ΤΗΕ ΜΑΝ WHO SHOT LIBERTY VALANCE

14.08.2009
«Εδώ είναι Δύση, φίλε μου. Οταν ο μύθος γίνεται πραγματικότητα, τύπωσε το μύθο». Ο Τζον Φορντ, ο άνθρωπος που σε όλη του την ζωή έχτιζε με ταπεινότητα εργάτη το μύθο της Δύσης, ήταν ο ιδανικότερος να μιλήσει για τα ψέματα και τις μαγικές εικόνες του

ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΦΟΡΝΤ 1962 / DVD Περιοχής 2, Widescreen (1.66:1) , Paramount Centennial Collection

«Εδώ είναι Δύση, φίλε μου. Οταν ο μύθος γίνεται πραγματικότητα, τύπωσε το μύθο». Ο Τζον Φορντ, ο άνθρωπος που σε όλη του την ζωή έχτιζε με ταπεινότητα εργάτη το μύθο της Δύσης, ήταν ο ιδανικότερος να μιλήσει για τα ψέματα και τις μαγικές εικόνες του

Ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις προτιμήσεις του για την καλύτερη ταινία του Τζον Φορντ, του κατεξοχήν Αμερικανού σκηνοθέτη που συστηνόταν λέγοντας απλώς «Με λένε Τζον Φορντ και κάνω γουέστερν». Κάποιοι προτιμούν το κλασικό μεγαλείο της «Ταχυδρομικής Αμαξας», ενώ κάποιοι άλλοι παρασύρονται από την παραβατική (απέναντι στη φόρμα του γουέστερν αλλά και τον μύθο του ηρωικού καουμπόη) «Αιχμάλωτη Της Ερήμου». Οχι απλώς αριστουργήματα, οι δυο αυτές ταινίες αποτελούν σημάδια της προοδευτικής ωρίμανσης του Φορντ ο οποίος γερνάει χέρι-χέρι με τον ένδοξο μύθο της Δύσης. Γυρισμένο στο προσωπικό του ηλιοβασίλεμα, λοιπόν, το τελευταίο του αριστούργημα με τίτλο «Ο Ανθρωπος Που Σκότωσε Τον Λίμπερτι Βάλανς» οδηγεί τα είδωλα του γουέστερν σε έναν όχι και τόσο ένδοξο αποχαιρετισμό.

Καθώς ο γερουσιαστής Ράνσομ Στόνταρντ γυρίζει πίσω στη μικρή πόλη του παρελθόντος για την κηδεία ενός μυστηριώδους άγνωστου, το φλας μπακ που αναγκάζεται να ξετυλιχθεί δεν θα αποκαλύψει μόνο τη διαδικασία κατασκευής ηρώων, αλλά και ολόκληρο το πέρασμα του αμερικανικού πολιτισμού από το νόμο των όπλων σε αυτόν των θεσμών. Η ιστορία, τελικά, είναι το σύνολο της σκόνης που κατακάθεται πάνω στα γεγονότα. Πολύ πριν το διατυπώσει ο Μπερτολούτσι με τη «Στρατηγική Της Αράχνης», ο Φορντ θα χρησιμοποιούσε ένα σπουδαίο σενάριο για να σκάψει με βαθιά μελαγχολία πίσω από την εικόνα του ήρωα. Εκεί όπου το «Shot» του αυθεντικού τίτλου μπορεί να εκληφθεί και με την κινηματογραφική του έννοια και ο Φορντ, αυτός ο γίγαντας του κλασικού σινεμά, δεν διστάζει να παραδώσει μια σπουδή πάνω στα ακατάπαυστα ψεύδη των εικόνων.

DVD EXTRAS Σχολιασμός από τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς μαζί με ηχογραφημένες συνομιλίες αρχείου με τον Τζον Φορντ και τον Τζέιμς Στιούαρτ. Σχολιασμός επιλεγμένων σκηνών από τον Νταν Φορντ μαζί με το δικό του ηχογραφημένο αρχείο από τον σκηνοθέτη, τον Τζέιμς Στιούαρτ και τον Λι Μάρβιν. Μαζί και τα ντοκιμαντέρ «Τhe Size Οf Legends» και «Τhe Soul Οf Μyth».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ