Άγριος Πλανήτης (1973)

08.08.2012
Ο Ρενέ Λαλού αντιστρέφει ιδιοφυώς τους ρόλους για να αποκαλύψει την ασύδοτη αυθαιρεσία και αλαζονεία του ανθρώπινου γένους απέναντι σε κάθε άλλο πλάσμα αλλά και στους ομοίους του.

Καλωσήρθατε στον πλανήτη Γιάγκαμ, όπου οι ανθρωπόμορφοι Ομ υπηρετούν τους γαλαζόχρωμους γίγαντες Ντραγκς ως αλυσοδεμένα κατοικίδια. Μέχρι που ένας νεαρός Ομ λαμβάνει κατά λάθος τη γνώση που θα του επιτρέψει να απαιτήσει ισότητα για τη σκλαβωμένη φυλή του.

Ο Ρενέ Λαλού αντιστρέφει ιδιοφυώς τους ρόλους για να αποκαλύψει την ασύδοτη αυθαιρεσία και αλαζονεία του ανθρώπινου γένους απέναντι σε κάθε άλλο πλάσμα αλλά και στους ομοίους του. Όμως πέρα από ξεκάθαρη αλληγορία, ο «Άγριος Πλανήτης» αποτελεί έναν μικρό οπτικοακουστικό θρίαμβο: από τη μία το πρωτοποριακό, ηλεκτρονικό σάουντρακ και από την άλλη τα λιτά αλλά ονειρικά, παστέλ σχέδια του Ρολάν Τοπόρ που προσφέρουν μία από τις πιο ευφάνταστες, κινηματογραφικές απεικονίσεις ενός εξωγήινου οικοσυστήματος.

Γεμάτος από εξαίσια δείγματα μιας αλλόκοσμης χλωρίδας και πανίδας, που μοιάζουν να αναδύθηκαν από σουρεαλιστικά εγχειρίδια βιολογίας, ο «Άγριος Πλανήτης» αποτελεί το πιο εξωτικό δημιούργημα ενήλικου animation και, ταυτόχρονα, έναν σταθμό του ευρωπαϊκού κινουμένου σχεδίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ