Essentials

14.03.2007
The Silence Of The Lambs (Ultimate Edition) (1991) του Τζόναθαν Ντέμι

Επιβεβαιώνοντας το ήδη διαδεδομένο της επαναλαμβανόμενης κυκλοφορίας μίας ταινίας αρχικά σε απλή εκδοχή, αργότερα σε special edition και αργά ή γρήγορα σε collector’s edition, το ίσως πιο διάσημο θρίλερ του ’90 κυκλοφορεί στην κορυφαία έκδοση της με τίτλο Ultiimate Edition για να συμπέσει με την έξοδο στους κινηματογράφους του HANNIBAL RISING του Πίτερ Γουέμπερ.

Επιχειρώντας μία μικρή σύγκριση μεταξύ των εκδόσεων που ήδη κυκλοφορούν, αυτή η διπλή collector’s edition ξεπερνά (πράγμα σπάνιο) ακόμη και την κυκλοφορία της Criterion Collection από το 1998, κυρίως σε συμπληρωματικό υλικό.

Πιο αναλυτικά, η έκδοση περιέχει making of με τίτλο «Ιnside The Labyrinth: Making Of The Silence Of The Lambs», διάρκειας μίας ώρας, ντοκιμαντέρ σε τρία μέρη για τη μεταφορά του ομώνυμου best seller του Τόμας Χάρις με τίτλο «Τhe Silence Of The Lambs: From Page To Screen», το οποίο αποτελείται από τρία μέρη, ένα ντοκιμαντέρ (επίσης σε τρία μέρη) με τίτλο «Jonathan Demme & Jodie Foster», ντοκιμαντέρ για τη μουσική του Χάουαρντ Σορ με τίτλο «Scoring The Silence», το αυθεντικό making of του 1991, πέντε κάρτες με συνταγές (!), 22 ολόκληρες κομμένες σκηνές, σκηνές από τα γυρίσματα, το τηλεφωνικό μήνυμα του Αντονι Χόπκινς, φωτογραφικό υλικό και όλα τα teasers και τρέιλερ που κυκλοφόρησαν ποτέ για την ταινία.

Η έκδοση της Criterion διαθέτει μόνο ένα εγχειρίδιο για πράκτορες του FBI και ένα ντοκιμαντέρ με καταδικασμένους σε θάνατο το οποίο δεν περιέχεται στην collector’s edition. Διατηρώντας εν μέρει την ανωτερότητά της, είναι η μόνη που διαθέτει σχολιασμό από τον Ντέμι, την Τζόντι Φόστερ, τον Αντονι Χόπκινς, τον σεναριογράφο Τεντ Τάλι και έναν πραγματικό πράκτορα του FBI. Αιτία για αυτό φυσικά η εξ ιδίων παραγωγή της Criterion: τα δικά της extras δεν μπορούν να μεταφερθούν σε οποιαδήποτε άλλη έκδοση.

Σε κάθε όμως περίπτωση, το ultimate ισχύει!
Μ.Κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ