Αποστροφή (1965)

18.10.2012
Καθώς ακολουθούμε τη νεαρή Κατρίν Ντενέβ στην μπανάλ καθημερινότητά της από το σπίτι στο ινστιτούτο αισθητικής όπου εργάζεται καμία ιδέα δεν έχουμε για το τι συμβαίνει στο όμορφο κεφαλάκι της. Όταν η αρχική εντύπωση μιας αφηρημένης, αλαφροΐσκιωτης κοπέλας δίνει τη θέση της στη βεβαιότητα μιας τρομερής ψύχωσης που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει είναι πια πολύ αργά.

Καθώς ακολουθούμε τη νεαρή Κατρίν Ντενέβ στην μπανάλ καθημερινότητά της από το σπίτι στο ινστιτούτο αισθητικής όπου εργάζεται καμία ιδέα δεν έχουμε για το τι συμβαίνει στο όμορφο κεφαλάκι της.

Όταν η αρχική εντύπωση μιας αφηρημένης, αλαφροΐσκιωτης κοπέλας δίνει τη θέση της στη βεβαιότητα μιας τρομερής ψύχωσης που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει είναι πια πολύ αργά. Επιτιθέμενη με μανία σε κάθε άνδρα που επιχειρεί να εισβάλει στο λονδρέζικο διαμέρισμά της, μοιάζει να αναζητά λύτρωση από τα φρικτά οράματα που την καταδιώκουν.

Δεν έχει σημασία τι την οδήγησε εδώ. Σημασία έχει ότι, παγιδεύοντάς μας στο ταραγμένο της μυαλό, ο Πολάνσκι μετατρέπει τις φαντασιώσεις της σε μια πραγματικότητα τόσο αντικειμενική όσο και η προηγούμενη ηρεμία. Η πρώτη απόπειρα του Πολωνού σκηνοθέτη στο είδος του τρόμου είναι καταδικασμένη να τραυματίσει ανεπανόρθωτα όποιον έρθει σε επαφή μαζί της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ