Τo νέο πρόσωπο του γαλλικού σινεμά

13.04.2007
Το 7ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναμειγνύει το κλασικό με το μοντέρνο και προσκαλεί Αθηναίους και Θεσσαλονικείς στη δική του γιορτή.

Το 7ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναμειγνύει το κλασικό με το μοντέρνο και προσκαλεί Αθηναίους και Θεσσαλονικείς στη δική του γιορτή.

Τον αγαπημένο μας Πατρίς Λεκόντ, τα διαφορετικά πρόσωπα του γαλλικού σινεμά, μια επιλογή γαλλόφωνων ταινιών που θα μας ταξιδέψουν από το Μόντρεαλ ως την Καζαμπλάνκα, καθώς και αφιερώματα στον Μιχάλη Κακογιάννη και τη Ζαν Μορό μας φέρνει το 7ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί από 30 Μαρτίου ως 9 Απριλίου στην Αθήνα (ΑΤΤΙΚΟΝ Cinemax Class, Απόλλων Filmcenter) και από 6 ως 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Και η φετινή διοργάνωση, όπως κάθε χρόνο, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Φανί Ομπέρ Μαλορί, δίνει έμφαση στο νέο πρόσωπο του σινεμά της Γαλλίας και παρουσιάζει στο επίσημο πρόγραμμά της -καταρχάς- κωμωδίες. Οπως τα Palais Royal της Βαλερί Λεμερσιέρ (μια βασιλική οικογένεια με τους Κατρίν Ντενέβ, Λαμπέρ Γουίλσον και την ίδια τη Βαλερί Λεμερσιέρ), Les Enfants του Κριστιάν Βενσάν με τους Ζεράρ Λανβέν και Καρίν Βιάρ (θέμα της το μπέρδεμα που προκύπτει μεταξύ των μελών μιας οικογένειας από την ένωση δύο χωρισμένων με παιδιά) και Travaux της Μπριζίτ Ρουάν με τους Καρόλ Μπουκέ και Ζαν-Πιερ Κασταλντί (μια κωμωδία καταστάσεων που συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο περσινό φεστιβάλ των Καννών).

Τα περισσότερα φώτα αναμένεται να τραβήξει πάνω της η σούπερ εμπορική επιτυχία Les Bronzes 3 - Amis Pour La Vie (μετρά πάνω από 8 εκατομμύρια εισιτήρια στην Γαλλία από την 1η Φεβρουαρίου που βγήκε στις αίθουσες), καθώς ο σκηνοθέτης της Πατρίς Λεκόντ θα παρευρεθεί στην αθηναϊκή προβολή της ταινίας, κατόπιν πρόσκλησης του Γαλλικού Ινστιτούτου. Πρωταγωνίστρια στο φιλμ, η παρέα των Ζοζιάν Μπαλασκό, Μισέλ Μπλαν, Μαρί Αν Σαζέλ, Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ζινό, Τιερί Λερμίτ και Ορνέλα Μούτι, που συναντιούνται, κατά το συνήθειό τους, σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο ρομαντικός Λεκόντ του Εραστή Της Κομμώτριας, του Αρώματος Της Υβόννης, του Ερωτικού Τανγκό, του Δήμιου Του Σεν Πιερ, των Αρχιδουκών, του Δρόμου Των Αισθήσεων, του Ανθρώπου Του Τρένου και των Πολύ Προσωπικών Εξομολογήσεων έχει ξαναβρεθεί στην Ελλάδα για τις ανάγκες των γυρισμάτων του πολυβραβευμένου του φιλμ Το Κορίτσι Στη Γέφυρα (1999).

Εκτός από τις κωμωδίες, στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ, που απαρτίζεται από ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φιγουράρουν: το δράμα Συνήθεις Εραστές του Φιλίπ Γκαρέλ (Αργυρός Λέοντας στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας και βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού για τον Λουί Γκαρέλ στα φετινά βραβεία Cesar), η ρομαντική κομεντί Les Poupees Russes του Σεντρίκ Κλαπίς με τους Ρομέν Ντουρίς και Οντρέ Τοτού (βραβείο β γυναικείου ρόλου για την Σεσίλ Ντε Φρανς), το δράμα εποχής La Ravisseuse του Αντουάν Σαντανά, με τον Γιώργο Αρβανίτη να έχει αναλάβει τη διεύθυνση φωτογραφίας, τα δράματα Α Ce Soir της Λορ Ντουτιλέλ με τη Σοφί Μαρσό ως χήρα και Dans Tes Reves του Ντενίς Τιμπό γύρω από έναν νεαρό στιχουργό του χιπ χοπ, καθώς και το θρίλερ Sheitan του Κιμ Σαπιρόν, με πρωταγωνιστή και παραγωγό τον Βενσάν Κασέλ.

Ακόμη, το Επίσημο Πρόγραμμα Για Τους Νέους θα φέρει σε επαφή τους μικρούς σινεφίλ με ήρωες κινουμένων σχεδίων, ενώ θα γίνουν και σχολικές προβολές. Στην ενότητα του Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, περιμένουμε να δούμε ταινίες από τις καλύτερες στιγμές της γαλλόφωνης παραγωγής των τελευταίων ετών. Στα πλαίσια, τέλος, του αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ξανά τον Αλέξη Ζορμπά, τον Βυσσινόκηπο, την Ιφιγένεια, τις Τρωάδες, την Ηλέκτρα και τη Γλυκιά Πατρίδα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τη Γαλλική πρεσβεία της Ελλάδας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών υποστηρίζει, για άλλη μια χρονιά, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Συγκεκριμένα έχει αναλάβει τη συγκρότηση της Κριτικής Επιτροπής Νέων Γαλλόφωνων Σινεφίλ, η οποία θα απονείμει τα φετινά βραβεία: το Βραβείο Δήμου Αθηνών για την καλύτερη ταινία, το Βραβείο Σεναρίου και το Βραβείο TV5 καλύτερης γαλλόφωνης ταινίας.

Το κοινό, για άλλη μια χρονιά, θα ψηφίσει για την ανέκδοτη ταινία που θα το γοητεύσει περισσότερο και θα της απονείμει το Βραβείο Κοινού - Jameson.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ