Cut to the chase: Δίνοντας ζωή στον Τόνι Σοπράνο

19.09.2007
Ιταλικής καταγωγής, ετών 61 σήμερα ο Ντέιβιντ Τσέις, είχε ήδη μια μακρά καριέρα στην τηλεόραση περιμένοντας τη μεγάλη του κινηματογραφική ευκαιρία.

Ιταλικής καταγωγής, ετών 61 σήμερα ο Ντέιβιντ Τσέις, είχε ήδη μια μακρά καριέρα στην τηλεόραση περιμένοντας τη μεγάλη του κινηματογραφική ευκαιρία. Γράφοντας σενάρια για ταινίες που απορρίπτονταν με ανησυχητική συνέπεια, ο Τσέις βρέθηκε να βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην «παγίδα» της serialized τηλεόρασης ανεβαίνοντας στην πορεία από τις φτηνές β διαλογής σειρές σε επιτυχίες όπως «Οι Φάκελοι Ρόκφορντ» και το «Νorthen Εxposure».

Το 1995 μια ιδέα που βρισκόταν για χρόνια στο μυαλό του σαν βάση για το σενάριο μιας ταινίας γύρω από τη σχέση ενός μαφιόζου με τον ψυχίατρό του (όχι το «Ανάλυσέ Το» δεν είχε γυριστεί ακόμη) επανήλθε. Η «σκοτεινή» του φύση και τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας στις κακόφημες γειτονιές της Νέας Υόρκης πήραν το πάνω χέρι και η κωμωδία έγινε αιχμηρή, οι τόνοι πιο μαύροι και ο... Τόνι έγινε ο Τόνι.

Με το σενάριο του πιλότου ολοκληρωμένο ο παραγωγός του, Μπραντ Γκρέι, έπαιρνε τις αρνητικές απαντήσεις τη μία μετά την άλλη. Ο κοινός παρανομαστής σε όλες ήταν πως το σενάριο ήταν υπερβολικά σκοτεινό, εκτός από το κανάλι της Fox, όπου οι ιθύνοντες βρήκαν πως δεν είχε όση βία θα ήθελαν για να γίνει ελκυστικό. Το ΗΒΟ το οποίο είχε ήδη αρχίσει να προβάλει τις πρώτες σειρές δικής του παραγωγής (ανάμεσά τους το «Sex And The City») δέχτηκε να χρηματοδοτήσει τα γυρίσματα του πιλότου όχι μόνο γιατί οι άνθρωποι που κάθονταν στις πιο αναπαυτικές καρέκλες του είχαν την εξυπνάδα να δουν ότι όλα όσα έμοιαζαν «αντιεμπορικά» και παράξενα για ένα ελεύθερο κανάλι έδειχναν γοητευτικά σε ένα συνδρομητικό δίκτυο ενήλικων τηλεθεατών.

Οταν ο πιλότος ολοκληρώθηκε (σκηνοθετημένος από τον ίδιο τον Τσέις) και έφτασε στα γραφεία του ΗΒΟ, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα έπαιρνε το πράσινο φως. Ο καιρός περνούσε, η απάντηση δεν ερχόταν και ο Τσέις ήταν ήδη έτοιμος να υπογράψει ως σεναριογράφος και παραγωγός στα «Χ-Files», όταν το κανάλι παρήγγειλε επιτέλους 13 επεισόδια. Ο Τσέις ήθελε να ονομάσει τη σειρά «Τhe Sopranos» από το επώνυμο κάποιων συμμαθητών του στο σχολείο, το ΗΒΟ όμως ανησυχούσε ότι οι θεατές θα πίστευαν ότι η σειρά έχει να κάνει με την όπερα και πρότεινε τον τίτλο «Τhe Family Guy».

Μια σειρά κινουμένων σχεδίων θα τους έκλεβε την ιδέα, οι «Sopranos» κατοχυρώθηκαν και τα υπόλοιπα όπως λένε, είναι ιστορία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ