MURIEL OU LE TEMPS DUN RETOUR ΤΟΥ ΑΛΕΝ ΡΕΝΕ

27.04.2009
Μία από τις ευφυέστερες φιλμικές σπουδές πάνω στις πάσης φύσεως αδύνατες επιστροφές μοιάζει ικανή να μας στοιχειώσει ξανά δια της επιστροφής της

1962 / DVD ΠΕΡΙΟΧΗΣ 2, WIDESCREEN (1.66:1), MASTERS OF CINEMA

Το 1963, με τις πληγές από τον πόλεμο της Αλγερίας πολύ νωπές ώστε κάθε σκηνοθέτης να τολμήσει να τις αγγίξει με τα δάχτυλά του, ο παμπόνηρος Ρενέ κατάφερε να ανάγει την επιστροφή από το μέτωπο σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτού του φιλμικού παζλ και να ξεφύγει από τις δαγκάνες της λογοκρισίας. Η στρατηγική του; Αφήνει τα πιο φρικτά βασανιστήρια να κυκλοφορούν μόνο σαν φαντάσματα ανάμεσα στα κενά επικοινωνίας των ηρώων και των εικόνων του.

Σε μία από τις πιο ευθύγραμμες αφηγήσεις του, ο Ρενέ θέτει έναν σαφέστατο κανόνα του παιχνιδιού: όλα θα εκτυλιχθούν ανάμεσα στις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου του 1962. Εξίσου σαφής μοιάζει η αρχική συνθήκη, με τη χήρα Ελέν να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην παλιομοδίτικη οικία της τον νεανικό της έρωτα Αλφόνς και τον θετό της γιο Μπερνάρ να έχει μόλις επιστρέψει από τον πόλεμο της Αλγερίας. Μόνο που, σταδιακά, οι μικρές παρανοήσεις γιγαντώνονται, τα μυστικά και τα ψέματα πολλαπλασιάζονται. Γιατί η Ελέν δίνει την εντύπωση ότι ήταν πλήρως απούσα από τη ζωή της για περίπου δύο δεκαετίες, αίσθηση που επιτείνεται από την επιλογή της υπερβολικά νέας για τον ρόλο Ντελφίν Σερίγκ; Γιατί οι πρωταγωνιστές, μερικές στιγμές, αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμα και ως προς το περιεχόμενο του γεύματός τους; Ποια είναι τα λανθάνοντα μοτίβα που κινούν τις συσσωρευμένες απόπειρες επιστροφών της ταινίας; Μπορεί η Ελέν να επιστρέψει στον έρωτα-φάντασμά της; Μπορεί ο Μπερνάρ να επιστρέψει στο φάντασμα ενός βασανιστηρίου στην Αλγερία, του οποίου η περιγραφή συγκροτεί την καρδιά του φιλμ; Παρακαλείσθε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, αφού χειραγωγηθείτε από μια καθαρή ιδιοφυϊα, της οποίας τα λεπτεπίλεπτα παιχνίδια με τη μνήμη και την ανθρώπινη συμπεριφορά μοιάζουν να μην γερνούν ούτε κατά μία ρυτίδα.

DVD EXTRAS
Η έκδοση της Masters Of Cinema περιλαμβάνει καινούργια επεξεργασμένη κόπια, νέους αγγλικούς υπότιτλους, τρέιλερ και ένα βιβλιαράκι 36 σελίδων με αναλύσεις για το φιλμ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ