ΗΡV ιος

05.12.2014
Έκανα κολποσκόπιση και βγήκε καθαρή. Δεν είχα κονδυλώματα και ούτε άλλαξαν χρώμα τα οξέα. Το πιο περίεργο είναι οτι...

Καλησπέρα θεία. Καταρχάς σε ευχαριστούμε για την στήλη σου. είναι πολύτιμη να ξέρεις! Το δικό μου προβλήμα είναι οτι ειμαι παρα πολυ μπερδεμένη με το τι μου συμβαινει και χρειάζομαι την γνώμη σου. Είχα παει στον γυναικολόγο και έκανα τεστ παπ και μου βγήκε ελαφριά ενδοεπιθηλιακή αλοίωση απο τον ιό των κονδυλωμάτων (έχω κάνει το εμβόλιο πληροφοριακά) χωρίς στοιχεία κακοήθειας. Έκανα κολποσκόπιση και βγήκε καθαρή. Δεν είχα κονδυλώματα και ούτε άλλαξαν χρώμα τα οξέα. Το πιο περίεργο είναι οτι όταν μου δώσε ο γυναικολόγος το τεστ παπ μου πε οτι είμαι μια χαρα και οταν τον ρωτησα γιατι γράφει αυτο, μου πε οτι είναι τραχηλίτιδα, τιποτα το σπουδαιο, οτι στην ηλικία μου περνάει απο μόνο του και απλα να ξανακάνω τεστ παπ σε 6 μήνες. Και αναρωτιέμαι εγω... Δηλαδη τι εχω; Εχω απλα τον ιο και αμα ναι γιατι τον βρηκαν στο παπ και οχι στην κολποσκοπιση; Εχω κονδυλωματα; Εχω αλλοιωση των κυτταρων; Τι εχω; Και γιατι το λενε τραχηλιτιδα; Και πως φευγει; Να το πω στην μαμα μου δηλαδη; Δεν ξερω πραγματικα... Θα ανακουφιστω πολυ αμα μου απαντησεις οτι και να ναι!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Βάνα μου, πρώτα απ' όλα να θυμάσαι ότι το εμβόλιο που έχεις κάνει σε προστατεύει από τις ύποπτες μορφές του ιού των κονδυλωμάτων (HPV) που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Άρα είσαι καλυμμένη από αυτή την πλευρά.

Όμως, ο ιός HPV έχει πολλές μορφές, οι οποίες προκαλούν αλλοιώσεις και τις οποίες δεν καλύπτει το εμβόλιο. Αυτές οι αλλοιώσεις δεν είναι ανησυχητικές και πολλές φορές εξαφανίζονται από μόνες τους, καθώς ο οργανισμός σου αναπτύσσει αντισώματα. Γι' αυτό τον λόγο και δεν φάνηκε κάτι στην κολποσκόπηση.

Δηλαδή προφανώς είχες έρθει σε επαφή με τον ιό κι αυτό ήταν που φάνηκε στο Παπ-τεστ, αλλά στην κολποσκόπηση αποδείχτηκε ότι δεν έχει προκληθεί κάποια ουσιαστική βλάβη.

Όσο για την τραχηλίτιδα, είναι απλά ένας πολύ γενικός χαρακτηρισμός για τον ερεθισμό του τραχήλου της μήτρας. Όπως λέμε "φαρυγγίτιδα" για τον ερεθισμό του λαιμού, χωρίς να προσδιορίζεται τι ακριβώς την έχει προκαλέσει. Με τον ίδιο τρόπο, όπως δεν χρειάζεται να πάρεις κάποιο φάρμακο κάθε φορά που σε πονάει ο λαιμός σου, έτσι δεν χρειάζεται και να κάνεις κάποια θεραπεία κάθε φορά που έχει ερεθιστεί ο τράχηλος της μήτρας σου, αφού είναι κάτι που μπορεί να περάσει κι από μόνο του.

Με άλλα λόγια, δεν έχεις τίποτα, γι' αυτό και ο γυναικολόγος σου που είναι και ο πλέον αρμόδιος για να κρίνει δεν σου ζήτησε να κάνεις κάτι άλλο, ή να ακολουθήσεις κάποια θεραπεία. Εφόσον δεν έχεις τίποτα λοιπόν, δεν έχεις να πεις και τίποτα στη μητέρα σου.
Απλά επανάλαβε το Παπ-τεστ σε έξι μήνες και το πιθανότερο είναι πως όλα θα είναι καλά. Άλλωστε, στη χειρότερη περίπτωση, το πολύ να χρειαστεί να ακολουθήσεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, χωρίς άλλες επιπλοκές.