Στημένη Δουλειά: το Χρονικό της Κρίσης

03.05.2011
Η ιστορία της πρωτοφανούς φούσκας του 2008 που εξαπλώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στις παγκοσμιοποιημένες αγορές, τις ενωμένες οικονομίες και την απίστευτα προκλητική απληστία των θαμώνων της Γουόλ Στριτ.

Πρωτότυπος τίτλος: Inside Job

Σκηνοθεσία: Τσαρλς Φέργκιουσον

Πρωταγωνιστούν: οι καρχαρίες της Γουόλ Στριτ και τα τσιράκια τους στην αμερικανική κυβέρνηση

Η ιστορία της πρωτοφανούς φούσκας του 2008 που εξαπλώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στις παγκοσμιοποιημένες αγορές, τις ενωμένες οικονομίες και την απίστευτα προκλητική απληστία των θαμώνων της Γουόλ Στριτ. Αν δεν ξέρετε γιατί τους λένε καρχαρίες, δείτε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ και θα πάρετε μια καλή ιδέα.

Σαν ντοκιμαντέρ η διαφωτιστικότατη «Στημένη δουλειά» δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, ειδικά για την Ελλάδα όπου οι συζητήσεις για τα αίτια της κρίσης αναπόφευκτα καταλήγουν στην φούσκα των δανείων των ΗΠΑ και το ακόλουθο ντόμινο της παγκόσμιας οικονομίας – μια μικρή εμφάνιση ως συνεντευξιαζόμενος κάνει μάλιστα και ο «δικός μας» Ντομινίκ Στρος Καν. Στα δυνατά σημεία της ταινίας, από τη μια, η ενδελεχής έρευνα και η σαφής αφήγηση των γεγονότων (όσο σαφής μπορεί να γίνει, δηλαδή, με ονόματα επιτροπών και οικονομικούς όρους να πέφτουν βροχή) και, από την άλλη, η άφοβη αντιμετώπιση κάποιων από τους κεντρικούς συντελεστές του χάους με άβολες για αυτούς ερωτήσεις. Η αγανάκτηση για την αισχρή λαιμαργία των επικεφαλής τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματιστικών εταιρειών μόλις υπερβαίνει την αηδία για την παθητική στάση των κυβερνητικών φορέων και απογυμνώνει ένα σύστημα βαθιά διεφθαρμένο, που διαβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους φούσκες θα συμβαίνουν όσο υπάρχουν άνθρωποι. Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2010.

Βαθμολογία: 5/5

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ