"Ο διάολος στη μποτίλια" από τους Σκαραβαίους

29.11.2007
Η θεατρική ομάδα «Σκαραβαίοι», παρουσιάζουν από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο χώρο Τέχνης «Εκβασις» την εναλλακτική παράσταση «Ο διάολος στη μποτίλια», σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη, που ενθουσίασε πέρυσι σκορπώντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.
Η θεατρική ομάδα «Σκαραβαίοι», παρουσιάζουν κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο χώρο Τέχνης «Εκβασις» την εναλλακτική παράσταση «Ο διάολος στη μποτίλια», σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη, που ενθουσίασε πέρυσι σκορπώντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Η παράσταση «Ο διάολος στη μποτίλια», μετά την καλοκαιρινή περιοδεία της σε πύργους και κάστρα, επιστρέφει στο χώρο της.

Πρόκειται για πέντε σκαμπρόζικα παραμύθια της Μάνης, παρμένα απο ζωντανές αφηγήσεις, που επικεντρώνουν στη σύγκρουση άντρα και γυναίκας, την αντιπαράθεση εξυπνάδας και κουταμάρας, δόλου και δικαιοσύνης και κορυφώνουν στην περίφημη μάχη της γυναίκας με τον ίδιο το «διάβολο».

Η παράσταση δίνει ρόλο στον αφηγητή, που αναδεικνύει τη χυμώδη διάλεκτο, ενώ ο βηματισμός της βραδιάς δίνεται ζωντανά από έναν μουσικό, που μεταφέρει εξωτικούς τόνους από όργανα διαφορετικών ηπείρων.

Τους 32 ρόλους ανθρώπων και ζώων παίζουν οκτώ ηθοποιοί οι οποίοι μεταμορφώνονται επί σκηνής.

Παρ’ όλο που η παράσταση αποτελεί ένα λαϊκό θέαμα πανηγυριού, εμπεριέχει σημαντικό θεατρολογικό ενδιαφέρον, διότι:

1. Ανατρέπει τη μέχρι σήμερα γνωστή εικόνα της «βλοσυρής» Μάνης των μοιρολογιών και της βεντέτας, αφού τα κείμενα των παραμυθιών ξεχειλίζουν από ανατρεπτικό χιούμορ που φτάνει τα όρια του σύγχρονου κόμικ, ενώ ταυτόχρονα τα πέντε μανιάτικα τραγούδια που τα συνοδεύουν, είναι σκωπτικά και καθόλου δραματικά.

2. Ενώ σήμερα τα κείμενα αποτελούν στη Μάνη αφηγήσεις παραμυθιών, σύμφωνα με Ευρωπαίους μελετητές έχουν παρουσιασθεί ως θεατρικές παραστάσεις στην Κεντρική Ευρώπη του Μεσαίωνα, ενώ μια παραλλαγή τους απεικονίζεται ως παράσταση πανηγυριού πάνω σε παλκοσένικο απο τον «ζωγράφο των χωρικών» Pieter Bruegel το έτος 1550! Επίσης οι ίδιοι μελετητές εντοπίζουν τις αφηγήσεις αυτές, εκτός από την Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, τη Δυτ. Αφρική και τη Βόρειο Αμερική. Οι πληροφορίες αυτές ανοίγουν τον ορίζοντα στο φαινόμενο της διεισδυτικότητας των πολιτισμών και της αλληλεπίδρασης των μύθων και των ιδεών, ακόμα κι όταν πρόκειται για έναν τόπο θεωρητικά «κλειστό», όπως η Μάνη.

Στο παραδοσιακό καφεθέατρο ΕΚΒΑΣΙΣ με τους πέτρινους τοίχους, την ξύλινη οροφή και τα μαρμάρινα τραπεζάκια, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στήνεται πάνω στο πατάρι ένα λαϊκό θέαμα που μας ταξιδεύει στον ξεχασμένο εαυτό μας, ενώ παράλληλα, μπορείτε να απολαύσετε την παράσταση, πίνοντας το ποτό σας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Δραματοποίηση - Σκηνοθεσία : Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Σκηνικά : Κώστας Κουρμουλάκης
Κοστούμια : Εμμανουέλα Κρουκόβσκι ? Τζωρτζίνα Κωστοπούλου
Μουσική : Γιάννης Ψειμάδας
Κινησιολογία: Βασίλης Μυριανθόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Ζ. Κληματσάκη, Δ. Ποταμίτης, Β. Κουκούτση, Κ. Αυλωνίτης, Γ. Νικολάου, Δ. Λύρας, Χ. Πλατανιώτη, Ν. Φραγκιουδάκης

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Δευτέρα : 9:15 μ.μ.
Τρίτη : 9:15 μ.μ.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 80 ΛΕΠΤΑ