Ερωτικα Μαθηματα Για Επαναστατικη Δραση

27.03.2008
Ο πρώτος αυθόρμητος στοχασμός που θα μπορούσε κάποιος να κάνει διαβάζοντας τον τίτλο της καινούργιας ταινίας του Νίκου Αλευρά («Πέφτουν Οι Σφαίρες Σαν Χαλάζι...») είναι ότι ο Έρωτας δεν μπορεί να διδαχτεί.

Ο πρώτος αυθόρμητος στοχασμός που θα μπορούσε κάποιος να κάνει διαβάζοντας τον τίτλο της καινούργιας ταινίας του Νίκου Αλευρά («Πέφτουν Οι Σφαίρες Σαν Χαλάζι...») είναι ότι ο Έρωτας δεν μπορεί να διδαχτεί. Παρόλα αυτά ο φιλόδοξος Δον ΕRωSΑ ΝΙΚΑΤΕ ΜΑHΑN (Νίκος Αλευράς) καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες για να κατηχήσει (θεωρητικά πάντοτε) μια μικρή ομάδα φοιτητών στην τέχνη του Έρωτα, σε ένα ξέφωτο στο μακρινό Ταΰγετο.

«Τα Ερωτικά Μαθήματα Για Επαναστατική Δράση» διαπνεόμενα από πλατωνικές αρχές και αριστοφανική διάθεση, διακόπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από κεφάτα σκετσάκια, αρχαιοελληνικές αναφορές, βωμόλοχα τραγούδια και μια μικρή δόση γυμνού, για να μην διαχωρίζεται η θεωρία από την πράξη. Ο υπερδιδάσκαλος του Έρωτα, ξεκινώντας την ιστορική του ερωτική αναδρομή από την Αρχαία Μυθολογία και φτάνοντας μέχρι το σήμερα, προσπαθεί να εξηγήσει τη συμπαντική αρμονία με μια σαρκαστική και «απογυμνωμένη» οπτική.

Το low budget δημιούργημα του Νίκου Αλευρά δεν μπορεί να κριθεί για την σκηνοθετική του αρτιότητα ή την κινηματογραφική του δυναμική. Η χαλαρή διάθεση και η εύφορη ατμόσφαιρα των «Ερωτικών Μαθημάτων» είναι το πιο ευχάριστο σημείο της ταινίας, η οποία αρνείται πεισματικά να αποκτήσει οποιαδήποτε επαφή με τη σοβαρότητα.

Γιάγκος Αντίοχος