«Εκανα την τρέλα μου επάγγελμα»

17.03.2008
Είκοσι χρόνια προσωπικής δισκογραφίας γιορτάζει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με την έκδοση της συλλογής «Τόσα χρόνια μια ανάσα», η οποία περιλαμβάνει τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της πορείας. Μιας πορείας που σημαδεύτηκε από πολλά και καλά τραγούδια, σημαντικές συνεργασίες, πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις και πολύτιμες εμπειρίες.

Είκοσι χρόνια προσωπικής δισκογραφίας γιορτάζει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με την έκδοση της συλλογής «Τόσα χρόνια μια ανάσα», η οποία περιλαμβάνει τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της πορείας. Μιας πορείας που σημαδεύτηκε από πολλά και καλά τραγούδια, σημαντικές συνεργασίες, πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις και πολύτιμες εμπειρίες.

Κάνοντας αυτό το αναδρομικό άλμπουμ ξαναζήσατε κατά κάποιον τρόπο από την αρχή όλη τη μουσική διαδρομή σας. Κοιτάζοντας πίσω είστε ευχαριστημένος; Ποιοι ήταν οι στόχοι σας στο ξεκίνημα και πόσους από αυτούς καταφέρατε να υλοποιήσετε;

Θα ήμουν άδικος αν έλεγα ότι δεν είμαι ευχαριστημένος. Βρίσκομαι τόσα χρόνια στο προσκήνιο, κατάφερα να κάνω την τρέλα μου επάγγελμα. Οι στόχοι μου ήταν εξ αρχής υψηλοί. Πάντα πίστευα πως όσο πιο μεγάλα όνειρα κάνεις τόσο περισσότερα πράγματα επιτυγχάνεις. Οταν έκανα τους «Τερμίτες» λοιπόν ονειρευόμουν κι εγώ ό,τι όλοι οι πιτσιρικάδες. Να γίνω σταρ, να κυκλοφορώ με λιμουζίνες, ελικόπτερα και τέτοια. Εντάξει, δεν έκανα και τους «Ρόλινγκ Στόουνς», όταν όμως πριν από δέκα χρόνια κάναμε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη μεγάλη συναυλία επανένωσης των «Τερμιτών», ένιωσα μοναδικά με όλο αυτό που έγινε. Περνώντας τα χρόνια άλλαζαν και οι στόχοι μου. Εκ των πραγμάτων συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν πράγματα που σε ενοχλούν και θέλεις να τα εκφράσεις μέσα από το τραγούδι.

Τι έχει αλλάξει και τι έχει παραμείνει ίδιο στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα του τότε και του σήμερα;

Κάποιες ρυτιδούλες υπάρχουν και σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο. Οταν αλλάζουν τα πράγματα, εσύ δεν μπορείς να μένεις αναλλοίωτος. Αλλες απόψεις είχα στα είκοσι για την ισότητα στον κόσμο, άλλες έχω σήμερα. Περνώντας τα χρόνια γίνεσαι πιο ανθεκτικός. Αυτό που δεν έχει αλλάξει σε μένα είναι ότι πάντα φωνάζω όταν με ενοχλεί κάτι.

Κοιτάζοντας κανείς το προσωπικό σας ρεπερτόριο βρίσκει κομμάτια διαχρονικά όπως ο «Νότος», η «Σκόνη», το «Πόσο σε θέλω»... Τελικά πώς γράφεται ένα καλό τραγούδι;

Νομίζω πως είναι θέμα τύχης. Αν ήξερε κανείς τη συνταγή, θα έκανε συνεχώς καλά τραγούδια. Εγώ πάντως όσες φορές επιχείρησα να κάνω ένα τραγούδι με μανιέρα, απέτυχα.

Εχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να ζηλεύει παλαιότερα τραγούδια του;

Θα έλεγα πως κυρίως ζηλεύω τραγούδια που έχουν γράψει άλλοι.

Σήμερα σε ποιους πιστεύετε ότι απευθύνετε η μουσική σας;

Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι το εξής: Αρχικά απευθύνομαι στο κοινό των 15 - 16 ετών. Ολοι αυτοί μεγαλώνοντας, εκεί κάπου όταν είναι τελειόφοιτοι, αρχίζουν να συχνάζουν στα κλαμπ λες και κάνουν μετεκπαίδευση για να γίνουν γιάπηδες. Επιστρέφουν όμως μετά χρόνια μαζί με τα παιδιά τους.

Για τη Γιουροβίζιον ποια είναι η γνώμη σας;

Δεν έχει καμιά σχέση με τέχνη. Και δεν προσφέρει κάτι σημαντικό. Γι αυτό και δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε τόσο με το ποιος θα μας εκπροσωπήσει. Είναι σαν να στέλνουμε κάποιον σε έναν διαγωνισμό... μπιλιάρδου.

Ποια είναι η σχέση σας με την πολιτική; Εκλεγήκατε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας αλλά παραιτηθήκατε. Γιατί;

Ηθελα να υποστηρίξω έναν άνθρωπο τον οποίον πίστευα. Εβαλα υποψηφιότητα αλλά ήμουν σίγουρος πως δεν θα εκλεγώ. Κι επειδή δεν ονειρεύτηκα ποτέ να κάνω καριέρα δημοτικού συμβούλου αποχώρησα.

Πώς κρίνετε τις αλλαγές στο πολιτικό τοπίο; Ο κόσμος τελικά έχει απογοητευθεί από τα μεγάλα κόμματα και έχει ανάγκη από νέα φρέσκα πρόσωπα;

Ετσι φαίνεται. Είναι γεγονός πως κάτι κινείται, κάτι συμβαίνει. Ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού διαθέτει αναμφισβήτητα μια γοητεία που φαίνεται να κερδίζει πολλούς. Οπως δείχνουν τα πράγματα ο ΣΥΝ πάει να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ
Τι λείπει από το σύγχρονο ελληνικό μουσικό τοπίο;

Λείπει ο Χατζιδάκις, λείπουν οι καλές παρέες. Η Ελλάδα έχει πολλά νέα παιδιά με ταλέντο. Δυστυχώς όμως το τραγούδι σήμερα άγεται και φέρεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ολοι οι πιτσιρικάδες κατευθύνονται προς ένα συγκεκριμένο ρεύμα, θέλουν να γίνουν διάσημοι μέσα σε μια νύχτα, να βγάλουν γρήγορα χρήματα και δεν καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό κρατάει ελάχιστα. Δεν έχω ακούσει καμιά κοπελίτσα να λέει πως ονειρεύεται να γίνει η νέα Χάρις Αλεξίου!

Το σχήμα πάντως της «Ακτής Πειραιώς» στο οποίο συμμετέχετε μαζί με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά, Γιάννη Ζουγανέλη και Δημήτρη Σταρόβα σκίζει. Πού αποδίδετε αυτήν την επιτυχία;

Στο ότι ο κόσμος θέλει να ακούει καλά τραγούδια αλλά σε συνδυασμό με διασκέδαση και χιούμορ. Θα συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας μέχρι την Κυριακή των Βαϊων και για ολόκληρο τον Μάιο θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
Α[email protected]