Μόνη εδώ και καιρό

26.03.2012
Εδω και περιπου 5 μηνες δεν εχω σχεση. Νιωθω καπως αβολα να βλεπω τις φιλες μου με τα αγορια τους και εγω να ειμαι μονη! Νομιζω πως σε αυτο φταιω και εγω αλλα ο πρωην μου...

Θεια Λουκια ειμαι καπως απεγνωσμενη και αποφασισα να ζητησω βοηθεια απο εσενα... Εδω και περιπου 5 μηνες δεν εχω σχεση. Νιωθω καπως αβολα να βλεπω τις φιλες μου με τα αγορια τους και εγω να ειμαι μονη! Νομιζω πως σε αυτο φταιω και εγω αλλα ο πρωην μου εχει παιξει σημαντικο ρολο στη ζωη μου και δυσκολευομαι να τον ξεπερασω!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Πρώτα απ' όλα, πέντε μήνες δεν είναι και τόσο πολύς καιρός για να είσαι μόνη σου. Αν μάλιστα η τελευταία σχέση σου είχε διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι φυσικό να χρειάζεσαι κάποιους μήνες για να μπορέσεις να ανασυνταχθείς και να αρχίσεις να ψάχνεις στα σοβαρά για κάτι καινούργιο.

Εφόσον όμως τώρα η κατάσταση έχει αρχίσει να σε ενοχλεί πρέπει να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου και να κάνεις κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτή την προσκόλληση στο παρελθόν. Η πρώτη και η πιο σημαντική από αυτές είναι να καταλάβεις ότι ο πρώην σου αυτή τη στιγμή δεν φταίει σε τίποτα.

Όσο σημαντικό ρόλο κι αν έπαιξε κάποτε στη ζωή σου τώρα πια δεν έχει καμιά επίδραση πάνω σου και εξαρτάται αποκλειστικά από σένα το πόση βαρύτητα θα εξακολουθήσεις δίνεις σ' αυτή τη σχέση. Αυτό δεν σημαίνει να αρνηθείς ότι υπήρξε μια σημαντική σχέση σου, αλλά ότι πρέπει να αναγνωρίσεις πως αυτός ο άνθρωπος είχε κάποιες αδυναμίες και δεν σου ταίριαζε όσο πίστευες. Γιατί ανεξάρτητα από το ποιος πήρε την πρωτοβουλία του χωρισμού σας και για ποιον λόγο, αν ταιριάζατε και η σχέση σας μπορούσε να λειτουργήσει, θα ήσασταν ακόμη ζευγάρι. Αλλά δεν είστε.

Η επόμενη ενέργεια σου με στόχο την απόλυτη απελευθέρωση σου, είναι να σκεφτείς διεξοδικά τι σας έφερε κοντά, αλλά και τις σας απομάκρυνε με αυτόν τον άνθρωπο κι έτσι να μπορέσεις να ξεκαθαρίσεις μέσα σου συγκεκριμένα τι ζητάς από έναν άντρα και τι θεωρείς εσύ η ίδια σημαντικό σε μια σχέση. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ώστε να ξέρεις πολύ καλά τι ψάχνεις να βρεις και να πολλαπλασιάσεις έτσι το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις γρηγορότερα μια ευτυχισμένη νέα σχέση.

Πρακτικά μιλώντας, δεν πρέπει να σταθείς σε γενικότητες και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά κάποιου, δηλαδή να πεις ότι θέλω κάποιον ψηλό, ξανθό, πλούσιο και εντυπωσιακό, αλλά στα συγκεκριμένα και πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού που θα είναι σε θέση να αξίζει και να κερδίσει την καρδιά σου, βάζοντας σε διαφορετική προτεραιότητα κάθε χαρακτηριστικό, αναλόγως με το τι θεωρείς εσύ περισσότερο αναγκαίο.

Έτσι μπορείς να πεις για παράδειγμα: θεωρώ απαραίτητο το χιούμορ, την ευγένεια, την ψυχική και υλική γενναιοδωρία, αλλά όχι τόσο σημαντική την κοινωνική επιφάνεια, ή την εξωστρέφεια. Ή μπορείς να πεις θέλω να είναι εμφανίσιμος, αλλά δεν μ' ενδιαφέρει να είναι ιδιαίτερα ψηλός ή αν έχει λίγα κιλά παραπάνω.

Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να καθορίσεις ποιο είδος σχέσης θεωρείς ιδανικό να δημιουργήσεις. Π.χ., μπορείς να πεις: θέλω να έχω μια αποκλειστική, σταθερή σχέση αφοσίωσης και δεν με πειράζει να περιορίσω την κοινωνικότητα μου, αλλά ποτέ δεν θα θυσιάσω την προσωπική μου ανεξαρτησία, ή τον αυτοσεβασμό μου για να ικανοποιήσω κάποιον άλλον.

Εν πάση περιπτώσει, εσύ ξέρεις τι σε φτιάχνει και τι σε χαλάει και μόνο εσύ μπορείς να "σχεδιάσεις" τον ιδανικό άντρα και την ιδανική σχέση για σένα. Αλλά αυτός είναι και ο πλέον εγγυημένος τρόπος για να μπορέσεις να βρεις αυτό που ψάχνεις και να είσαι πραγματικά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Μάλιστα, όσο πιο λεπτομερώς περιγράψεις αυτό το ιδανικό, τόσο πιο εύκολα θα το ξεχωρίσεις ανάμεσα στο πλήθος. Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα παραμείνεις πιστή στις επιλογές σου και δεν θα παραβλέψεις κάποια από τις σημαντικές προδιαγραφές που θα έχεις θέσει προκειμένου και μόνο να βρεθείς ζευγαρωμένη με κάποιον.

Φυσικά, τίποτα δεν σε εμποδίζει να κάνεις τα πειράματα σου, να είσαι ανοιχτή σε νέες γνωριμίες και να βάζεις και λίγο νερό στο κρασί σου σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά να έχεις πάντα στο νου σου ότι θέλεις να γευτείς ένα συγκεκριμένο κρασί και όχι ένα νερωμένο άγευστο μείγμα.

Ταυτόχρονα με αυτό το εσωτερικό και συναισθηματικό ξεκαθάρισμα, θα πρέπει βέβαια να κάνεις και ένα πρακτικό νοικοκύρεμα, μαζεύοντας και τοποθετώντας σε ένα κουτί -που και θα κλείσεις καλά και θα αποθηκεύσεις σε κάποιο απόμερο σημείο- οποιοδήποτε αντικείμενο σου θυμίζει τον πρώην και τη σχέση σας. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις ηλεκτρονικές αναμνήσεις που έχεις από εκείνον (μηνύματα, φωτογραφίες, facebook κ.λπ.) τις οποίες μπορείς να φυλάξεις σε ένα φλασάκι για την ιστορία και μετά να διαγράψεις οριστικά από τους λογαριασμούς που χρησιμοποιείς καθημερινά.

Έτσι ακολουθώντας όλα όσα είπαμε, αφενός θα αποφύγεις τη συνεχή υπενθύμιση αυτής της σχέσης στη ζωή σου, αλλά θα καταφέρεις να "κηδέψεις" συμβολικά και ουσιαστικά μέσα σου το παρελθόν, κρατώντας από αυτό μόνο τα στοιχεία εκείνα που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα δε, μην ξαφνιαστείς όταν διαπιστώσεις ότι δεν θα σε ενοχλεί πια και τόσο η παρούσα "μοναξιά" σου κι ότι τελικά κανένας δεν μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άβολα, είτε είσαι σε σχέση είτε χωρίς.