Πρόβλημα προλακτίνης

03.03.2015
Σε παρακαλώ ενημέρωσε με για ότι αφορά την στειρότητα και για το αν πρέπει να ανησυχώ.

Θεία Λουκία γεια σου. Είμαι 18 και πρόσφατα έκανα κάποιες εξετάσεις και η διάγνωση έδειξε ότι έχω ψιλά επίπεδα προλακτίνης. Σε παρακαλώ ενημέρωσε με για ότι αφορά την στειρότητα και για το αν πρέπει να ανησυχώ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαίρη μου, τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης σε μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος και δεν θηλάζει μπορεί να σημαίνουν διάφορα προβλήματα υγείας αλλά μπορεί και τίποτα απολύτως.

Βλέπεις μια εξέταση γι’ αυτή την ορμόνη μπορεί να επηρεαστεί από άσχετους παράγοντες όπως το συναισθηματικό στρες ή η έντονη άσκηση πριν τη λήψη του δείγματος, η έλλειψη ύπνου, ο πρόσφατος ερεθισμός των θηλών, η λήψη αντισυλληπτικών ή κάποιων ψυχοτρόπων φαρμάκων και γι' αυτό πολλές φορές χρειάζεται να επαναληφθεί.

Από την άλλη, αν δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, η αυξημένη προλακτίνη μπορεί να δείχνει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή κάποιον όγκο στην υπόφυση που και τα δύο μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης της προλακτίνης από μόνος του δεν αρκεί για να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα. Ο γιατρός σου θα πρέπει να ζητήσει και να συνεκτιμήσει ένα σύνολο διαγνωστικών εξετάσεων (περισσότερες ορμονικές, μαγνητική τομογραφία κ.λπ.) μαζί με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σου για να βγάλει διάγνωση.

Ρώτα λοιπόν περισσότερες διευκρινίσεις για την πορεία της υγείας σου από τον γιατρό που παρήγγειλε την εξέταση και ζήτησε του να σου εξηγήσει τι ακριβώς ψάχνετε και τι επιλογές υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.

Όπως κι αν έχει πάντως, μην αγχώνεσαι! Ακόμη κι αν βρεθεί κάποιο πρόβλημα, αρκεί να ξέρεις ότι αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται σήμερα με τις κατάλληλες θεραπείες και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερωθείς σωστά και να διασταυρώσεις τις πληροφορίες σου μέσω άλλων γιατρών και μέσω αξιόπιστων πηγών του ίντερνετ -μην ψάχνεις σε φόρουμ με τις γνώμες του κάθε άσχετου, ψάξε σε σάιτ με επώνυμες υπογραφές ειδικών αν θέλεις να βγάλεις άκρη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ