«Με βρήκε μόνη της η επιτυχία»

12.11.2007
«Μ' αρέσει που όλα συμβαίνουν φυσικά» δηλώνει η Λα Μαρί. Αραγε θεωρεί πως και η επιτυχία της μπορεί να χωρέσει στη φράση που μόλις είπε; Η τραγουδίστρια με την παιδική φωνή και πλέον μοναδικό μέλος του κάποτε τρίο από την Ανδαλουσία, των «Τσαμπάο», απολαμβάνει τη θέα που αφήνει η ολοένα και αυξανόμενη δόξα της.

«Μ' αρέσει που όλα συμβαίνουν φυσικά» δηλώνει η Λα Μαρί. Αραγε θεωρεί πως και η επιτυχία της μπορεί να χωρέσει στη φράση που μόλις είπε; Η τραγουδίστρια με την παιδική φωνή και πλέον μοναδικό μέλος του κάποτε τρίο από την Ανδαλουσία, των «Τσαμπάο», απολαμβάνει τη θέα που αφήνει η ολοένα και αυξανόμενη δόξα της.

Το «ηλεκτρονικό» φλαμένκο των «Τσαμπάο» είναι η νέα τροφή για τα αυτιά του κοινού που ήθελε ν ακούσει κάτι παραπάνω από μια ακόμα έθνικ μουσική παραγωγή. Και αυτό είναι κάτι που η Λα Μαρί γνωρίζει να υπηρετεί μοναδικά.

Το κάνει, άλλωστε, από το 2002 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο διπλό άλμπουμ (με πολλά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών) των «Τσαμπάο» με τίτλο «Flamenco Chill». Ηταν μια απόπειρα συμβίωσης του φλαμένκο με την άμπιεντ ή την κρυφο-χάουζ μουσική. Το περασμένο καλοκαίρι η Λα Μαρί έζησε κάτι που δεν της είχε συμβεί στο παρελθόν.

Το ρεμίξ του τραγουδιού της «Ρokito a Ρoko» αποθεώθηκε από το κοινό των κλαμπ. Ακούστικε περισσότερο από κάθε άλλο σινγκλ που θα ήθελε να «αναρτηθεί» ως το τραγούδι του καλοκαιριού.

Οι «Τσαμπάο» έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και οι συναυλίες τους συμπίπτουν με την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ με τίτλο «Con Otro Αire». Θα εμφανιστούν στην Αθήνα στο κλαμπ «Γκαγκάριν 205», το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και την επόμενη βραδιά στη Θεσσαλονίκη, στο «Fix». Στις εμφανίσεις τους τη Λα Μαρί θα υποστηρίζει οκταμελές συγκρότημα.

Η μουσική σας έγινε ιδέα, τάση, αφορμή για πολλούς ν ασχοληθούν με τη σκηνή των νέων συγκροτημάτων της Ισπανίας που ανακατεύουν το φλαμένκο με τις σύγχρονες τάσεις της ηλεκτρονικής μουσικής. Θυμάστε το «πώς» και το «γιατί» θελήσατε να συνδέσετε αυτά τα δύο μουσικά είδη;

Κάποια πράγματα μας βρήκαν μόνα τους. Αρχικά δεν είχαμε καμία διάθεση να μιξάρουμε το φλαμένκο με την ελεκτρόνικα. Θα έλεγα πως φτάσαμε σ' αυτό το σημείο για οικονομικούς λόγους. Τις πρώτες μέρες των «Τσαμπάο» ήμασταν μια μπάντα τριών ανθρώπων που για να συνθέσουν και να ενορχηστρώσουν τη μουσική που επιθυμούσαν χρειάζονταν μια ντουζίνα μουσικούς. Η απάντηση στο πρόβλημα ήταν η τεχνολογία. Ελυσε τα χέρια μας. Χρησιμοποιώντας την καταφέραμε να πλησιάσουμε τις ηχητικές μας προσδοκίες. Ναι, μπορεί ν ακούγεται κάπως κυνικό αλλά συγκεκριμένα μουσικά προγράμματα για υπολογιστές με το πάτημα ενός κουμπιού και μόνο, μας έφεραν στη μουσική που θέλαμε να φτιάξουμε.

Η σταθερή ένσταση των ρομαντικών της μουσικής είναι πως η τεχνολογία σκοτώνει την ομορφιά του ανθρώπινου αυθορμητισμού. Πολλές φορές το λάθος ενός μουσικού μπορεί να είναι πιο γοητευτικό από την τέλεια, αλλά ψυχρή, αναπαραγωγή ήχων ενός μουσικού προγράμματος.

Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι τεχνολογικές λύσεις οι «Τσαμπάο» δεν θα είχαν καταφέρει να φτιάξουν, να συνθέσουν τη μουσική που πάντα ήθελαν. Αν σήμερα το πάντρεμα του φλαμένκο με την ελεκτρόνικα είναι τάση, τότε αυτό οφείλεται και στις επαναστατικές λύσεις που πρότεινε η μουσική τεχνολογία.

Λένε πως το φλαμένκο είναι κάτι παραπάνω από μουσική...

Λένε, ας πούμε, πως είναι τρόπος ζωής. Ναι, αυτό είναι. Το φλαμένκο δεν δηλώνει υποταγή σε μόδες. Δεν μπορεί να χωρέσει στη στιγμιαία δόξα που μπορεί να κερδίσει μια φευγαλέα τάση. Μερικές φορές θυμίζει πάσσαλο σφηνωμένο τόσο σφιχτά στο έδαφος που είναι αδύνατο κάποιος να τον ξεριζώσει.

Το σινγκλ σας για το «Ρokito a Ρoko» ήταν ένα μαζικό χιτ. Η χορευτική του έκδοση δοξάστηκε στα κλαμπ όλου του κόσμου το περασμένο καλοκαίρι. Θα δοκιμάσετε να επαναλάβετε ξανά την ίδια επιτυχία;

Δεν έχω ιδέα. Προς το παρόν απολαμβάνω όσα κατάφερε αυτό το τραγούδι. Θα ήταν άδικο για τη μουσική μας να προβλέψω με λέξεις το μέλλον της. Δεν είμαι μέντιουμ. Θα προτιμούσα τη ίδια δουλειά να την κάνουν οι νότες των νέων μας τραγουδιών.

Γιατί σας φωνάζουν Λα Μαρί αντί Μαρί; Το δεύτερο ακούγεται περισσότερο σαν όνομα. Το Λα πριν από το Μαρί πού σκοπεύει;

Ετσι ονομάζω τον εαυτό μου από την πρώτη μέρα ύπαρξης των «Τσαμπάο». Υπάρχει και κάτι ακόμα. Στην Ανδαλουσία συχνά βάζουμε το άρθρο μιας γυναίκας ή ενός άνδρα πριν από το όνομά του. Μη με ρωτήστε γιατί το κάνουμε αυτό. Είναι ένα από τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Οι «Τσαμπάο» θα εμφανιστούν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο κλαμπ «Gagarin 205» (Λιοσίων 205) στην Αθήνα και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στο «Fix», στη Θεσσαλονίκη. Η συναυλία τους είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο.

Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ (προπώληση) και 35 ευρώ (ταμείο).
Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Γιάννης Παναγόπουλος