Αποστολή Στην Μπριζ

31.03.2008
Ο ΜακΝτόνα αφού έχει εξασφαλίσει εν πολλοίς την ταυτότητα ενός επιτυχημένου θεατρικού συγγραφέα, μεταφέρει και στη μεγάλη οθόνη το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Για όσους είχαν δει τον «Πουπουλένιο» το 2005 στο «Αμόρε», δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον Μάρτιν ΜακΝτόνα. Οξυδερκής, ανατρεπτικός και ενοχλητικά ευφυής, ο Ιρλανδικής καταγωγής σεναριογράφος/σκηνοθέτης έχει καταφέρει σε ηλικία μόλις 38 χρόνων να μαζέψει ένα βραβείο Τόνι, ένα Λόρενς Ολίβιε και ένα Όσκαρ για την μικρού μήκους ταινία του «Six Shooter» (2006).

Ο ΜακΝτόνα, αφού έχει εξασφαλίσει εν πολλοίς την ταυτότητα ενός επιτυχημένου θεατρικού συγγραφέα, μεταφέρει και στη μεγάλη οθόνη το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Ο Ιρλανδός φροντίζει να αποδείξει για ακόμη μια φορά την ακατάπαυστη προσήλωση του στο μπλακ χιούμορ, «χτίζοντας» ιστορίες που κινούνται πάνω στις απροσδόκητες υποπλοκές τους.
Στο «Αποστολή στην Μπριζ» ο ΜακΝτόνα συλλαμβάνει ένα από τα πιο απίθανα εκτός έδρας επαγγελματικά ταξίδια. «Φυτεύει» δύο Άγγλους επαγγελματίες εκτελεστές σε μια από τις πιο αδιάφορες πόλεις της Ευρώπης, που μετά από ένα θανατηφόρο deal εξαναγκάζονται από το αφεντικό τους σε αναγκαστικές διακοπές. Ο ΜακΝτόνα αφήνει τους δολοφόνους να περιπλανούνται άσκοπα στην Μπριζ, αποδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν μπορούν να ζήσουν μακριά από τις παμπ της Βρετανίας.

Ο Κόλιν Φάρελ (Ρέι) δεν σταματά να βρίζει την Μπριζ και ο Μπρένταν Γκλίζον (Κεν) προσπαθεί να απολαύσει τις διακοπές του μακριά από την γκρίνια του Ρέι. Όταν το αφεντικό διατάζει την εκτέλεση του Ρέι από τον συνάδελφο του, η ταινία ανεβάζει στροφές και ταυτόχρονα τη διάθεση της για «μαύρο χιούμορ». Ο ΜακΝτόνα, κυρίως λόγω της κραυγαλέας του σεναριακής ευφυΐας, καταφέρνει να στείλει στη χώρα μας ένα από τα καλύτερα βρετανικά φιλμ της χρονιάς.

Γιάγκος Αντίοχος