Antonio Gaudi

28.05.2008
Επειδή υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόποι για να γυρίσει κανείς ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη δουλειά ενός εικαστικού καλλιτέχνη, ορίστε ένας από αυτούς

1984 / dvd, περιοχής 1, full screen (1.33:1), Criterion

Στα χέρια κάποιου άλλου σκηνοθέτη, οποιαδήποτε απόπειρα ντοκιμαντεριστικής προσέγγισης στο έργο και τη φιλοσοφία ενός από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα δεν θα απέφευγε τον ακαδημαϊσμό. Στα χέρια του ιαπωνικού θαύματος που ακούει στο όνομα Χιρόσι Τεσιγκαχάρα, τα περίτεχνα χτίσματα του ισπανικής καταγωγής Αντόνιο Γκαουντί (γεννήθηκε το 1852, πέθανε αιφνίδια από ατύχημα το 1926) χρησιμεύουν ως παρτιτούρες για μια μαγευτική οπτικοακουστική συμφωνία που περιδιαβαίνει τα επιτεύγματα του πρωτοποριακού τεχνίτη, σαν να ρίχνει κλεφτές ματιές σε έναν κόσμο παραμυθιού και φαντασίας που όμως αποτελεί άρρηκτο κομμάτι του υπαρκτού μας περιβάλλοντος. Ο Τεσιγκαχάρα διατηρεί το προσωπικό του δέος απέναντι στο αντικείμενο που έχει επιλέξει να εξερευνήσει, με την εξαίρεση όμως μερικών μόνο υπότιτλων που εμφανίζονται σιωπηλά για να καλύψουν τις απαραίτητες επεξηγηματικές διευκρινίσεις και μίας σύντομης συνέντευξης, ελαχιστοποιεί τη σκηνοθετική του παρουσία για να αφήσει τον θεατή να γυρέψει μόνος του είσοδο στις αξιοθαύμαστες και σχεδόν εξωπραγματικές κατασκευές του καλλιτέχνη. Συνοδευόμενος από την αιθέρια μουσική συνδρομή του εκπληκτικού συνθέτη Τόρου Τακεμίτσου, ο σκηνοθέτης του «Woman In The Dunes» καταφέρνει με απολύτως ρεαλιστικούς όρους να δημιουργήσει τις συνθήκες ενός ονειρικού κονσέρτου.

DVD EXTRAS
Το «Αntonio Gaudi» αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές κυκλοφορίες της Criterion Collection. Εκτός από τη διαρκείας 71 λεπτών ταινία, η έκδοση περιλαμβάνει: συνέντευξη του αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, υλικό από την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Χιρόσι Τεσιγκαχάρα στην Ισπανία, το 1959, ένα ωριαίο (και σαφώς πιο συμβατικό) ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή και την καριέρα του Γκαουντί, ένα βρετανικής παραγωγής τηλεοπτικό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτόν και σκηνοθετημένο από τον Κεν Ράσελ, ένα μικρού μήκους φιλμ του Τεσιγκαχάρα αφιερωμένο στο γλυπτικό έργο του πατέρα του, Σόφου Τεσιγκαχάρα. Επίσης ένα βιβλιαράκι που περιλαμβάνει μελέτη του ιστορικού τέχνης Ντορ Αστον και μια συζήτηση του υιού και πατέρα Τεσιγκαχάρα με αφορμή ένα ταξίδι που είχαν πραγματοποιήσει μαζί παλιότερα στη Δύση. Χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ