Metropolis (1927)

11.08.2012
Η πιο φιλόδοξη παραγωγή που γέννησε ποτέ το κίνημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού κινδύνευσε να χρεοκοπήσει το θρυλικό στούντιο της UFA, στέκει όμως στην ιστορία του κινηματογράφου ως η μητέρα όλων των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Η πιο φιλόδοξη παραγωγή που γέννησε ποτέ το κίνημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού κινδύνευσε να χρεοκοπήσει το θρυλικό στούντιο της UFA, στέκει όμως στην ιστορία του κινηματογράφου ως η μητέρα όλων των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Σε ένα μακρινό μέλλον, οι άνθρωποι χωρίζονται σε άβουλους εργάτες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα έγκατα της γης και μια ελίτ που απολαμβάνει σκανδαλώδεις πολυτέλειες: δύο τάξεις που μοιραία θα συγκρουστούν παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες ενός μεσολαβητή.

Χαμένο ανάμεσα σε δαιδαλώδη σκηνικά, χιλιάδες κομπάρσους και κυκλώπειους ουρανοξύστες, το μήνυμα ότι το μυαλό και τα χέρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη συναισθηματική εμπλοκή της καρδιάς φαντάζει ίσως σήμερα ελαφρώς απλοϊκό. Όμως η απάνθρωπη γεωμετρία και ο τεχνοκρατικός εφιάλτης που κατασκεύασε ο Φριτς Λανγκ υλοποίησε για πρώτη φορά το όραμα ενός ζοφερού μέλλοντος που προκαλεί ακόμα δέος και αποτέλεσε το απόλυτο πρότυπο για τις φουτουριστικές μητροπόλεις μεταγενέστερων ταινιών όπως το «Blade Runner».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ