Skins - Seasons 1 & 2

26.02.2009
Μια Προκλητική, χάρη στη θεματολογία και την εικονογραφία της, ματιά στις ζωές παρέας εφήβων του Μπρίστολ

2007-2008 / 6 DVD, ΠΕΡΙΟΧΗ 2, widescreen (1.78:1), CHANNEL 4

Πανέμορφα φωτογραφημένες sex, drugs & rock n roll εξορμήσεις (με φοβερή δουλειά στη μουσική επιμέλεια) ιδρωμένων νεανικών κορμιών σε ένα οπτικό ποίημα, ο ρυθμός και τα καδραρίσματα του οποίου θυμίζουν περισσότερο «Sopranos» παρά οποιαδήποτε αμερικανική σαπουνόπερα. To «Skins» δεν στέκεται στην επιφάνεια: εξερευνά τον ψυχισμό των εφήβων, δανείζοντας σε κάθε επεισόδιο τη μοναδική ματιά του κάθε χαρακτήρα. Με αυτό τον τρόπο, κάθε κεφάλαιο αποτελεί και μια ξεχωριστή άσκηση ύφους, αφηγούμενη μια ιστορία λίγο ως πολύ πρώτου προσώπου. Υπάρχει ένα 40λεπτο με αφαιρετική αφήγηση που μας μεταφέρει την εξασθενημένη οπτική μιας κοπέλας με νευρική ανορεξία. Το επεισόδιο της 14χρονης αδερφής του κεντρικού χαρακτήρα είναι ένα ατελείωτο ονειρικό rave party. Ο κοινωνικά άβολος πιτσιρικάς που βλέπει τα πάντα γύρω του ως έναν νηφάλιο εφιάλτη, σαν να περιμένει ανά πάσα στιγμή το ξύπνημα που ποτέ δεν έρχεται.

Ρεαλιστικά αισθήματα και αγωνίες απεικονίζονται μέσα από όλο και πιο ακραία σουρεαλιστικές καταστάσεις και το πλαίσιο της σειράς φαντάζει σαν ένα όνειρο που βλέπεις μέσα στον πυρετό σου. Γεγονός το οποίο, σε έναν συγχρονισμένο θρίαμβο στυλ και ουσίας, λέει τα πάντα για την εφηβική πραγματικότητα, δίχως να εκφυλίζεται στιγμή στη λεκτική λογοδιάρροια που μαστίζει μεγάλο μέρος της χολιγουντιανής παραγωγής. Αλλά και επιτρέπει στη σειρά-εθισμό να απαλλάξει τη δραματουργία της από το βάρος της συμβατικής αφήγησης. Ή τον φόβο επανάληψης, καθώς το εξαιρετικό καστ (απαρτιζόμενο, όπως και η συγγραφική ομάδα, από νεαρά ταλέντα) θα ανανεωθεί πλήρως για την 3η σεζόν της σειράς. Στο επεισόδιο όπου η σειρά σπάει τον τέταρτο τοίχο, για να απαιτήσει τον χαρακτηρισμό του έργου τέχνης που δικαιούται, μια κοπέλα κόβεται από το σχολείο επειδή το έργο που παρουσιάζει στην τάξη είναι εννοιολογικό και όχι απτό, όπως θα έπρεπε. «Θυμός, ζήλια, πικρία, κούραση, ελπίδα, πόθος αγάπη. Είναι παντού, απλά δεν μπορείτε να το δείτε», λέει στην καθηγήτριά της λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα. Θα μπορούσε απλά να της έχει δώσει αυτό το box set.

DVD EXTRAS
Συμπληρωματικά επεισόδια γυρισμένα κατευθείαν για το ίντερνετ, βίντεο ημερολόγια των χαρακτήρων, συνεντεύξεις, making of. Αγγλικοί υπότιτλοι.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ