Το Τελευταίο Μετρό του Φρανσουά Τριφό

27.04.2009
Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες στη φιλμογραφία του Γάλλου σκηνοθέτη, το «Τελευταίο Μετρό» έχει για επιβάτες του την πρόσφατη Ιστορία, έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και τον φόρο τιμής του Τριφό στην ευεργετική δύναμη της Τέχνης

Le Dernier Metro / 1980, DVD περιοχής 1, Widescreen (1.66:1), The Criterion Collection

Μοιάζει άστοχο να χαρακτηρίσει κανείς το «Τελευταίο Μετρό» ως την πιο πολιτική ταινία στην φιλμογραφία του Φρανσουά Τριφό. Η ταραγμένη ιστορική περίοδος στην οποία εκτυλίσσεται λειτουργεί απλά ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πιστή αναπαράσταση του, υπό τη ναζιστική κατοχή, Παρισιού. Σε ένα έργο, όμως, σαν αυτό του Τριφό το οποίο δεν παρέκλινε ποτέ από την ανθρωποκεντρική του διάσταση, αυτό που ζωντανεύει το όποιο ιστορικό φόντο δεν είναι παρά οι ετερόκλητοι ήρωες που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Ο ηθοποιός και γυναικάς Μπερνάρ (Ζεράρ Ντεπαρντιέ) που κρύβει την αντιστασιακή του ταυτότητα και η ιδιοκτήτρια ενός θεάτρου (Κατρίν Ντενέβ) που κρύβει σε ένα σκοτεινό υπόγειο τον Εβραίο σύζυγο της. Δύο άνθρωποι φαινομενικά διαφορετικοί αλλά τελικά όμοιοι, καταδικασμένοι να συναντηθούν αλλά, περισσότερο από το να ερωτευτούν, προορισμένοι να γίνουν οι αντιπροσωπευτικοί πρωταγωνιστές ενός δράματος που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Ως αποτύπωση μιας σκοτεινής ιστορικά εποχής όπου το θέατρο λειτουργεί (ως χώρος και ως έννοια) σαν καταφύγιο αντικρουόμενων ιδεών, ως ένας φόρο τιμής υπέρ της παντοδυναμίας της Τέχνης, ως μια ωδή πάνω στις απαγορευμένες επιθυμίες που δεν φτάνουν ποτέ πιο μακριά από ένα ένοχο βλέμμα ή μια βαρυσήμαντη σιωπή. Εναλάσσοντας συνεχώς το σκοτάδι των παρασκηνίων με το τεχνητό φως της σκηνής, ο Τριφό αφηγείται τελικά μια ιστορία επιβίωσης, όπως αυτή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια ενός υποψιασμένου θεατή όταν η αυλαία έχει πια πέσει και τα χειροκροτήματα έχουν σβήσει: γυμνή από οποιεσδήποτε προεκτάσεις και γιαυτό ίσως πιο πολιτική από ποτέ.

DVD EXTRAS
Δύο ηχητικοί σχολιασμοί (στον ένα συμμετέχει ο Ντεπαρντιέ), μια κομμένη σκηνή, τηλεοπτικές συνεντεύξεις με τον Τριφό, την Ντενέβ, τον Ντεπαρντιέ και τον Ζαν Πουαρέ, καινούργιες συνεντεύξεις με το συνεργείο, μια συνέντευξη του διευθυντή φωτογραφίας Νέστορ Αλμέντρος, ένα μικρού μήκους φιλμ των Τριφό - Γκοντάρ, τρέιλερ, συνοδευτικό βιβλιαράκι και αγγλικοί υπότιτλοι.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΑΝΑΚΗΣ