Κινηματογράφος Υπό Κατασκευή: Θερβάντες & ACS

26.01.2008
To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει κινηματογραφικό κύκλο με ταινίες από το αντίστοιχο τμήμα των διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου Ντονόστια - Σαν Σεμπαστιάν και Τουλούζ. Σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών στο ACS, θα προβληθούν 5 πρόσφατες παραγωγές από τη Λατινική Αμερική, ενώ θα παραστεί και ο Αργεντινός σκηνοθέτης Νικολάς Τουότσο.

Τι: Κινηματογράφος Υπό Κατασκευή
Πότε: Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008, από τις 16:00
Πού: Κέντρο Τεχνών στο ACS, Γαρυττού 53, Χαλάνδρι, Tηλ.: 210 6393341, www.artscenter.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 17:00.

Τρεις ταινίες κάθε ημέρα, από τις 16.00
Ανοικτή συζήτηση την Κυριακή 27/01/08, στις 21.15
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες


Για τρίτη χρονιά το 2008 το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει αυτόν τον κινηματογραφικό κύκλο, με ταινίες από το αντίστοιχο τμήμα των διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου Ντονόστια-Σαν Σεμπαστιάν και Τουλούζ. Σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών στο ACS, θα προβληθούν πέντε πρόσφατες παραγωγές από τη Λατινική Αμερική, -Αργεντινή, Κολομβία, Ισημερινός- ενώ θα παραστεί και ο Αργεντινός σκηνοθέτης Νικολάς Τουότσο. Από ελληνικής πλευράς, φέτος θα προβληθεί η επίσης πολυβραβευμένη ταινία «Έντουαρτ», της Αγγελικής Αντωνίου.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 21:15, μετά το τέλος των προβολών, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τον αργεντινό σκηνοθέτη Νικολάς Τουότσο και τον παραγωγό Γρηγόρη Κοκκινάκη.

Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υποτίτλους.
Είσοδος ελεύθερη


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2008

16:00 «Άλλη μια επιστροφή» (Αργεντινή, 80΄, ασπρόμαυρο, 2005), του Σαντιάγο Παλαβεσίνο, με τους: Χοσέ Ιγνάσιο Μαρσιλέτι, Βαλεντίνα Μπάσι, Φεδερίκο Εσκέρο, Νασαρένα Σμιτ, Ρομπέρτο Καρνάγκι, Μαρτίν Κόαν, Σιμόν Μαρσιλέτι.

Ο Σεμπαστιάν Παγάνι, ένας νέος σκηνοθέτης, επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Τσακαμπούκο της Αργεντινής, μετά από μακρά απουσία, σκοπεύοντας να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους, βασισμένη σε ένα διήγημα του Αρόλδο Κόντι, συγγραφέα, που δολοφονήθηκε από τη δικτατορία. Ο αρχικός αυτός σκοπός περνάει σε δεύτερο πλάνο όταν, με αφορμή την πρόσφατη αυτοκτονία ενός παιδικού του φίλου, κάτω από σκοτεινές συνθήκες, επανεμφανίζεται το παρελθόν του. Ο Παγάνι αρχίζει να μαθαίνει λεπτομέρειες αυτού του θανάτου, που περιπλέκουν περισσότερο το μυστήριο. Σιγά-σιγά, αρχίζει να απομακρύνεται από το σχέδιό του και εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε μια έρευνα σχετικά με τις τελευταίες μέρες του αυτόχειρα. Στο τέλος, όμως, οι δυο υποθέσεις συνδέονται αναπάντεχα.

17:30 «Η σκιά του οδοιπόρου» (Κολομβία, 91΄, ασπρόμαυρο, 2004) του Σίρο Γκέρα, με τους: Σέσαρ Μπαδίγιο, Ιγνάσιο Πριέτο, Ινές Πριέτο Σαράβια, Λόουιν Αγιέντε, Αδελάιδα Κορεδόρ.

Ο Μάνιε αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Έχει χάσει το ένα του πόδι και γι’ αυτό δεν μπορεί να βρει δουλειά, δε μπορεί να πληρώσει το νοίκι του, και υφίσταται τις κοροϊδίες και την απαξίωση των άλλων. Ενώ τριγυρίζει στους δρόμους αναζητώντας τρόπους επιβίωσης, γνωρίζει έναν περίεργο τύπο, έναν άνδρα που κουβαλάει κόσμο, σε μια καρέκλα που έχει δεμένη στην πλάτη του, στους δρόμους της Μπογκοτά. Αλληλοβοηθούνται και γεννιέται ανάμεσά τους μια παράξενη φιλία που διευκολύνει τις ζωές τους. Παράλληλα, μοιράζονται ένα παρελθόν βίας, που τους ενώνει και ταυτόχρονα τους διχάζει, αποκαλύπτοντας ότι έχουν χάσει τα πάντα, εκτός απ’ την ελπίδα για μια νέα αρχή.

19:15 «Εκτός παιχνιδιού» (Ισημερινός, 122΄, έγχρωμο, 2002) του Βίκτορ Αρέγκι με τους: Μανόλο Σαντιγιάν, Ντάνι Μπουσταμάντε, Χιμένα Γκαντσάλα, Φαμπιάν Βελάσκο, Χεράρδο Πίντο, Τζίμι Πασμίνιο, Σίλβια Βίμος, Ναρσίσα Ρουάλες.

Ο Χουάν είναι ένας φτωχός νέος από τον Ισημερινό που ονειρεύεται να φύγει από τη χώρα του για να γλιτώσει από την ασφυχτική κατάσταση που επικρατεί εκεί. Στην προσπάθειά του να βρει χρήματα για να μπορέσει να ταξιδέψει και ωθούμενος από την απελπισία του και από τα αποτελέσματα που έχει στην οικογένειά του και στο περιβάλλον του η οικονομική, κοινωνική και ηθική εξαθλίωση της χώρας του, εμπλέκεται σε εγκληματικές πράξεις. Ο ντροπαλός αυτός νέος, που αγαπάει μια κοπέλα χωρίς ανταπόκριση, σημαδεύεται από την φτώχεια της οικογένειάς του, την αγάπη του για μια καλή του φίλη, τη γενική καταπίεση και τη διαφθορά, τελικά ακολουθεί τις λάθος συμβουλές για να εξασφαλίσει τα μέσα που θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει το χρυσό του όνειρο: να εγκαταλείψει τον Ισημερινό και ν’ αναζητήσει την τύχη του στην Ισπανία.

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2008

16:00 «Μικρό Χωριό» (Αργεντινή, 65´, έγχρωμο, 2003) του Φερνάν Ρούντνικ, με τους: Λορένσο Κιντέρος, Ντιέγο Σταρόστα, Κάρλα Κρέσπο.

Βρισκόμαστε σ’ ένα απομακρυσμένο παραθαλάσσιο χωριό, όπου ο δήμαρχος είναι στην εξουσία επί τρεις δεκαετίες. Η Μαρία, η νεαρή ερωμένη του, δουλεύει στο ταχυδρομείο. Ο Τόνι, ένας ναυτικός, φτάνει στο χωριό με αποστολή να συντάξει μια αναφορά για την κατάσταση στην περιοχή. Οι τρεις τους συμβιώνουν ήσυχα. Μια μέρα φτάνουν ξένοι επενδυτές με σκοπό να φέρουν την πρόοδο, αλλά ο δήμαρχος είναι ανένδοτος. Η πρωτεύουσα κόβει τον ανεφοδιασμό και την ασύρματη επικοινωνία, απομονώνοντας έτσι το χωριό και καταδικάζοντάς το στην πείνα και τη μοναξιά. Εκείνοι αντιστέκονται. Η ταινία είναι η ιστορία ενός χωριού που δε θέλει να εξαφανιστεί.

17:15 Eduart «Έντουαρτ» (Ελλάδα-Γερμανία, 105΄, έγχρωμο 2006) η βραβευμένη ταινία της Αγγελικής Αντωνίου με τους Εσρέφ Ντουρμίσι, Αντρέ Χένικε, Ντρισίμ Ξιέπα, Ντάντσο Τσεβρέσκι, Ερμέλα Τέλι, Αντριάν Αζίρι, Γκαζμέντ Τζοκάι, Μάνο Βακούση, Μελέτη Γεωργιάδη, Αντώνη Χατζή.έ Χένικε, Ντρισίμ Ξιέπα.

Ο EDUARΤ, ένας νέος άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σ’ ένα καταπιεστικό και σκληρό οικογενειακό περιβάλλον, εγκαταλείπει την πατρίδα του με το όνειρο να γίνει ροκ τραγουδιστής και να γνωρίσει μια άλλη ζωή. Η ορμή και τα πάθη της ηλικίας του τον οδηγούν στο έσχατο των εγκλημάτων. Μια νύχτα, με την ευκολία του ανθρώπου που δεν έχει ηθικά στηρίγματα, διαπράττει φόνο.
Κυνηγημένος απ’ όλους και από τον ίδιο του τον εαυτό, φυλακίζεται κάτω από απίστευτα σκληρές συνθήκες. Η γνωριμία του με έναν Γερμανό γιατρό βγάζει στην επιφάνεια την ενοχή που έκρυβε βαθιά μέσα του. Ο EDUARΤ ομολογεί το έγκλημά του και η βαθιά του μεταμέλεια τον οδηγεί από το σκοτάδι στο φως. Ως σύγχρονος Ρασκόλνικοφ περνά από το έγκλημα στην "τιμωρία", τολμώντας να φωνάξει την ενοχή του.

19:15 «Η διέξοδος» (Αργεντινή, 110΄, έγχρωμο, 2004) του Νικολάς Τουότσο, με τους Νταρίο Γκραντινέτι, Μερσέδες Μοράν, Ουλίσες Ντουμόντ, Πάμπλο Ράγο.

Η ταινία διηγείται την ιστορία πέντε σιδηροδρομικών υπαλλήλων, διαφόρων ηλικιών, που χάνουν τη δουλειά τους. Οι απελπισμένοι άνδρες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ανεργίας και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους, μέσα σε μια πραγματικότητα που τους ξεπερνάει, τους εκπλήσσει και τους ωθεί σε μια πικρή μοίρα, που συνεχώς επιδεινώνεται. Παράλληλα, μια παρέα εφήβων, παιδιών αυτών των σιδηροδρομικών, βλέποντας τις δυσκολίες που περνούν οι γονείς τους, αποφασίζουν να αναλάβουν μια πρωτοβουλία γεμάτη επικίνδυνη αισιοδοξία, που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας σημαδιακής για όλους νύχτας. Μία νύχτα όπου η ειρωνεία συγχέεται με την αλήθεια, το θάρρος με το θάνατο, η αποτυχία με τη νίκη. Μια νύχτα που θα τους σημαδέψει όλους.

21:15 Συζήτηση με τον αργεντινό σκηνοθέτη Νικολάς Τουότσο και τον παραγωγό Γρηγόρη Κοκκινάκη.