127 Ώρες

24.06.2011
Η αληθινή ιστορία του Άρον Ράλστον, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει μετά από ορειβατικό ατύχημα, περνώντας 127 ώρες εγκλωβισμένος κάτω από έναν τεράστιο βράχο.

Πρωτότυπος τίτλος: 127 Hours

Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ

Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Φράνκο, Τριτ Γουίλιαμς, Κέιτ Μάρα

Πλοκή

Η αληθινή ιστορία του Άρον Ράλστον, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει μετά από ορειβατικό ατύχημα, περνώντας 127 ώρες εγκλωβισμένος κάτω από έναν τεράστιο βράχο.

Γνώμη

Απ’ την πρώτη ταινία του, το «Μικρά Εγκλήματα Μεταξύ Φίλων», ο Ντάνι Μπόιλ είχε δώσει τα διαπιστευτήρια των σκηνοθετικών του ικανοτήτων. Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα παραπάνω, φροντίζει να μας αποδεικνύει ότι είναι επίσης άριστος γνώστης των νόμων και των κανόνων που ορίζουν το χολιγουντιανό παιχνίδι.

Ακόμα και αν η επιλογή ενός σεναρίου με μία μόνο τοποθεσία και με έναν πρωταγωνιστή εγκλωβισμένο στο ίδιο σημείο για μέρες, ακούγεται σαν ένα τουλάχιστον ριψοκίνδυνο εγχείρημα, ο Μπόιλ είχε τις απαντήσεις για να αντισταθμίσει την όποια επικινδυνότητα. Η κυριότερη από αυτές ακούει στο όνομα Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος ίσως στην σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του στέκεται αντάξιος της φήμης που τον ακολουθεί ως ο επόμενος μεγάλος σταρ δίνοντας μια ερμηνεία μεστή και στιβαρή μακριά από υποκριτικές υπερβολές. Κατά τα άλλα η ταινία εκμεταλλεύεται το buzz που προκαλούν στο κοινό οι ανθρώπινες ιστορίες που υμνούν τη νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου και στηρίζεται στην εξέλιξη της δράσης αποφεύγοντας έξυπνα να στήσει ένα δράμα που θα έπεφτε εύκολα σε μια μελό παγίδα. Αποτέλεσμα, ένα φιλμ ζωηρό και φρέσκο που κρατάει την προσοχή του θεατή με αριστοτεχνικά εκτελεσμένα φλασμπάκ και υποδειγματική διαχείριση του φιλμικού χρόνου. Παρ’ όλα αυτά οι βιντεοκλιπίστικες ευκολίες, το στερεότυπο εμπορικό μοτίβο αλλά κυρίως οι ίδιες οι επιλογές του Άγγλου σκηνοθέτη μάλλον απογοητεύουν τους φαν του που βλέπουν τον αγαπημένο τους σκηνοθέτη να ακολουθεί πιστά ένα μονοπάτι που οδηγεί όλο και πιο μακριά απ’ τις ένδοξες μέρες των «Trainspotting» και «28 Ημέρες Μετά».

Κωστής Θεοδοσόπουλος