"Eνα low budget live στου Moe με τη Lisa στο σαξόφωνο"

10.05.2010
"Eνα low budget live στο Bar του Moe, με guest την Lisa στο σαξόφωνο..." Οταν ένα γκρουπ σου απαντάει ότι αυτό έχει φανταστεί να κάνει, αν ήταν ήρωες σε κάποιο κόμικ, δε μπορείς παρά να το λατρέψεις.. ή αν το έχεις ήδη ερωτευτεί, να επιβεβαιώσεις τα συναισθήματά σου χαμογελώντας... Οι Lexicon Project είναι το γκρουπ που με έκανε για πρώτη φορά να χαμογελάω γράφοντας τις ερωτήσεις, και να χαμογελάω διαβάζοντας τις απαντήσεις. Γιατί ζουν στο σήμερα, είναι τυπάδες -όχι τυπάκια-, είναι μυστήριοι όσο πρέπει, 'ρετρό' ώς ένα σημείο κατά τα λεγόμενά τους, με ανθρώπινες αδυναμίες, υπέροχες μουσικές, σχέδια για support στους ΜΠΛΕ και ένα άλμπουμ που σπάει κόκαλα, ηχεία, καρδιές... Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Γι αυτο και δεν μπαίνω στον κοπο να τον κρύψω, αλλά να τον μοιραστώ. Απολαύστε τους.

"Eνα low budget live στο Bar του Moe, με guest την Lisa στο σαξόφωνο..." Οταν ένα γκρουπ σου απαντάει ότι αυτό έχει φανταστεί να κάνει, αν υποθετικά μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε κάποιο κόμικ, δε μπορείς παρά να το λατρέψεις.. ή αν το έχεις ήδη ερωτευτεί, να επιβεβαιώσεις τα συναισθήματά σου με ικανοποίηση... και με την εικόνα του Bart Simpson να σου κλείνει το μάτι...
Οι Lexicon Project είναι το γκρουπ που με έκανε για πρώτη φορά να χαμογελάσω διαβάζοντας τις απαντησεις της συνέντευξής μας... Γιατί ζουν στο σήμερα, είναι τυπάδες -όχι τυπάκια-, είναι όσο πρέπει μυστήριοι, εντελώς ακομπλεξάριστοι, με ανθρώπινες αδυναμίες, αφοπλιστικές απαντήσεις, πανέμορφες μουσικές, άμεσα υπέροχα σχέδια και κυρίως... με ένα άλμπουμ που σπάει κόκαλα... και σπάει και καρδιές.
Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος.
Γι αυτο και δεν μπαίνω στον κόπο να τον κρύψω, αλλά να τον μοιραστώ.
Απολαύστε τους.

Ε. Σ.

Καλησπέρα νέο αγαπημένο μου γκρουπ... Ξεκινάμε ανορθόδοξα...Ποια είναι η Μαρία ? :-)
Καλησπέρα... Ανορθόδοξα ξεκινώντας λοιπόν, αρκεί να σου πούμε ότι η Μαρία αντιπροσωπεύει την ανεκπλήρωτη επιθυμία του καθενός. Το απωθημένο που αρκετά συχνά τυχαίνει (όπως μπορεί να σε διαβεβαιώσει το ελληνικό ανδρικό φύλο) να παίρνει το όνομα κάποιας Ελένης ή κάποιας Μαρίας...

Νεωρείων 37... Θέλετε να μας πείτε κάτι γι αυτό το κομμάτι, το τόσο ταξιδιάρικο και τόσο μυστηριώδες?
Πρόκειται για ένα instrumental, ambient κομμάτι το οποίο και αποτελεί διαφορετικό στιγμιότυπο μέσα σε ένα, κατά τα άλλα, κιθαριστικό δίσκο. Είναι μια εξαίρεση από την ποπ-ροκ φόρμα που ως επί τον πλείστων χρησιμοποιήσαμε και μάλλον γι αυτό τον λόγο κερδίζει τον χαρακτηρισμό «ταξιδιάρικο». Είμαστε χαρούμενοι που σου κέντρισε το ενδιαφέρον ώστε να ρωτήσεις για περισσότερα αλλά οτιδήποτε άλλο σε σχέση με αυτό καλύτερα θα ήταν να παραμείνει μυστήριο..

Ξέρω ότι το αγαπημένο μου κομμάτι σας είναι ο Χειμώνας, αλλά δε μπορώ να βρω το επόμενο... Μου αρέσουν όλα, πολύ, για διαφορετικούς λόγους αλλά χωρίς να μπορώ να ξεχωρίσω το επόμενο... Εσείς έχετε ο καθένας αγαπημένο του 'παιδάκι' σ αυτό το άλμπουμ?
Τα «παιδάκια» μας, στα δικά μας μάτια και αυτιά, έχουν πλέον ενηλικιωθεί, δεδομένου ότι είναι παλιές συνθέσεις με τις οποίες ασχοληθήκαμε αρκετά στο στούντιο τον περασμένο καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχουμε βαρεθεί, αλλά τα τραγούδια που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή περισσότερο είναι αυτά του επόμενου δίσκου.

Κυκλοφορήσατε το πρώτο σας άλμπουμ "Lexicon Project", σε επιμέλεια παραγωγής του Π. Μουζάκη που μόλις κυκλοφόρησε από την Warner Music Greece, ενώ έχετε ξεκινήσει τα live σας από το 2009. Πόσο καιρό ασχολείστε με τη μουσική? Ήταν κάτι που ονειρευόσασταν από μικροί ή σας προέκυψε αργότερα και μετά από άλλες ενδεχομένως κατευθύνσεις?
Ο καθένας μας ξεχωριστά, πέρα από προσωπικές σπουδές ή άλλου είδους ενασχολήσεις, παίζει μουσική αρκετά χρόνια και έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες. Συνεπώς οι live εμφανίσεις είναι κάτι με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι καιρό τώρα και όλοι έχουμε καταφέρει να τις εντάξουμε στην ζωή μας, πλάι στα υπόλοιπα .? Όσο αφορά την δημιουργία και κυκλοφορία του εν λόγω άλμπουμ, πρόεκυψαν με το πέρασμα του χρόνου, αβίαστα, χωρίς την έντονη επιδίωξη τους ή την «ονειρική» προσκόλληση σε αυτά. Η μουσική για μας δεν ήταν ποτέ μονόδρομος, αλλά ένα μονοπάτι το οποίο έχουμε την τύχη να μπορούμε να το περπατήσουμε και αυτό κάνουμε...

Στο άλμπουμ σας ακούω τη βρετανική σκηνή διάφορων δεκαετιών... Θέλετε να μας πείτε τα μουσικά σας γούστα και τις επιρροές?
Σε γενικά πλαίσια, μπάντες όπως οι Beatles, Smiths, Blur, Coral, Oasis ήταν οι βασικές μας επιρροές. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους Kinks, The Strokes, και τον Nick Drake ως ακούσματα με τα όποια αισθανόμαστε οικεία, αλλά δυστυχώς θα παραλείψουμε αρκετά άλλα? Προφανώς ο καθένας μας έχει τις προσωπικές του επιρροές, γεγονός που, όπως συμβαίνει πάντα, έχει ως αποτέλεσμα τον προσωπικό (ή όχι?.) ήχο του κάθε γκρουπ..

Τι ετοιμάζετε για το καλοκαίρι που έρχεται?
Εκτός από τις δικιες μας εμφανίσεις θα ανοίξουμε και κάποιες συναυλίες των Μπλε και του Μιλτιάδη Πασχαλίδη. Να πούμε επίσης ότι στις 22 Μαΐου θα γίνει παρουσίαση του δίσκου μας στο Koo-Koo με τη συμμετοχή αρκετών καλεσμένων.. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του γραφείου παραγωγής μας (www.musicom.gr) και στις ιστοσελίδες μας στο Facebook και MySpace (www.myspace.com/lexiconproject).

Σε τι είστε επιρρεπείς?
Χμ..... Ας πούμε? στις ανθρώπινες αδυναμίες, στα λάθη, την τεμπελιά, το ποτό, το καλό φαγητό, τις κιθάρες, στις ωραίες παρουσίες... επειδή ο κατάλογος είναι μακρύς καλυτέρα να σταματήσουμε εδώ.

Τι σας βγάζει εκτός εαυτού με τους συναδέλφους σας?
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα βγαίνουμε εκτός εαυτού. Προσπαθούμε να είμαστε απερίσπαστοι και προσηλωμένοι στο δημιουργικό μέρος της μπαντας. Αν πρέπει να ονοματίσουμε κάποια πράγματα που μας ενοχλούν, αυτά είναι η ασυνέπεια, η προχειρότητα, το ψέμα και η αλαζονεία.

Ποια είναι η σχέση σας με το ρεμπέτικο?
Αν και μουσικά είμαστε πολύ μακριά από το ρεμπέτικο τραγούδι, σίγουρα υπάρχουν αρκετά κομμάτια που μας αρέσουν.. Επιπλέον, δεν αμφιβάλλουμε ότι, ασυνείδητα τουλάχιστο, μπορεί να έχουμε εσωτερικεύσει στοιχεία από αυτά και να τα έχουμε ενσωματώσει στις δουλείες μας κατά καιρούς..

Η τεχνολογία τι ρόλο έχει στη ζωή σας? Και στη μουσική σας?
Όπως όλοι, είμαστε ταυτόχρονα επωφελούμενοι χρηστές, αλλά και σκλάβοι της... Ζούμε στα πλαίσια ενός πολιτισμού που η Tεχνολογία , όχι απλά τον εξυπηρετεί ως μέσο αλλά τον διαμορφώνει? Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την επίδραση της τεχνολογίας στην ζωή του .Έτσι και εμείς πλαθόμαστε καθημερινά από αυτήν?. Αυτό που προσπαθούμε και που ο καθένας αξίζει να προσπαθήσει, είναι να έχουμε το βλέμμα στον σκοπό και το νόημα των πραγμάτων και να μην πελαγοδρομούμε στα μέσα .
Για την μουσική τι να πεις? Η μουσική και η τεχνολογία στην εποχή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες λόγω της ευκολίας που παρέχει η δεύτερη στους δημιουργούς . Ο καθένας πλέον μπορεί να έχει σπίτι του ένα αξιοπρεπέστατο home studio και μηχανήματα κάθε λογής με χαμηλό κόστος..Μόνο που τυχαίνει καμιά φορά να παρασυρόμαστε από τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας και αντί να ψάχνουμε για ένα ωραίο ακόρντο, να ψάχνουμε για ένα καλό preset στις βιβλιοθήκες των διαφόρων plug ins. Εμείς πέρα από την εξυπηρέτηση που μας προσφέρει η στοιχειώδης studio τεχνολογία κατά την ηχογράφηση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε ?ρετρό?, σε σχέση με το μέσο ορό των συγκροτημάτων που ακούγονται στις μέρες μας.

Το όνομα του γκρουπ σας πώς προέκυψε?
Χωρίς να έχουμε τη πρόθεση να αντιγράψουμε κάποιον, πάντα αισθανόμασταν σαν ένα λεξικό της brit pop, στη μητρική μας γλωσσά.

Σε ποιον θα θέλατε να κάνετε μήνυση?
Κοσμάς: Στους νόμιμους κλέφτες.
Πάνος: Στους τυχοδιώκτες και καιροσκόπους παντός τύπου.
Γιάννης: Στους δήθεν.
Μιχάλης: Στον από πάνω μου. Παρακαλείται αν διαβάζει το κείμενο να κάνει λιγότερη φασαρία...

Τζογάρετε? Παίζετε στοίχημα?
Πάσο.

Σε ποιο κόμικ θα θέλατε να είστε ήρωες?
Στην κλασσική σειρά The Simpsons που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς ιστορικές μπάντες όπως Jimι Hendrix experience, Rolling Stones, The Who, Red Hot Chili Peppers κ.α. Σε αντίθεση με τους παραπάνω οι οποίοι πραγματοποίησαν υπερπαραγωγές, θα μας αρκούσε μια low budget live βράδια στο Bar του Moe, με special guest την Lisa στο σαξόφωνο...

Και για το τέλος... Αν είχατε την ευκαιρία να βάλετε ένα μόνο cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης ποιο θα ήταν αυτό?
Μιχάλης: Never mind the bollocks των SEX PISTOLS.
Γιάννης: Το χαμόγελο της Τζοκοντα του Μ.Χατζιδακι.
Πανος: Dark side of the moon των Pink Floyd
Κοσμάς: La legend d’ eer του Ι.Ξενάκη.