Next

02.05.2007
Μετά το ανεκδιήγητο «Ghost Rider» έρχεται το «Next» του Λι - «Πέθανε Μια Άλλη Μέρα»- Ταμαχόρι, το οποίο στέλνει απεγνωσμένα σήματα S.O.S στον Αμερικανό ηθοποιό(Κέιτζ) για να προσέχει καλύτερα τις επιλογές του...

Ο Αλ Πατσίνο, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι όσο πιο κακό είναι ένα σενάριο που του προτείνεται, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αμοιβή που αναμένεται να εισπράξει. Ο Νίκολας Κέιτζ, λοιπόν, συνεχίζει να επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό, αν λάβουμε υπόψη τις τελευταίες ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Έτσι, μετά το ανεκδιήγητο «Ghost Rider» έρχεται το «Next» του Λι - «Πέθανε Μια Άλλη Μέρα»- Ταμαχόρι, το οποίο στέλνει απεγνωσμένα σήματα S.O.S στον Αμερικανό ηθοποιό για να προσέχει καλύτερα τις επιλογές του.

 

Μια ματιά στο τραβηγμένο από τα μαλλιά σενάριο αρκεί: ο Νίκολας Κέιτζ είναι ο Φρανκ Κάντιλακ (!), ξεπεσμένος «διασκεδαστής-μάγος» στο Λας Βέγκας, ο οποίος διαθέτει την ικανότητα να «βλέπει» τα επόμενα δύο λεπτά της ζωής του (και όχι μόνο!). Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται υπό την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης βιβλικών διαστάσεων, η υπερπράκτορας του FBI Τζούλιαν Μουρ στρέφεται στην λύση του προικισμένου Φρανκ. Προσθέστε και το απαραίτητο αντικείμενο του πόθου του πρωταγωνιστή, την Τζέσικα Μπίελ (την οποία οραματίζεται συνεχώς), και έχετε μια πρώτη εικόνα για το τι ακολουθεί. Περιπετειώδεις σεκάνς καταδίωξης που έχουμε δει ένα εκατομμύριο φορές εναλλάσσονται με σκηνές προχειρογραμμένου και ενίοτε γελοίου διαλόγου, ενώ το εύρημα με το μπέρδεμα του χρόνου επαναλαμβάνεται με εκνευριστικό ρυθμό ( προσέξτε την σκηνή-τραγέλαφο όπου ο Κέιτζ οραματίζεται πως θα γνωρίσει την γυναίκα των ονείρων του). Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η ταινία παίρνει τον εαυτό της απολύτως στα σοβαρά, χάνοντας ακόμα και την ευκαιρία να προσφέρει μια ελάχιστη δόση απενοχοποιημένου fun (αλα «Con Air»).

 

Τελειωτικό χτύπημα, το εξυπνακίστικο φινάλε- ανατροπή, δήθεν άσος στο μανίκι του σεναρίου, που αποδεικνύεται πέρα για πέρα «καμένο» χαρτί. Τι να περιμένει πάντως κάποιος από μια ταινία που περιέχει το αστείο: «Τι κάνει ένας δάσκαλος του Ζεν όταν θέλει ένα χοτ ντογκ;».

 

ΝΩΝΤΑΣ ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ