Νύφες - Η μοναδική ταινία του Παντελκή Βούλγαρη απόψε στο Mega [vds]

07.06.2015
Με τα λόγια του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη: 700 Νύφες στο ταξίδι της ζωής τους. "Τελικό μήκος της ταινίας "Οι Νύφες", δύο ώρες και δέκα λεπτά. Ένας ιερός αριθμός. Πέντε χρόνια ζωής για την προετοιμασία και το γύρισμα. 1500 κορίτσια κατέθεσαν την αγωνία και τις ελπίδες τους στις συναντήσεις που είχαν μαζί μου για να επιλέξω βλέμματα και ήθος της εποχής του ταξιδιού που έγινε το καλοκαίρι του 1922.

Άπειρα σχέδια κοστουμιών και σκηνικών για την ακριβή αναπαράσταση της εποχής. Συναντήσεις με Ρώσους και Τούρκους ηθοποιούς. Όλα τα λιμάνια της Ελλάδας και της Τουρκίας σε φωτογραφίες για να επιλέξουμε το λιμάνι της αναχώρησης των κοριτσιών για τον "Νέο Κόσμο". Μουσικές απ' όλη τη Μεσόγειο για ήχους και ατμόσφαιρες. Πρωινά και ξενύχτια αγωνίας παρέα με πιστούς συνεργάτες. Επιταγές που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες και τηλέφωνα αγωνίας για χορηγίες. Πόλεμος αισθητικής πληρότητας και καταστάσεων πληρωμών.

Μεγάλη παρέα μου οι Έλληνες καλλιτέχνες και οι Αμερικανοί σύντροφοι. Δύο ώρες και δέκα λεπτά το τελικό μήκος των "Νυφών". Πάθος, συγκίνηση, κόπος χωνεμένα μέσα σ' αυτό τον χρόνο. ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Χειρονομία επικοινωνίας εκατοντάδων ανθρώπων εργατών του κινηματογράφου με το άγνωστο κοινό."

Με τα λόγια της σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη...

Τιμωρία είναι να ξεχνάς αυτόν που αγαπάς... "Ένα τελικό σενάριο, μετά από αρκετά χέρια επεξεργασίας είναι σαν ένα καλό "πρώτο χέρι" μυθιστορήματος. Στην προετοιμασία και κυρίως στο γύρισμα της ταινίας, το "ξαναγράφουν" ο παραγωγός, ο διευθυντής φωτογραφίας, ο σκηνογράφος, ο ενδυματολόγος και πάνω απ' όλους οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης - καπετάνιος που οδηγεί το ταξίδι στις εικόνες. Μετά το γύρισμα, προσθέτουν τη δική τους γραφή ο μουσικός και ο μοντέρ που βάζουν την τελεία. Η υλοποίηση είναι και μεταμόρφωση.

Μικρές βοηθητικές σκηνές αναδεικνύονται σε σημαντικές. Ένας κομπάρσος κλέβει την παράσταση σε μια κίνηση πλήθους. Δισέλιδοι διάλογοι στο χαρτί καμιά φορά βγαίνουν πιο εύγλωττοι σε μια ματιά ή μια ανεπαίσθητη χειρονομία του ηθοποιού που έχει πάνω της όλα τα λόγια. Το ανθρώπινο πρόσωπο στο κοντινό πλάνο, ακόμη και σιωπηλό, μπορεί να έχει τη δύναμη της πιο πυκνογραμμένης σελίδας. Για μένα η εμπειρία υπήρξε πολύτιμη.

Πρωτάρα και γράφοντας, είχα την τύχη να ακούω τις παρατηρήσεις του Μάρτιν Σκορσέζε, της Μπάρμπαρα Ντε Φίνα και της Σίρα Λέβιν. Αν η πεζογραφία είναι άσκηση στη μοναξιά, το σενάριο είναι άσκηση στη συνύπαρξη. Και πειθαρχία σε ένα στόχο που ενώνει και κινητοποιεί έναν ολόκληρο κόσμο."

Κανάλι: Mega
Ημέρα προβολής: Κυριακή
Ώρα προβολής: 23.30
Διάρκεια: 124 λεπτά
Ηθοποιοί: Ντέμιαν Λιούις, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Αντρέα Φερεόλ, Εύη Σαουλίδου, Στίβεν Μπέρκοφ, Δημήτρης Καταλειφός, Ειρήνη Ιγγλέση, Απόστολος Τότσικας, Εβελίνα Παπούλια