Saturday Night Live: The Complete First Season

23.10.2007
Αδιάσειστος πολιτιστικός θεσμός, το «SΝL» επηρέασε σαρωτικά από την κωμωδία και τη λογική της ψυχαγωγικής τηλεοπτικής ζώνης μέχρι το σινεμά. Η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία της θρυλικής πρώτης σεζόν σε DVD βοηθά να καταλάβεις το γιατί

1975-76 / 8 DVD, Περιοχής 2, Universal

Δυο πράγματα οδήγησαν στο να αλλάξει στα 1975 ανεπιστρεπτί το τοπίο της τηλεοπτικής κωμωδίας όπως την ξέραμε. Το ένα ήταν η επιθυμία του καναλιού NBC για ένα ψυχαγωγικό σόου. Οι επαναλήψεις των παλιότερων εκπομπών του Τζόνι Κάρσον είχαν αρχίσει να κουράζουν και χρειαζόταν οπωσδήποτε κάτι για να καλύψει το κενό μιας διασκεδαστικής εκπομπής για τα βράδια του Σαββάτου. Το άλλο ήταν η επιθυμία του νεαρού και διορατικού παραγωγού Λορν Μάικλς για ένα κωμικό και μουσικό σόου που να μεταδίδεται ζωντανά από τη νυχτερινή τηλεόραση, να φιλοξενεί επώνυμους guests αλλά να απαρτίζεται από νεαρά και πρωτοεμφανιζόμενα ταλέντα. Το στοίχημα ήταν μεγάλο, η ανάγκη όμως του καναλιού να αντικαταστήσει τις φθαρμένες από την πολλή χρήση κασέτες του «Τhe Tonight Show» οδήγησε τον Μάικλς στο να συσπειρώσει γύρω του ένα δημιουργικό δυναμικό από προοδευτικούς κωμικούς, πρώην μέλη της sixties αντι-κουλτούρας, στελέχη από χιουμοριστικές θεατρικές κολεκτίβες- έναν ολόκληρο θίασο έτοιμο να εισφέρει τις δικές του εναλλακτικές απόψεις επάνω στην πολιτική και κοινωνική ζωή που αντίκριζε καθημερινά γύρω του. Θέματα ταμπού για την αμερικανική τηλεόραση όπως η σκληρή κυβερνητική κριτική, το σεξ, τα ναρκωτικά, πολυποίκιλες κωμικές βινιέτες, μιμήσεις και παρωδίες, μια σατιρική διάθεση ενάντια σε κάθε μορφή κατεστημένου και εμβόλιμα επικαιρικά σχόλια αναμειγνύονταν με μουσική ποπ, ροκ και σόουλ και με την καταλυτική παρουσία ενός διαφορετικού κάθε εβδομάδα καλεσμένου στη θέση του οικοδεσπότη. Αυτό ήταν το «Saturday Night Live» όπως το μάθαμε τότε και το ξέρουμε ακόμη.

Η πρώτη εκπομπή προγραμματίστηκε για τις 11 Οκτωβρίου του 1975 και παρουσιάστηκε ζωντανά από το στούντιο 8Η του NBC, στο κτίριο του Rockefeller Plaza. Ο αρχικός της τίτλος δεν ήταν, εντούτοις, «Saturday Night Live», αλλά «ΝΒCs Saturday Νight», επειδή ο αθλητικός παρουσιαστής Χάουαρντ Κόσελ είχε προ πολλού εξασφαλίσει τον πρώτο για τη δική του εκπομπή. Η διάρκειά της ήταν μιάμιση ώρα και το περιεχόμενό της αντικειμενικά φορτωμένο-κάτι που δυστυχώς ίσχυε και για τα επόμενα δύο επεισόδια. Δυο μουσικοί καλεσμένοι, ένα (ενήλικο)σκετς με κουκλάκια Μάπετ, παρωδίες διαφημιστικών σποτς κι ένα φιλμ μικρού μήκους του Αλμπερτ Μπρουκς παραήταν αρκετά για ένα και μόνο σόου, οδηγώντας πολλούς τηλεθεατές να αλλάξουν γρήγορα κανάλι. Μπορεί να χρειάστηκε λίγος καιρός μέχρι το κοινό να συγχρονιστεί στο χιούμορ, με τo οποίo ο Μάικλς έβαζε τα θεμέλια της μοντέρνας, αντικομφορμιστικής κωμωδίας, όταν συνέβη όμως αυτό άρχισε να γράφεται κανονικά ιστορία.

Μέχρι η πρώτη σεζόν να φτάσει στο τέρμα της, το «Saturday Night Live» είχε ήδη μετατραπεί σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο πολιτιστικό γεγονός, οι δε πρωταγωνιστές του σε αληθινούς σταρ. Οπως αποδεικνύει η πολυαναμενόμενη αυτή DVD έκδοση, όμως, η θρυλική πρώτη χρονιά δεν ήταν απαραιτήτως και η καλύτερη στο ενεργητικό της σειράς. Τα πρώτα Live ενθαρρύνουν τα μουσικά στοιχεία σε βάρος των κωμικών (όπως η επανασύνδεση των Simon&Garfunkel στο δεύτερο κιόλας επεισόδιο), ολόκληρες εκπομπές μόνο σποραδικά καταφέρνουν να γίνουν αστείες και οι πειραματισμοί με την έννοια και τις συμβάσεις του «ζωντανού» σόου δεν οδηγούσαν πάντοτε στο σωστό μονοπάτι. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, υπάρχουν δυο πράγματα που κάνουν το ξεκίνημα της μυθικής σειράς ακαταμάχητο: το ένα είναι η αίσθηση του πρωτοφανέρωτου αλλά και του αμήχανου που έκανε τα πάντα να μοιάζουν πιο αυθόρμητα, σπέρνοντας την αίσθηση πως μπορούσε ανά πάσα στιγμή να συμβεί οτιδήποτε.

Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι οι εξαίσιοι πρωταγωνιστές της. Ο Τσέβι Τσέις, ο Νταν Ακροϊντ, ο (αστειότερος όλων) Τζον Μπελούσι, ο (υποτιμημένος) Γκάρετ Μόρις, το εκπληκτικό θηλυκό τρίο των Γκίλντα Ράτνερ, Λαρέιν Νιούμαν, Τζέιν Κέρτιν, ακόμη και ο Αντι Κάουφμαν με τις αραιές, «γεια σου» εμφανίσεις του αποτελούσαν ένα απίστευτα ταλαντούχο επιτελείο που, ακόμη και το πιο μέτριο υλικό αν είχε στα χέρια του, κατάφερνε πάντα να το μετατρέπει σε χρυσό. Κάπως έτσι η μοντέρνα κωμωδία έπαψε να αποτελεί μια αόριστη και ασαφή έννοια. Και άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

dvd extras
Booklet με φωτογραφίες, συνέντευξη των μελών της πρώτης σεζόν και τα δοκιμαστικά όσων συμμετέχουν.

Λουκάς Κατσίκας