Ghost Town

26.02.2009
Μισάνθρωπος και αγοραφοβικός οδοντίατρος αρχίζει να βλέπει γύρω του νεκρούς. Θα τον αφήσουν ήσυχο μόνο αν πραγματοποιήσει τις τελευταίες επιθυμίες τους

ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΕΠ
2008, DVD, ΠΕΡΙΟΧΗ 2, WIDESCREEN (2.35:1), ODEON

- Οχι. Με ενοχλούν ένας ένας όσοι τα απαρτίζουν».

Αυτός είναι ο Μπέρτραμ Πίνκους, ένας 45χρονος Βρετανός οδοντίατρος που ζει και εργάζεται στο σύγχρονο Μανχάταν. Είρωνας, αγενής και εξυπνάκιας, αυτός είναι ο τύπος που θα αφήσει την πόρτα του ασανσέρ να κλείσει, ενώ τρέχεις να την προλάβεις, ή θα σε καταγγείλει στον διαχειριστή γιατί κελαηδούν τα καναρίνια σου. Το μόνο που αγαπάει είναι η δουλειά του. Κι αυτό γιατί του επιτρέπει να χώνει βαμβάκια και να βουλώνει με το έτσι θέλω τα στόματα των άλλων. Ο ίδιος δεν μιλάει σε κανέναν και, τις σπάνιες φορές που το κάνει, στάζει τόνους καθαρόαιμου φλέγματος.

Παραδόξως, σ' αυτόν τον απόλυτο μισάνθρωπο πέφτει ο «μακάβριος» κλήρος: μετά από μια εγχειριτική επιπλοκή αρχίζει να βλέπει φαντάσματα, τα οποία δεν τον αφήνουν ήσυχο αν δεν τα βοηθήσει. Ανάμεσά τους βρίσκεται κι ο Φρανκ ο οποίος τον πιέζει να σώσει την πρώην γυναίκα του και νυν χήρα του από έναν δεύτερο ακατάλληλο γάμο. Μόνο που ο Μπέρτραμ θα την ερωτευτεί κι αυτό θα ανατρέψει τη ζωή του και μαζί ολόκληρη την ταινία.

Οχι, δεν είναι ούτε η ιδέα, ούτε η πλοκή, ούτε το σενάριο που δίνουν τον τόνο σ' αυτή την ευφάνταστη κομεντί. Ούτε καν η σκηνοθετική προσέγγιση του Ντέιβιντ Κεπ (πόσο ειρωνικό το ότι είχε σκηνοθετήσει το αρκούντως τρομακτικό «Ψίθυροι Των Πνευμάτων» και τώρα καλείται να προσφέρει μία παρόμοια ιδέα, προσδίδοντάς της screwball διαστάσεις).

Η κωμωδία αυτή επιτυγχάνει γιατί έχει ονοματεπώνυμο: Ρίκι Ζερβέ. Ο δημιουργός και πρωταγωνιστής του βρετανικού σίριαλ «Τhe Οffice» βρήκε επιτέλους το όχημα για να περάσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη οθόνη. Μπορεί το σενάριο να μην είναι δικό του, αλλά αυτού του είδους η κωμωδία φέρει την υπογραφή του. Κι όχι μόνο. Αν ο Γούντι Αλεν προσωποποίησε την κωμωδία της γενιάς του μέσα από τη νεύρωσή του, ο Ζερβέ κάνει το ίδιο ακριβώς με τον ανέκφραστο, σνομπ ανθρωπάκο του: προσφέρει το είδος κωμικού ήρωα που ταιριάζει στην απαξιωτική εποχή μας. Δεν γελάμε με τα αστεία του «Ghost Τown». Γελάμε με τον κυνισμό του Μπέρτραμ. Ζούμε την εποχή του «μη με ενοχλείτε» ατομισμού και ο Ζερβέ μάς κλείνει το μάτι μέσα από αποστειρωμένες αντιδράσεις, υποχόνδριες κινήσεις και ατάκες που παγώνουν πάσα μορφή επικοινωνίας με συριστική, βρετανική προφορά.

Το ιδανικότερο όλων, βέβαια, θα ήταν να μην δεσμευόταν η ταινία από χαριτωμένες συμβάσεις που συναντάμε στο είδος των κομεντί - ώστε να βλέπαμε τον πρωταγωνιστή να τραβάει τα όρια. Ακόμα κι έτσι όμως, δίπλα σ' έναν κλασάτο, α λα Κάρι Γκραντ, Κρεγκ Κινίαρ και την αβίαστα γοητευτική Τία Λεόνι, ο Ζερβέ μας υπόσχεται κάτι: η κωμωδία του μέλλοντός μας θα είναι ... αναζωογονητικά εκνευριστική!

DVD EXTRAS
Ηχητικός σχολιασμός από τον Ντέιβιντ Κεπ και τον Ρίκι Ζερβέ, σύντομα ντοκιμαντέρ για τα ειδικά εφέ και το making of, ελληνικοί υπότιτλοι.


ΠΟΛΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ