ΜΕΪΚΟ ΚΑΤΖΙ: FLOWER OF CARNAGE /Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ

19.09.2007
Cool icon του ιαπωνικού σινεμά των 70s, με ακαταμάχητη εμφάνιση και σαγηνευτική φωνή, η Μεϊκο Κάτζι παραμένει σχεδόν άγνωστη παρά τη συμμετοχή της σε «περιθωριακά», cult αριστουργήματα.

Cool icon του ιαπωνικού σινεμά των 70s, με ακαταμάχητη εμφάνιση και σαγηνευτική φωνή, η Μεϊκο Κάτζι παραμένει σχεδόν άγνωστη παρά τη συμμετοχή της σε «περιθωριακά», cult αριστουργήματα. Ξεκινώντας ουσιαστικά την καριέρα της από τις ταινίες της σειράς «Stray Cat Rock», όπου ηγείτο μιας συμμορίας ατίθασων κοριτσιών, η Κάτζι εγκατέλειψε στη συνέχεια το στούντιο Nikkatsu, για να αποφύγει τη συμμετοχή στα δημοφιλή pinku (soft porn), που αποτέλεσαν σταδιακά το βασικό είδος παραγωγής της εταιρείας. Και μάλλον πήρε τη σωστή απόφαση. Η παρουσία της στη «Lady Snowblood» και κυρίως στην εμβληματική women in prison σειρά «Female Prisoner Scorpion» την ανέδειξε σε εθνικό ποπ είδωλο και της εξασφάλισε συνεργασίες με τους Γιασούζο Μασουμούρα, Κον Ιτσικάουα και Κίντζι Φουκασάκου. Μέσα από τις ταινίες αυτές η Κάτζι δημιούργησε μερικούς από τους πιο δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες που γνώρισε ποτέ η μεγάλη οθόνη. Με σήμα κατατεθέν το θανατηφόρο, διεισδυτικό βλέμμα αλά Κλιντ Ιστγουντ και ενίοτε αρθρώνοντας ελάχιστες κουβέντες σε ολόκληρη την ταινία, δεχόταν στωικά προσβολές και ταπεινώσεις για να ορθώσει στη συνέχεια το ανάστημά της απέναντι σε ένα άδικο, ανδροκρατούμενο σύστημα. Αλλοτε με μακριά καμπαρντίνα και καραμπίνα και άλλοτε με παραδοσιακό κιμονό και ξίφος, αντιμετώπιζε προδότες, κακοποιούς και αδίστακτους δεσμοφύλακες για να καταφέρει τελικά να γράψει ιστορία σε μια εξίσου ανδροκρατούμενη και ηδονοβλεπτική κινηματογραφία.

Η καριέρα της στην υποκριτική συνδυάστηκε με μερικές εντυπωσιακές συμμετοχές στη δισκογραφία για τις ανάγκες κυρίως κινηματογραφικών σκορ ταινιών όπου πρωταγωνιστούσε. Δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της το «Τhe Flower Οf Carnage» από το «Lady Snowblood» και το «Urami Βushi» από το «Female Prisoner 701: Scorpion» χρησιμοποιήθηκαν από τον Ταραντίνο στο soundtrack του «Κill Bill 1» και «Κill Bill 2» αντίστοιχα και έγιναν (ξανά) ανέλπιστα hit. Εξήντα ετών σήμερα, η Μεϊκο Κάτζι έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τον κινηματογράφο. Αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν κάποιος της έδινε μια νέα ευκαιρία όπως αυτήν που επανέφερε στο προσκήνιο την Παμ Γκριρ. Οπως και να χει, την επανάστασή της την έχει κάνει ήδη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ