Η "Δεμένη Κόκκινη κλωστή" ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του Εμφυλίου [vds]

04.12.2014
Σε ένα ορεινό χωριό της ελληνικής επαρχίας μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, το 1945 ένοπλοι παρακρατικοί με αρχηγό τον ΜΙΧΑ, (Τάσος Νούσιας) προβαίνουν σε εκφοβισμούς, δολοφονίες, και χυδαιότητες απέναντι στους αριστερούς που δεν έχουν δηλώσει την υποταγή τους.

Ένας από αυτούς τους αριστερούς είναι και ο Λάμπρος, (Θάνος Σαμαράς) με την γυναίκα του, (Στεφανία Γουλιώτη), ο οποίος θα αναγκαστεί να βγει στο βουνό και να ανοίξει ένα νέο κύκλο αίματος στην προσπάθειά του να προστατέψει την οικογένειά του.

Μια ταινία για τον Εμφύλιο η οποία- γεγονός σπάνιο- λέει τα πράγματα με το όνομά τους, τολμάει να πάρει θέση κι έχει πάθος, δύναμη και πόνο. Σκληρές σκηνές, εξαιρετική ανασύσταση της εποχής με ερμηνείες άμεσες κι ουσιαστικές.

Μπορεί ο σκηνοθέτης της, Κώστας Χαραλάμπους («Αγάπη στα 16»), να μην έχει καμία σχέση με την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου, αλλά τα καταφέρνει εκεί που απέτυχαν αρκετοί συνάδελφοί του που την είχαν ζήσει από κοντά ίσως επειδή παίρνει την αναγκαία απόσταση από τη φρίκη και την αντιμετωπίζει χωρίς την ενοχή και τις προκαταλήψεις των προηγούμενων γενεών.

Μία ταινία, σε Α' τηλεοπτική προβολή, η οποία αν και προβάλλεται αργά τη νύχτα, μάλλον θα αποζημιώσει τον τηλεθεατή για το ξενύχτι του.

Κανάλι: Mega
Ημέρα προβολής: Πέμπτη
Ώρα προβολής: 01.30
Διάρκεια: 106 λεπτά
Ηθοποιοί: Θάνος Σαμαράς, Τάσος Νούσιας, Στεφανία Γουλιώτη, Έφη Γούση, Βασίλης Χρηστίδης