Πέθανε ο "δημιουργός" των Sex Pistols, Μάλκολμ Μακλάρεν

09.04.2010
Ο πρώην μάνατζερ του βρετανικού συγκροτήματος "Sex Pistols" και εμβληματική φιγούρα της πανκ ροκ εποχής, Μάλκολμ Μακλάρεν (Malcolm McLaren) πέθανε την Πέμπτη 8 Απριλίου, σε ηλικία 64 ετών, μετά από σύντομή μάχη με τον καρκίνο.

Ο πρώην μάνατζερ του βρετανικού συγκροτήματος "Sex Pistols" και εμβληματική φιγούρα της πανκ ροκ εποχής, Μάλκολμ Μακλάρεν (Malcolm McLaren) πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 64 ετών, μετά από σύντομή μάχη με τον καρκίνο.

Ο θρυλικός «πατέρας του πανκ», κατέληξε σε νοσοκομείο της Ελβετίας, όπου νοσηλευόταν, αφού τον περασμένο Οκτώβριο είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από μεσοθηλίωμα, ένα σπάνιο τύπο καρκίνου. Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο γιος του από την πρώην σύντροφό του, τη σχεδιάστρια μόδας Dame Βίβιεν Γουέστγουντ (Vivienne Westwood), Τζο Κορ (Joe Corre).

"To be bad is good... to be good is simply boring"
O Μάλκολμ Μακλάρεν (Malcolm Robert Andrew McLaren) γεννήθηκε το 1946 στο Λονδίνο και θεωρείται από πολλούς πρωτοπόρος του πανκ, αφού ήταν από τους πρώτους που ψυχανεμίστηκαν το νέο μουσικό είδος, δημιουργώντας την εικόνα καλτ συγκροτημάτων όπως οι Sex Pistols και οι New York Dolls.

Η γιαγιά του Μακλάρεν, Rose Corre Isaacs, πλούσια κόρη Πορτογάλο-εβραίου έμπορου διαμαντιών, ήταν το πρόσωπο που τον μεγάλωσε και του έδωσε το πρώτο και βασικό μότο της ζωής του «Το να είσαι κακός είναι καλό... το να είσαι καλός είναι απλώς βαρετό» ...

Υδροχόος, τυχοδιώκτης - μάνατζερ, σύμβουλος επί παντώς, ταλαντούχος μελλοντολόγος των τάσεων και των στιλ, σχεδιαστής μόδας, μουσικός, ζωγράφος, κινηματογραφικός παραγωγός, ο Μακλάρεν καθώς λένε, ήταν ένας άνθρωπος που μπορούσε να πουλήσει τα πάντα! Και καλύτερα από όλους, τον εαυτό του...

Ο Μακλάρεν μετά τη διάλυση των Sex Pistols ηχογράφησε και δικούς του δίσκους, όπως τον επιτυχημένο Double Dutch το 1983. Πριν από μερικά χρόνια έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στο Λονδίνο, υποσχόμενος ότι αν εκλεγεί θα δώσει άδεια να λειτουργήσει ένας οίκος ανοχής έξω από το Κοινοβούλιο. Τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Ο Τζον Λάιντον (John Lydon), μέλος των Sex Pistols (γνωστός ως Τζόνυ Ρόττεν, Johnny Rotten), τίμησε τη μνήμη του Μάλκομ με την εξής ανακοίνωση: « Για μένα ο Malc ήταν πάντοτε διασκέδαση, και ελπίζω να το θυμάστε αυτό. Πάνω από όλα ήταν ένας διασκεδαστής και θα μου λείψει, και σε σας όλους το ίδιο

Ο γιος του Μακλάρεν, Τζο Κορ - συνιδρυτής της διάσημης φίρμας εσωρούχων Agent Provocateur - δήλωσε ότι ο πατέρας του επιθυμούσε να ταφεί στο κοιμητήριο Highgate, του Β. Λονδίνου, κοντά στην περιοχή που γεννήθηκε.

Χριστίνα Τσατσαράγκου