Encounters at the end of the world

26.02.2009
Επειδή η κυκλοφορία του στις ελληνικές αίθουσες αποτελεί σενάριο φαντασίας, το υποψήφιο στα φετινά Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Χέρτζογκ υπάρχει και σε DVD

ΤΟΥ ΒΕΡΝΕΡ ΧΕΡΤΖΟΓΚ
2007 / 2 DVD, ΠΕΡΙΟΧΗ 2, WIDESCREEN (1.78:1), IMAGE ΕΝΤΕRΤΑΙΝΜΕΝΤ

Δυο πλευρές επεφύλασσε πάντοτε η σκηνοθετική καριέρα του Χέρτζογκ. Η πιο γνωστή αφοσιώθηκε εδώ και τρεις δεκαετίες στο σινεμά της μυθοπλασίας. Η άλλη φλέρταρε με το είδος του ντοκιμαντέρ, ταξιδεύοντας με τυχοδιωκτική ανησυχία σε μερικές από τις πιο ακραίες τοποθεσίες που μπορεί κανείς να συναντήσει επάνω στον πλανήτη. Από τις ζούγκλες του Αμαζονίου και τους αντικατοπτρισμούς της ερήμου Σαχάρα μέχρι τις φλεγόμενες πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ ή τον κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου σε ένα εγκαταλειμμένο νησί της Καραϊβικής, η κάμερα του Γερμανού σκηνοθέτη περιπλανήθηκε σε απάτητα μέρη αυτού του κόσμου, αναζητώντας το ενδεχόμενο νέων και ανόθευτων εικόνων που θα μπορούσαν να επικοινωνηθούν μέσω του σινεμά.

Παρακινούμενος από το πανέμορφο υποβρύχιο υλικό που μαγνητοσκόπησε κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής ο ντοκιμαντερίστας φίλος του, Χένρι Κάιζερ, ένας συνεπαρμένος Χέρτζογκ ταξίδεψε με το «Εncounters» έως το νοτιότερο σημείο του κόσμου προκειμένου να κινηματογραφήσει «όχι ένα ακόμη φιλμ για πιγκουίνους» όπως αναφέρει ειρωνικά ο ίδιος, αλλά κάτι πιο εμβριθές. Εισδύοντας στο εσωτερικό μιας κοινότητας αποτελούμενης από ερευνητές, ερημίτες και περιπλανώμενους που κατέφθασαν στο πουθενά γυρεύοντας εκεί τη δική τους πνευματική ουτοπία, ο Χέρτζογκ γοητεύεται από ένα μωσαϊκό μονομανών χαρακτήρων που καλύπτει μερικές από τις πιο ιδιόρρυθμες εκδηλώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ταυτόχρονα αφήνεται να τον παρασύρει πότε η ομορφιά ενός τοπίου όπου η σιωπή είναι «τόσο απόλυτη ώστε μπορείς να ακούσεις τους χτύπους της καρδιάς σου», πότε μοιράζεται με τους θεατές την αινιγματική ιστορία ενός πιγκουίνου που ξεστράτισε από το κοπάδι του για να πεθάνει μόνος και πότε φαντασιώνεται ότι αντικρίζει την γη με το σαστισμένο βλέμμα ενός διαγαλαξιακού επισκέπτη. Τα κομμάτια αυτά τα ενώνει και μας τα παρουσιάζει σε ένα απρόβλεπτο κινηματογραφικό ψηφιδωτό που αποτελεί θρεπτική τροφή για το μυαλό, όσο και για το βλέμμα.

DVD EXTRAS
Τρεις ώρες υλικού απλωμένες σε δυο δισκάκια μέσω αφιερωμάτων και μιας ωριαίας συνέντευξης του Χέρτζογκ στον Τζόναθαν Ντέμι. Χωρίς υπότιτλους.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ