Το Μούτρο

24.06.2011
Ο επαγγελματίας δολοφόνος Άρθουρ Μπίσοπ, ο επονομαζόμενος και «μηχανικός» χάρη στην αποτελεσματικότητά του (αλλά και επειδή ακούγεται μάτσο όνομα για χαρακτήρας φυσικά) εκπαιδεύει στην τέχνη του ξεπαστρεύειν...

Πρωτότυπος τίτλος: The Mechanic

Σκηνοθεσία: Σάιμον Γουέστ

Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Στέιθαμ, Μπεν Φόστερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πλοκή:

Ο επαγγελματίας δολοφόνος Άρθουρ Μπίσοπ, ο επονομαζόμενος και «μηχανικός» χάρη στην αποτελεσματικότητά του (αλλά και επειδή ακούγεται μάτσο όνομα για χαρακτήρας φυσικά) εκπαιδεύει στην τέχνη του ξεπαστρεύειν το γιο του πρόσφατα μακαρίτη μέντορά του. Σύντομα παρουσιάζεται η ευκαιρία για εκδίκηση.

Γνώμη:

Παρόλο που το «Μούτρο» μοιάζει και με όποια άλλη ταινία του Τζέισον Στέιθαμ, οπότε συγχωρείστε αν την θεωρήσατε ριμέικ κάποιας δικιάς του, στην πραγματικότητα είναι ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1972 με τον Τσαρλς Μπρόνσον. Είναι μια ταινία που σίγουρα δεν κρύβει την καφρίλα της: όταν ο Στέιθαμ βγάζει τη μπλούζα του, ακόμα και εν μέσω κυνηγητού, η κάμερα στοργικά κάνει ένα γερό ζουμ σε όλον τον κορμό του για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, όταν πυροβολεί κάποιον, κεφάλια διαλύονται και μέλη εκρήγνυνται, και όταν περπατάει μακριά από εκρήξεις, περπατάει αργά και ψύχραιμα γιατί δεν μασάει.

Τελείως παρανοϊκό και ενίοτε σπλατερικό, έχει την πλάκα του αν δεν το πάρεις στα σοβαρά (ατάκες τύπου «Θα σε επικηρύξω με ένα τόσο μεγάλο ποσό που, όταν κοιτάς στον καθρέφτη, η ίδια σου η αντανάκλαση θα θέλει να σε πυροβολήσει στο κεφάλι» σίγουρα βοηθούν σε αυτό) και κερδίζει πόντους μόνο από το γεγονός ότι ο Στέιθαμ είναι και με τη βούλα πια ο άξιος διάδοχος των πρωταγωνιστών των ταινιών δράσης του ’80.

Χριστίνα Λιάπη