωμετρικά της σχέδια από την περίοδο συνεργασίας της με την ομάδα UNOVIS του Malevich, καθώς και παραστατικά έργα του Ivan Kliun.

Τα έργα θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών από 24 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 100 έργα και καλύπτει τους σημαντικότερους σταθμούς της Ρώσικης Πρωτοπορίας με πίνακες, τυπώματα, κατασκευές, πορσελάνες, αφίσες και έντυπο αρχειακό υλικό σημαντικών καλλιτεχνών-εκπροσώπων του κινήματος.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει περισσότερα έργα στην έκθεση για τον κονστρουκτιβισμό, που θα παρουσιάσει το ΚΜΣΤ μέσα στο 2008.

Η Συλλογή Κωστάκη απαρτίζεται από περίπου 1275 έργα τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά σημαντικών καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας, όπως οι Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin, Olga Rozanova, Varvara Stepanova, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin, Gutstav Klutsis.

Πρόκειται για μια συλλογή αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της ρωσικής πρωτοπορίας, μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης, η οποία άνθισε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.