For Your Consideration

20.12.2007
H νέα σατιρική επίθεση από το μέτωπο της χιουμοριστικής κολεκτίβας που είναι υπεύθυνη για τις καλύτερες αμερικανικές κωμωδίες των τελευταίων χρόνων

2006, περιοχής 2, Widescreen (1:85:1) , Audio visual

Από το ελπιδοφόρο ξεκίνημά της, το 1989, μέχρι σήμερα που μετρά αισίως έξι ταινίες, η σκηνοθετική καριέρα του Κρίστοφερ Γκεστ αποτελεί παραλλαγές μιας απλής αλλά θαυμάσιας συνταγής. Χρονογραφεί μέσω ενός απολαυστικού ψευδοντοκιμαντεριστικού ύφους τις ελπίδες, τα όνειρα και τις διαψεύσεις ανθρώπων για τους οποίους φαίνεται πως επινοήθηκε ο χαρακτηρισμός «losers», όπως τους παρακολουθούμε να άγονται και να φέρονται στον δικό τους ιδιαίτερο μικρόκοσμο: το ανέβασμα μιας επαρχιακής θεατρικής παράστασης, τα παρασκήνια των καλλιστείων για σκύλους, την ξεχασμένη Αμερικανική φολκ τραγουδοποιία. Στην καινούργια του ταινία, ο Γκεστ επικαλείται την καθαρή μυθοπλασία, στρέφοντας ταυτόχρονα τα σατιρικά βέλη του κόντρα στον πιο μεγάλο και στον πιο δελεαστικό στόχο όλων: το Χόλιγουντ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κρίστοφερ Γκεστ και η παρέα του έχουν παρωδήσει τον κόσμο της πιο ισχυρής κινηματογραφικής βιομηχανίας στον κόσμο. Το πρωτοδοκίμασαν στο «Τhe Big Ρicture» ταυτόχρονα με ένα σωρό άλλα φιλμ που επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο. Η έλλειψη πρωτοτυπίας δεν είναι το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα με το νέο φιλμ του αγαπητού Γκεστ. Είναι το αδύναμο σεναριακό υλικό που υποστηρίζει χωρίς να αναδεικνύει επαρκώς ένα υποσχόμενο θέμα: μια φήμη που κυκλοφορεί από ιστοσελίδα του ίντερνετ πείθει τους βασικούς συντελεστές μιας ανεκδιήγητης ταινίας ότι τα ονόματά τους συζητιούνται ήδη από νωρίς για τις υποψηφιότητες των Οσκαρ.

Ο εκπληκτικός ερμηνευτικός θίασος που πλαισιώνει κάθε δουλειά του Γκεστ βρίσκεται κι εδώ σε απαρτία, η Κάθριν Ο Χάρα αποδεικνύει πόσο ανεκμετάλλευτο ταλέντο παραμένει, η σκηνοθετική οικονομία λάμπει σε επιμέρους σκηνές και η μεγάλη καρδιά που επιφυλάσσει πάντοτε ο σκηνοθέτης για τους ήρωές του χτυπά ξανά δυνατά. Το φιλμ δεν αποτελεί ωστόσο παρά μια χαριτωμένη παρωδία. Δεν φταίμε εμείς ως θεατές που προσμένουμε κάτι παραπάνω. Φταίει ο Κρίστοφερ Γκεστ που τόσα χρόνια μας έχει κακομάθει.

DVD EXTRAS
Σχολιασμός από τον Γκεστ και τον συν-σεναριογράφο του, Γιουτζίν Λέβι, κομμένες σκηνές και πόστερ της φανταστικής ταινίας που βλέπουμε να γυρίζεται στο φιλμ.

Λουκάς Κατσίκας