I Love You Phillip Morris

02.07.2010
Το φιλμ, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την περιπετειώδη ιστορία του Στίβεν Ράσελ. Ο Στίβεν (Τζιμ Κάρεϊ) είναι ένας κλασικός οικογενειάρχης αμερικάνικου προαστίου, μέχρι που ένα σοβαρό ατύχημα τον ωθεί να αδράξει τη μέρα και να αλλάξει όλο τον τρόπο ζωής του: αποφασίζει να αποκαλύψει πως είναι γκέι και να ζήσει σαν να μην υπάρχει αύριο. Για να υποστηρίξει όμως τo lifestyle που ονειρεύεται, ο Στίβεν καταφεύγει σε αναρίθμητες απάτες, που τελικά τον οδηγούν στη φυλακή. Εκεί, θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του, τον ευαίσθητο Φίλιπ Μόρις (Γιούαν Μαγκρέγκορ) και θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, για να περάσουν βίο χαρισάμενο: περισσότερες απίστευτες απάτες. Θα καταφέρει ωστόσο να ξεφύγει χωρίς συνέπειες;

?Αυτή η ιστορία συνέβη στ’ αλήθεια. Πραγματικά συνέβη. Αλήθεια!?. Με αυτούς τους τίτλους ξεκινά η κωμωδία με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο "I Love You Philp Morris", που αφηγείται την ακόμη πιο ιντριγκαδόρικη ιστορία του κυρίου Στίβεν Ράσελ - ενός τυπικού παντρεμένου κρυφο-γκέι, ο οποίος όταν είδε τον χάρο με τα μάτια αποφάσισε να βγει από την ντουλάπα του και να ρουφήξει τη ζωή ως το μεδούλι. Ο Τζιμ Κάρεϊ, σε έναν (ακόμη) ρόλο ζωής ερμηνεύει με ασυναγώνιστο μπρίο τον πληθωρικό Ράσελ, που αποτελεί τον ορισμό του "larger than life" χαρακτήρα.

Σύζυγος, πατέρας,μπάτσος,κρυπτοομοφυλόφιλος, πλαστογράφος, κατάδικος, δραπέτης, ψεύτικος δικηγόρος, καταχραστής, ξανά δραπέτης, ο Στίβεν/ Κάρεϊ βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στην δήθεν κερδισμένη απόλυτη ελευθερία του, με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από αυτόν του Φρανκ/ Ντι Κάπριο στο "Πιάσε με Αν Μπορείς".

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Γκλεν Φικάρα και Τζον Ρέκουα, του διδύμου που υπέγραψε το προ επταετίας δηλητηριώδες σενάριο του "Bad Santa", παρουσιάζεται στην Ελλάδα πριν ακόμη βρει το δρόμο του για τις αμερικάνικες αίθουσες. Με ανατρεπτικό θέμα, τολμηρές γκέι σκηνές και χιούμορ που αγγίζει τον σουρεαλισμό, η ταινία αποθάρρυνε τους, ασυνήθιστα, δειλούς Αμερικάνους διανομείς, που ακόμη την αντιμετωπίζουν σαν καυτή πατάτα. Κι ενώ οι σκηνοθέτες επέλεξαν να ακολουθήσουν το, παραδοσιακά πιο ανώδυνο, μονοπάτι της κωμωδίας τελικά μοιάζουν να βρέθηκαν εν μέρει με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η ενδογενής σεναριακή υπερβολή σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δοτικές ερμηνείες και την εξίσου πληθωρική σκηνοθεσία, οδήγησαν το φιλμ στη γραφικότητα και τους χαρακτήρες στα όρια της καρικατούρας.

Οπως ο Στίβεν Ράσελ, αυτός ο μέγας νάρκισσος, γίνεται χαμαιλέοντας για ζήσει ευτυχισμένος, έτσι και η ταινία ταλαντεύεται ανάμεσα στις διάφορες υπο-πλοκές και μεταμφιέζεται πότε σε ξεκαρδιστική κομεντί, πότε σε συγκινητικό ρομάντζο και πότε σε περιπέτεια με σασπένς. Μέσα σε όλο αυτό το κυνηγητό όμως, ο θεατής μπορεί να χαθεί, όπως φαίνεται να χάθηκαν οι σκηνοθέτες. Αναμφίβολα, το έργο τους ήταν δύσκολο, το βήμα τολμηρό και οι πολύ καλές στιγμές που χαρίζει ο "Philip Morris", αποτελούν αξιομνημόνευτο ενθύμιο. Ωστόσο, όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους, το γεγονός ότι η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα είναι το μόνο που μας πείθει για την αλήθεια της.

Βόκαλη Φαίδρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ