Εμβολιο κι αποχη

03.02.2015
Ο γυναικολογος της ειπε οτι για να κανει μια γυναικα το εμβολιο του τραχηλου της μητρας πρεπει να κανει αποχη απο το σεξ 6 μηνες.

Καλημερα θεια και συγχαρητηρια για την καλη δουλεια που κανεις! Θελω να με βοηθησεις σε 2 θεματακια! Προσφατα εκανε η κολλητη μου τεστ παπ και βγηκε οτι εχει εσωτερικα κονδυλωματα! Εχει παει χωρις προφυλακτικο με 2 ατομα, το ενα πριν 1 μηνα και το αλλο πριν 6 μηνες. Λογικα την κολλησε "ο πριν 6 μηνες" σωστα; Αν την εχει κολλησει ο αλλος θα εβγαινε τοσο γρηγορα στο τεστ παπ;
2ον ο γυναικολογος της ειπε οτι για να κανει μια γυναικα το εμβολιο του τραχηλου της μητρας πρεπει να κανει αποχη απο το σεξ 6 μηνες δηλαδη οσο διαστημα μεσολαβει αναμεσα στις 3 δοσεις του! αυτο προβληματιζει εμένα διοτι ειχα σκοπο να κανω το εμβολιο αλλα μολις εχω μπει σε μια καινουρια σχεση (εδω και 1,5 μηνα). Πως με συμβουλευεις να το χειριστω; Να αφησω το εμβολιο να το κανω αν και οποτε χωρισω; Ή να μιλησω στο αγορι μου και να χωρισω τωρα (που οσο να ναι δεν εχω δεθει συναισθηματικα ακομα) γιατι η υγεια ειναι πανω απ ολα? -το ενδεχομενο να χω 6 μηνες σχεση χωρις σεξ το εχω αποκλεισει (ειμαι 20 χρονων- αν παιζει καποιο ρολο!). Σ ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σου!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μέλη μου, ως προς το ποιος κόλλησε τη φίλη σου κονδυλώματα δεν θα το μάθει ποτέ με απόλυτη σιγουριά, αφού κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, ανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού του. Γενικότερα να ξέρεις ότι τα κονδυλώματα εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή μετά από τις 3 εβδομάδες από τη μετάδοση του ιού αλλά μπορεί και να εμφανιστούν και πολλούς μήνες, ή πολλά χρόνια αργότερα.

Γι' αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει η φίλη σου είναι να ενημερώσει αυτούς τους δύο πρώην της ώστε να πάνε να εξεταστούν και αν χρειαστεί να υποβληθούν σε θεραπεία. Πέρα απ' αυτό όμως, δεν έχει νόημα να προσπαθήσει να κατηγορήσει κάποιον ότι την κόλλησε, αφού θα μπορούσαν και οι δύο να έχουν τον ιό δίχως να το γνωρίζουν -στους περισσότερους άντρες ο ιός δεν δίνει συμπτώματα.

Τώρα, ως προς την αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, είναι κάτι που δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και δεν ισχύει. Ούτως ή άλλως, το εμβόλιο προσφέρει προστασία αμέσως από την πρώτη δόση, ενώ οι συμπληρωματικές δόσεις γίνονται για να έχει αποτέλεσμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό και μου κάνει μεγάλη εντύπωση που ο συγκεκριμένος γυναικολόγος είπε κάτι τέτοιο στη φίλη σου. Πιθανόν εκείνη να μην κατάλαβε καλά, ή εκείνος να έχει ύποπτα ηθικολογικά ή άλλα κίνητρα.

Όπως κι αν έχει δεν χρειάζεται να χωρίσεις ούτε να απέχεις από το σεξ προκειμένου να εμβολιαστείς. Εμβολιάσου το συντομότερο δυνατόν και αγνόησε κάθε άλλη μπούρδα που μπορεί να ακούσεις σχετικά. Το εμβόλιο ενάντια στον ιό HPV σώζει ζωές: αυτό να θυμάσαι μόνο!