Πρόβλημα σπουδών & ρήξη με τον πατέρα μου

09.11.2014
Θελω να παρακολοθησω σοβαρα την σχολη αλλα ο πατερας μου δεν με αφηνει να παω. Μεχρι και οτι θα πεθανει μου λεει και θελει να παω για μια τεχνη...

Αγαπητη θεια λουκια, θελω τη βοηθεια σου οπωσδηποτε γιατι δεν ξερω που να απευθυνθω. Ειμαι 20 χρονων στα 18 εδωσα πανελληνιες βγαζοντας 9.000 μορια με αποτελεσμα να μη περασω πουθενα. Δεχομουν κ δεχομαι τρομερη πιεση απο τον πατερα μου και απο τα αδερφια του καθως απο το γυμνασιο μου λεγαν να επιλεξω μια τεχνη (η συνομιλικη ξαδερφη μου απο τον αδερφο του πατερα μου περασε κανονικα ιατρικη). Τελος παντων αρχιζω την επομενη χρονια φροντιστηρια παλι για να ξαναδωσω και βγαζω σχεδον 12.000μορια με αποτελεσμα να παιρνω σε μια σχολη τει μακρυα απο την πολη μου 3 ωρες και πηγαινοερχομουν με το κτελ με αποτελεσμα να χρωσταω πολλα μαθηματα και εχοντας την γκρινια του πατερα μου που δουλευει οικοδομη κ πλεον βασικα δεν δουλευει. Ερχομαστε σημερα που ξεκιναω και θελω να παρακολοθησω σοβαρα την σχολη αλλα ο πατερας μου δεν με αφηνει να παω. Μεχρι και οτι θα πεθανει μου λεει και θελει να παω για μια τεχνη και μου λεει οτι θα ερθει να ρωτησει πως τα παω και θα με κανει ξεφτιλα. Αντιθετως για τα αλλα παιδια καμαρωνει που περασαν σε σχολες αει. Η σχολη μου ειναι δυσκολη γιατι εχει μαθηματικα και εγω ημουν θεωρητικη. Θεια μου σε παρακαλω απαντα μου γιατι νομιζω πωσ θα τρελαθω! Τι να κανω; Επιπλεον ο πατερας μου ειναι αλλοδαπος. Σε ευχαριστω για το χρονο σας περιμενω με ανυπομονησια την απαντηση σας.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ελίζα μου, όλα εξαρτώνται από το τι θέλεις εσύ πραγματικά για τον εαυτό σου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάτσεις να σκεφτείς πώς ονειρεύεσαι το επαγγελματικό σου μέλλον και να βάλεις συγκεκριμένους στόχους. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να ξεχωρίσεις ποιες ικανότητες σου μπορείς να αξιοποιήσεις επαγγελματκά, τι είδους δουλειά θα μπορούσες να κάνεις με βάση αυτές τις ικανότητες και κατά πόσο αυτή η δουλειά που σκέφτεσαι σχετίζεται με το γνωστικό πεδίο της σχολής στην οποία βρίσκεσαι τώρα.

Διαβάζοντας το μήνυμα σου, μου δίνεις την εντύπωση ότι ο λόγος που θέλεις να σπουδάσεις είναι για να εντυπωσιάσεις τον πατέρα σου και όχι για να αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις για να ακολουθήσεις στο μέλλον μια συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση που σε ενδιαφέρει προσωπικά.

Επίσης καταλαβαίνω ότι η σχολή σου δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα κι ότι ο λόγος που θέλεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου είναι για να αποδείξεις στον πατέρα σου και στα αδέλφια σου ότι είχαν άδικο να σε υποτιμούν και να μην σου αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα.

Αν όντως είναι έτσι, τότε ο τρόπος που σκέφτεσαι είναι λανθασμένος και θα πρέπει να επανεξετάσεις τις επιλογές σου και μετά να αποφασίσεις αν όντως θέλεις να συνεχίσεις στη συγκεκριμένη σχολή ή αν θα κάνεις μια στροφή σε άλλη σχολή του ίδιου επιπέδου ή αν θα πας σε κάποιο ΙΕΚ για να μάθεις μια τέχνη όπως θέλει ο πατέρας σου.

Κοντολογίς, ξέχνα την κόντρα με τον πατέρα και τ' αδέλφια σου και συγκεντρώσου σε εσένα, τις επιθυμίες και τα όνειρα σου. Ας πούμε ότι δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή σου και ότι κανένας δεν μπορεί να σε κρίνει: τι θα διάλεγες τότε; Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι αυτή που θα πρέπει να σε καθοδηγήσει στο τι πρέπει να κάνεις τώρα.

Βλέπεις, αν επιλέξεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου γιατί το θέλεις πραγματικά για σένα, τότε θα μπορείς ν' αντέξεις την γκρίνια της οικογένειας και να τους αποστομώσεις χωρίς λόγια, απλά και μόνο με τη χειροπιαστή απόδειξη της προόδου σου και της ικανοποίησης σου. Ως προς αυτό, ένα από τα επιχειρήματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα είναι ότι έχεις κάνει ήδη τεράστια προσπάθεια για να φτάσεις εδώ που έφτασες κι ότι δεν θα τα παρατήσεις στη μέση της διαδρομής, μόνο και μόνο επειδή εκείνοι δεν εκτιμούν τις προσπάθειες σου.

Αν πάλι, μετά από την ενδοσκόπηση που είπαμε, συμπεράνεις ότι δεν σ' ενδιαφέρει στ' αλήθεια το αντικείμενο των σπουδών σου κι ότι κατά βάθος θα ήθελες να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό, τότε θα πρέπει να δεις καθαρά πρακτικά το θέμα για το πώς θα μπορέσεις να αλλάξεις κατεύθυνση, χωρίς να σε νοιάζει αν μ' αυτόν τον τρόπο "δικαιώνεις" την άποψη του πατέρα και των αδελφών σου.

Τέλος, στην τελική απόφαση για το τι ακριβώς θα κάνεις θα πρέπει να υπολογίσεις και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρονται ανάλογα με το είδος της κατάρτισης που σε ενδιαφέρει, γιατί απ' ότι καταλαβαίνω η οικογένεια σου δεν είναι σε θέση να σε στηρίζει οικονομικά επ' αόριστον και ακριβώς γι' αυτό πρέπει να εξασφαλίσεις πως η επένδυση του χρόνου που κάνεις τώρα αποκτώντας εφόδια για τη δουλειά που θα ακολουθήσεις πρέπει να πιάνει τόπο.

Ως προς αυτό δε, να θυμάσαι ότι ανεξαρτήτως σπουδών, όταν εξασκείς ένα επάγγελμα που σου αρέσει πραγματικά και στο οποίο ταυτόχρονα έχεις κλίση, τότε θα είσαι σε θέση να διακριθείς στον τομέα σου και να παίρνεις πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση σε σχέση με κάποιον που απλά σπουδάζει για να λέει ότι έχει πτυχίο, αλλά καταλήγει μια μετριότητα χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες που να του εξασφαλίζουν την επαγγελματική του αποκατάσταση και ευτυχία.