Μολιέρος

19.04.2007
Ο Μολίερος του Λορέν Τιράρ αποτελεί μια ανάλαφρη γαλλική ρομαντική κομεντί εποχής. Η ταινία περικλείει τις αρετές του είδους αυτού.

Ο Μολίερος του Λορέν Τιράρ αποτελεί μια ανάλαφρη γαλλική ρομαντική κομεντί εποχής. Η ταινία περικλείει τις αρετές του είδους αυτού. Με μία πρώτη προσέγγιση προσφέρει συμπαθείς ερμηνείες και καλή παραγωγή. Ο Μολιέρος, με το ανάλαφρο σενάριο και την προσεγμένη κινηματογραφική φόρμα του, απευθύνεται περισσότερο σε ένα ώριμο ηλικιακά κοινό.

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε μια σειρά πλαστοπροσωπιών. Ο Μολιέρος, στα 22 του χρόνια, έχει ήδη φυλακιστεί μία φορά για χρέη. Η αγάπη του για το θέατρο και για μία γυναίκα τον έφεραν στα όρια της πενίας και μακριά από τα πλούτη που θα μπορούσε να του προσφέρει η οικογένειά του. Ο «σωτήρας» του είναι ένας Γάλλος αριστοκράτης, ο Ζουρντάν, ο οποίος του ζητά ως αντάλλαγμα να του διδάξει υποκριτική. Ο έρωτας του Μολιέρου για τη γυναίκα του Ζουρντάν αποτελεί την αρχή της προσωπικής και της πνευματικής του αναγέννησης.

Το σενάριο της ταινίας θυμίζει πολύ τον Ερωτευμένο Σαίξπηρ. Σε σύγκριση όμως με αυτό, ολιγωρεί σε πολλά σημεία τόσο στην σπιρτάδα όσο και στην σεναριακή του ευφυΐα.

ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ