Ασος στο μανίκι

13.03.2007
Το «χρυσό παιδί» του Λας Βέγκας, ο ταχυδακτυλουργός Μπάντι Ισραελ, αναπτύσσει θερμές σχέσεις με τη Μαφία.

Το «χρυσό παιδί» του Λας Βέγκας, ο ταχυδακτυλουργός Μπάντι Ισραελ, αναπτύσσει θερμές σχέσεις με τη Μαφία. Η απληστία, όμως, και η άμετρη φιλοδοξία του τον βάζουν σύντομα στη μαύρη λίστα των μαφιόζων. Από εκεί ξεκινά μια φαινομενικά ατέρμονη προσπάθεια εξόντωσής του, ενώ για την αποστολή καλούνται οι ικανότεροι επαγγελματίες δολοφόνοι. Την ίδια στιγμή, ο Ισραελ αποτελεί για το FBI τη μοναδική και μάλλον τελευταία ελπίδα για να εξοντώσουν τον αρχινονό.

Ο Κάρναχαν υπήρξε από μικρός φανατικός οπαδός των κόμικς, με κρυφή επιθυμία να δημιουργήσει τη δική του σειρά υπερηρώων. Παράλληλα, ανέκαθεν τον συνάρπαζε η ιστορία του Φρανκ Σινάτρα, του οποίου οι σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ιδιαίτερα την περίοδο που εμφανιζόταν στο Λας Βέγκας, έχουν λάβει πλέον μυθικές διαστάσεις. Ετσι, ο Κάρναχαν αποφάσισε να συνδυάσει τις δυο «εμμονές» του και το αποτέλεσμα είναι αυτή εδώ η ταινία, ένα αμάλγαμα μαύρης κωμωδίας, γκανγκστερικής περιπέτειας και κόμικ αισθητικής.

Το σενάριο και η αφηγηματική του δομή είναι δαιδαλώδεις και συχνά φτάνουν στα όρια της υπερβολής, ενώ η γενικότερη αίσθηση συγκρίνεται περισσότερο με τη Συμμορία Των 11 του Σόντερμπεργκ παρά με κάτι αμιγώς πιο σκοτεινό. Παρά τους φρενήρεις ρυθμούς ατακαριστών διαλόγων, αιματηρής δράσης και απίστευτων ανατροπών, το αποτέλεσμα δεν είναι απογοητευτικό για το εφηβικό κυρίως κοινό - ιδιαίτερα όταν έχει συγκεντρωμένα ορισμένα ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ, αλλά και σχετικά ανεκμετάλλευτους «άσους στο μανίκι« (όπως ο Τζέρεμι Πίβεν), οι οποίοι δίνουν ερμηνευτικά τον καλύτερό τους εαυτό. Ωστόσο, από έναν ανερχόμενο δημιουργό- λάτρη των κόμικς, σίγουρα αναμενόταν κάτι πιο στιβαρό και ενδιαφέρον.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΕΑΚΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ