Franz Ferdinand Live

11.05.2007
Αν οι Franz Ferdinand δεν ήταν παρά ένα ακόμη δευτεροκλασάτο συγκρότημα, προϊόν συντονισμένου hype και έξυπνης διαφημιστικής προώθησης των εταιρειών, τότε αυτή η διπλή DVD κυκλοφορία με τις αναρίθμητες ζωντανές εκτελέσεις των κομματιών τους στις διάφορες συναυλιακές σκηνές του κόσμου θα ήταν ατέρμονα βαρετή.

Αν οι Franz Ferdinand δεν ήταν παρά ένα ακόμη δευτεροκλασάτο συγκρότημα, προϊόν συντονισμένου hype και έξυπνης διαφημιστικής προώθησης των εταιρειών, τότε αυτή η διπλή DVD κυκλοφορία με τις αναρίθμητες ζωντανές εκτελέσεις των κομματιών τους στις διάφορες συναυλιακές σκηνές του κόσμου θα ήταν ατέρμονα βαρετή. Επειδή όμως οι Franz παραμένουν το ξεχωριστό κουαρτέτο από τη Γλασκόβη, που ξέρουμε ότι είναι υπεύθυνο για ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα άλμπουμ της τελευταίας δεκαετίας, τότε αυτό το LIVE αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον.

Οχι τόσο γιατί σου δίνει την δυνατότητα να ακούσεις το «Τake Me Οut» ή το «Μichael» σε πολλαπλές εκτελέσεις και σίγουρα ούτε επειδή το προσφερόμενο μουσικό υλικό προέρχεται μόνο από τον πρώτο δίσκο του γκρουπ. Αποκτά ξεχωριστή διάσταση γιατί σου δίνει την ευκαιρία να πετύχεις επί το έργον ένα από τα πιο ζωηρά μουσικά σχήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί έξω, με το χάρισμα να μεταδίδει το κέφι του στο κοινό. Ο χαρισματικός frontman Αλεξ Καπράνος δείχνει να απολαμβάνει την καθεμιά από τις εμφανίσεις τους μπροστά στα ακροατήρια του κόσμου, οι υπόλοιποι μουσικοί του εκτοξεύουν κάθε νότα σαν δυναμίτη, ενώ τα ίδια τα κομμάτια μοιάζουν με μικρές εκρήξεις αδρεναλίνης που σε καλούν να συντονιστείς ρυθμικά μαζί τους. Γιατί λοιπόν να αντισταθεί κανείς στην ακαταμάχητη γοητεία της σκηνικής τους παρουσίας;

Κάπως έτσι, τα δυο δισκάκια της έκδοσης περνούν συγκρότημα και θεατές από την Ευρώπη στην Αμερική και από σχετικά μικρά σε χωρητικότητα κλαμπ κατευθείαν σε αχανή στάδια. Σε καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις, οι Franz αποδεικνύουν περίτρανα ότι είναι μια μπάντα με τσαγανό, ταλέντο και μια χούφτα από αυθάδικους νεανικούς ύμνους για τραγούδια. Με τέτοια εφόδια, αποκλείεται να κάνουν κάτι λάθος... Λ.Κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ