The Delirious Fictions Of William Klein

01.07.2008
Ενας οραματιστής με στυλ επαφίεται στην έκδοση της Criterion για να αποδείξει πόσο νωρίς ονειρεύτηκε το μέλλον. Μόνο που ο Γουίλιαμ Κλάιν δεν είναι μόνο ο πραγματικός βασιλιάς της ποπ κουλτούρας αλλά και ο πιο στυγνός επικριτής της

Περιοχής 1, Widescreen (1.66:1), Criterion Collection

Ενας οραματιστής με στυλ επαφίεται στην έκδοση της Criterion για να αποδείξει πόσο νωρίς ονειρεύτηκε το μέλλον. Μόνο που ο Γουίλιαμ Κλάιν δεν είναι μόνο ο πραγματικός βασιλιάς της ποπ κουλτούρας αλλά και ο πιο στυγνός επικριτής της.

Who Are You , Polly Maggoo? (1966 ) Παρίσι, δεκαετία του 60 και κατά τα φαινόμενα το γυναικείο φύλλο είναι πασέ! Η μόδα έχει αναλάβει να το εφεύρει από την αρχή, το it-girl της στιγμής όμως, η Αμερικανίδα top model Πόλι Μαγκού, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο άντρες που θέλουν να την κατακτήσουν, αρνείται να παίξει με τους κανόνες. Ποδοπατώντας το μύθο της Σταχτοπούτας εν μέσω εκτυφλωτικών ασπρόμαυρων κάδρων, η ταινία καυτηριάζει το αντρικό φετίχ της ιδιοκτησίας και την αλλοφροσύνη της μόδας που επιδιώκουν, το καθένα με τον τρόπο του, να υποτάξουν την ηρωίδα. Η τιμωρία της; Μέχρι να τελειώσει η ταινία, η Πόλυ θα είναι πασέ!

Mr. Freedom (1969) Ενας ποπ αρτ ήρωας για τη νέα εποχή, ο Γιάνκης υπερ-πράκτορας Mr.Freedom αποφασίζει να κατακτήσει το Παρίσι σε μια απολαυστικά χονδροειδή σάτιρα για όλους όσους πιστεύουν ότι το πολιτικό σινεμά απαγορεύεται να χαμογελάει! Σ αυτή την υπεραπλουστεύμενη, πλην θανατηφόρα, βολή κατά του πολέμου του Βιετνάμ, μπορεί οι απίστευτοι διάλογοι του Κλάιν να φαντάζουν ελαφρώς γελοίοι, μη βιάζεστε όμως να βγάλετε συμπεράσματα: είναι βασισμένοι σε πολιτικούς λόγους Αμερικανών Προέδρων (Νίξον, Κένεντι κ.τ.λ) που ισοπεδώνουν, άθελά τους, όλα όσα ξέρατε ως τώρα για τη super hero ανεδαφικότητα.

Τhe Model Couple (1977 ) Η διορατικότητα του Κλάιν όμως αποδεικνύεται περίτρανα με την τρίτη, και ίσως λιγότερο σφιχτοδεμένη, ταινία του, μια 70s εκδοχή του Big Brother όταν το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι βρισκόταν ακόμα στα χαρτιά (δηλαδή στο βιβλίο) του Τζορτζ Οργουελ. Μπορεί το μελλοντολογικό αυτό ντελίριο να ξεχειλίζει ελαφρώς προς την ανία, η ακρίβεια των προβλέψεών του όμως - ότι δηλαδή οι ζωές μας θα καταντούσαν κάποτε προϊόν mediaκής κατανάλωσης, και μάλιστα με ημερομηνία λήξης - είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική!

DVD EXTRAS
Αγγλικοί υπότιτλοι σε όλες τις ταινίες και βιβλιαράκι με κείμενο για τον κάθε τίτλο.

Δέσποινα Παυλάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ