Γιατι δε μπορω να κανω φιλους;

25.04.2013
Κανονιζουν να βγουν για καφε και εγω το μαθαινω παντα τελευταια. Δε ξερω τι μπορει να φταιει.

Γεια σας! Ειμαι 25 χρονων. Το προβλημα μου ειναι οτι δε μπορω να κανω ευκολα φιλους. Εχω 2 φιλες που εχω απο την παιδικη ηλικια. Ειμαι εκπαιδευτικος και λογω δουλειας αλλαζω καθε χρονο πολη. Ειμαι κλειστη και ντροπαλη στην αρχη το ξερω. Θελω το χρονο μου για να ανοιχτω. Κανονιζουν να βγουν για καφε και εγω το μαθαινω παντα τελευταια. Δε ξερω τι μπορει να φταιει. Αρχισε να με προβληματιζει το γεγονος αυτο γιατι βλεπω οτι καθε χρονο γινεται το ιδιο. Φετος προσπαθησα να ειμαι πιο ανοιχτη απ την αρχη αλλα και παλι δεν ειδα διαφορα. Τι λαθος μπορει να κανω; Τι μπορει να φταιει και τους ειμαι αδιαφορη;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ρία μου, καθώς δεν μου λες και πολλά, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι μάλλον δεν δείχνεις να ενδιαφέρεσαι εσύ πρώτη για τους άλλους γύρω σου, οπότε είναι λογικό να μην σε περιλαμβάνουν στις δραστηριότητες τους.

Πέρα απ' αυτό μπορεί να έχεις πολύ διαφορετικό στυλ στην εμφάνιση σου σε σύγκριση μαζί τους κι έτσι να υποθέτουν ότι δεν ταιριάζετε ως προσωπικότητες και γι' αυτό να μην προσπαθούν να σε προσεγγίσουν.

Εν πάση περιπτώσει, αν θέλεις να ανοίξεις τον κύκλο σου, θα πρέπει να δείξεις πρώτη η ίδια περισσότερο ενδιαφέρον για τους άλλους, να συμμετέχεις ενεργά στις δραστηριότητες τους και να αναλαμβάνεις κάποιες πρωτοβουλίες.

Μια καλή αρχή θα ήταν να φτιάξεις ας πούμε κάποιο γλυκό ή φαγητό που να τρώγεται εύκολα με το χέρι (π.χ. κέικ ή τυρόπιτα) και να το μοιραστείς με τους συναδέλφους σου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Έτσι θα δημιουργηθεί μια αφορμή για κουβέντα και οι σχέσεις σας θα αναθερμανθούν. Το ίδιο ισχύει και αν προσφερθείς να βοηθήσεις κάποιον συνάδελφο σου σε κάτι που δυσκολεύεται, όπως το να συμμετέχεις στη διακόσμηση κάποιας σχολικής γιορτής.

Γενικότερα, μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν πάντα το πρώτο βήμα και μην διστάζεις να κάνεις κομπλιμέντα για την εμφάνιση τους, αλλά και (διακριτικές) ερωτήσεις για τους ίδιους και τη ζωή τους. Μ' αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι να τους γνωρίσεις καλύτερα και ότι θα ήθελες να ενταχθείς στην παρέα τους, αν υποθέσουμε ότι αναγκάζεσαι να εγκλιματιστείς σε ένα ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον.

Επίσης, αφού θα έχεις γνωριστεί κάπως με κάποια άτομα, μετράει θετικά το να κάνεις κάποια καλέσματα στο σπίτι σου, χωρίς μεγάλες προετοιμασίες. Όταν υπάρχει διάθεση για επικοινωνία, ακόμη και μια πίτσα με λίγο κρασί είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια φιλική ατμόσφαιρα.

Εννοείται βέβαια, ότι όλα αυτά είναι καλό να γίνονται από την αρχή κάθε σχολικής περιόδου, ώστε να υπάρχει χρόνος να αναπτυχθούν πιο στενές σχέσεις με τα άτομα που ταιριάζεις περισσότερο ως χαρακτήρας. Γιατί αν περιμένεις να περάσουν τα Χριστούγεννα για να πεις μια καλημέρα, τότε το πλοίο θα έχει σαλπάρει, αφού όλοι οι άλλοι θα έχουν διαμορφώσει τον κύκλο τους κι εσύ θα μείνεις και πάλι απ' έξω.

Τέλος, δεν χρειάζεται να έχεις υπερβολικές προσδοκίες από αυτές τις συναναστροφές. Δηλαδή, μην περιμένεις σε κάθε καινούργιο μέρος που πηγαίνεις να δημιουργείς κι από μία βαθιά και ειλικρινή φιλία, γιατί τότε είναι σίγουρο ότι θα απογοητευτείς. Βέβαια, μπορεί να συμβεί κι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ο αρχικός και βασικός στόχος σου πρέπει να είναι να αποκτήσεις κάποια στοιχειώδη κοινωνική ζωή και να έχεις γύρω σου κάποιους ανθρώπους για να πεις μια κουβέντα πιο ανάλαφρη, πέρα από τα τυπικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ