Μήπως είναι κλεπτομανης;

27.01.2015
Το τελευταίο δίμηνο έχω προσέξει ότι οπότε θα έρθει στο σπίτι μ μετά θα λείπουν κάποια λεφτά απ το πορτοφόλι μου. Στην αρχή ήταν μικρά τα ποσά και δεν έδινα σημασία...

Γεια σου Θεία Λουκία και συγχαρητήρια για τη δουλειά σου. Αντιμετωπίζω ένα πολύ λεπτό ζήτημα που δεν μπορώ να το συζητήσω με κανένα απ τον κύκλο μου καθώς δεν είμαι απολύτως σίγουρη γι αυτό που θα πω. Είμαι 19 και εδώ και 2 χρόνια μένω μόνη μου. Κάνω παρέα με μια κοπέλα αρκετά μεγαλύτερη, στα 40. Δεν έχουμε κανένα θέμα μεταξύ μας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει δουλειά η ιδια κ δύσκολα τα βγάζει πέρα. Το τελευταίο δίμηνο έχω προσέξει ότι οπότε θα έρθει στο σπίτι μ μετά θα λείπουν κάποια λεφτά απ το πορτοφόλι μου. Στην αρχή ήταν μικρά τα ποσά και δεν έδινα σημασία. Προχθές έλειπε ένα 50αρικο απ το πορτοφόλι μου κ είμαι απόλυτα σίγουρη ότι δεν τα ξόδεψα αλλού καθώς δεν βγήκα απ το σπίτι. Πως να χειριστώ το θέμα; Πως να τ θέσω έτσι ώστε να μην προσβληθεί η ίδια; Και επίσης πως θα σιγουρευτώ ότι αυτό πραγματικά συμβαίνει; Σε παρακαλώ βοήθησε με γιατί δεν μπορώ να το συζητήσω με κανένα απ τους φίλους μ, δεν μπορώ να την εκθέσω έτσι χωρίς αποδείξεις, αλλα δεν μπορώ να χάνω συνέχεια λεφτά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαίρη μου, τι καλύτερη απόδειξη χρειάζεσαι από το γεγονός ότι έχασες ένα σημαντικό ποσό μια μέρα που δεν βγήκες από το σπίτι σου και που ο μόνος άνθρωπος που συνάντησες ήταν εκείνη;
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η γυναίκα σε κλέβει συστηματικά και κακώς θέλεις να την προστατεύσεις από τον εαυτό της.

Μίλησε της ξεκάθαρα και στα ίσια και κόψε την από φίλη, μαχαίρι. Μπορεί εκείνη να έχει ανάγκη από αυτά τα χρήματα που σου κλέβει αλλά θα μπορούσε να σου τα ζητήσει δανεικά –έστω κι αγύριστα- κι όχι να σε κοροϊδεύει κάτω από τη μύτη σου. Αυτό δεν είναι κλεπτομανία, είναι καθαρή εξαπάτηση και μάλιστα από κάποια που σου κάνει και τη φίλη.

Πιο πρακτικά μιλώντας, πες της πολύ αυστηρά ότι λυπάσαι πάρα πολύ αλλά δεν θα μπορέσεις να συνεχίσεις να κάνεις παρέα μαζί της γιατί δεν μπορείς να της έχεις εμπιστοσύνη μετά από αυτό που έγινε. Αν σου κάνει την ανήξερη, ότι δήθεν δεν καταλαβαίνει τι της λες ή αν προσπαθήσει να κατηγορήσει κάποιον άλλον ή ακόμη κι εσένα ότι δεν θυμάσαι πόσα χρήματα είχες, μην υποκύψεις και μην δεχτείς καμιά δικαιολογία. Το ίδιο κι αν αρχίσει να σου κλαίγεται για να τη λυπηθείς ότι δήθεν είναι παθολογικό αυτό που κάνει και δεν μπορεί να αντισταθεί.

Η διατήρηση μιας τέτοιας φιλικής σχέσης, όπου δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη είναι νοσηρή για σένα την ίδια. Όσο για εκείνη, αν όντως έχει ψυχολογικό πρόβλημα, η αποκάλυψη κι ο αποκλεισμός της ίσως της προκαλέσει αρκετό σοκ για να την οδηγήσει να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια -ευτυχώς υπάρχουν και δωρεάν υπηρεσίες. Αντίθετα με το να την καλύπτεις δεν την βοηθάς, όποια κι αν είναι τα κίνητρα της. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά δεν γίνονται κλέφτες.