Stop-Loss ΤΗΣ ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΠΙΡΣ

30.07.2008
Νεαρός στρατιώτης επιστρέφει στη γενέτειρά του για να μάθει ότι η κυβέρνηση τον υποχρεώνει να γυρίσει πίσω στο Ιράκ, παρά τη θέλησή του

2008, περιοχής 2, Widescreen (1.85:1), Odeon

«Stop-Loss» ονομάζεται η (κατά πολλούς παράνομη) πολιτική του αμερικάνικου στρατού να επεκτείνει τη θητεία των εθελοντών στρατιωτών της σε καιρό πολέμου, πολιτική που φυσικά εφαρμόζεται κατά κόρον στις μετά-9/11 πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Η ταινία της Κίμπερλι Πιρς, που δημιούργησε αίσθηση πριν από εννιά χρόνια με το ντεμπούτο της «Βoys Dont Cry», είναι τόσο μια καταγγελία κατά της αμφιλεγόμενης αυτής πολιτικής, όσο και μια ματιά στις ζωές των στρατιωτών μετά την επιστροφή τους από το πεδίο της μάχης και τη συνειδητοποίηση ότι έχουν φέρει πίσω μαζί τους τον εχθρό που τους κατατρώει από μέσα. Είναι όμως αδιέξοδη η ανάπτυξη αυτού του επιχειρήματος, καθώς η ειλικρινής καταγγελτική φωνή της Πιρς (της οποίας ο αδερφός έχει πράγματι πολεμήσει στο Αφγανιστάν) δεν βρίσκει ποτέ τι ακριβώς είναι αυτό που καταγγέλλει. Δεν είναι τόσο η ατολμία, όσο η εμφανής εμπλοκή του παραγωγού MTV στη δημιουργική διαδικασία. Χιπ μουσική ντύνει στεγνές εικόνες όμορφων νέων, καθώς αυτοί ακολουθούν την αδύναμη γραμμική ιστορία προς ένα χλιαρό φινάλε. Πίσω στο σπίτι οι υπόλοιποι φαντάροι πληρώνουν τη φοβία των παραγωγών πως ένα κοινό που έχει συνηθίσει σε τρίλεπτα βιντεοκλίπ δεν θα αντιληφθεί τη βαρύτητα της κατάστασης, αν δεν παρουσιαστεί με τη χάρη σφυριού που σε κοπανά στο κεφάλι, κι έτσι βρίσκονται όλοι αντιμέτωποι με βαριά ψυχολογικά συμπτώματα που κανείς από τον περίγυρο δεν αντιλαμβάνεται εγκαίρως. Η Πιρς επιχειρεί από την άλλη να αγγίξει καίρια ζητήματα κυβερνητικής εγκατάλειψης ή ταξικού διαχωρισμού, αλλά το κάνει με τρόπο τόσο επιφανειακό που είναι λες και απλώς τα διαγράφει από κάποια λίστα.

Αδύναμες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές (Ράιαν Φελίπε, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Τσάνινγκ Τέιτουμ), υπερβολικές προφορές και αναξιοποίητοι περιφερειακοί χαρακτήρες συμπληρώνουν μια ταινία που, παρά τις ειλικρινείς προσθέσεις και την ενδιαφέρουσα θεματολογία, δεν αποκτά ποτέ ξεκάθαρο στόχο.

DVD EXTRAS
Σχολιασμός από την Πιρς, κομμένες σκηνές, μικρά ντοκιμαντέρ για την ταινία και τη ζωή στον στρατό. Ελληνικοί υπότιτλοι.

Θοδωρής Δημητρόπουλος