Παρενοχληση απο προισταμενο

17.03.2015
Ειπε οτι θα εισηγηθει την απολυση μου αν δεν το κανουμε. Ειναι παντρεμενος με τρια παιδια...

Ο προισταμενος μου μου ειπε οτι θα εισηγηθει την απολυση μου αν δεν το κανουμε. Ειναι παντρεμενος με τρια παιδια και με στριμωχνει στο ασανσερ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Λίλα μου, μάλλον ο προϊστάμενος σου αγνοεί ότι η συμπεριφορά του εκτός από ανήθικη είναι και παράνομη και ότι δεν μπορεί να σε απολύσει με αυτό το πρόσχημα γιατί μπορεί να υποστεί σοβαρές κυρώσεις από τον νόμο, τόσο ο ίδιος όσο και οι δικοί του προϊστάμενοι. Βέβαια, όταν κάποιος έχει «το πάνω χέρι» σε μια εργασιακή σχέση μπορεί να προφασιστεί άλλους λόγους για να σε διώξει, όμως από την πλευρά σου οφείλεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο τρόπο που μπορείς αυτή τη στιγμή.

Γεγονός είναι ότι έχεις μπλέξει άθελα σου, αλλά καθώς οι ευκαιρίες για εργασία σπανίζουν αυτές τις μέρες και δεν είναι εύκολο ν' αλλάξεις δουλειά, θα πρέπει να γνωρίζεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, ώστε να επωφεληθείς όσο περισσότερο γίνεται από τον νόμο.

Πρώτα απ' όλα λοιπόν, θα πρέπει να πεις ξεκάθαρα στον προϊστάμενο σου ότι αρνείσαι να συναινέσεις στις προτάσεις του. Έπειτα, θα πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον ή κάποια συνάδελφο που εμπιστεύεσαι για το γεγονός ότι δέχεσαι σεξουαλική παρενόχληση με απειλές από τον συγκεκριμένο προϊστάμενο, προκειμένου να υπάρχει μαρτυρία στο δικαστήριο αν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε καταγγελία. Με το ίδιο σκεπτικό, θα πρέπει να κρατάς ένα λεπτομερές ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις την ημέρα, την ώρα και τους πιθανούς μάρτυρες του προσβλητικού περιστατικού.

Στην περίπτωση που η παρενόχληση συνεχίζεται παρά την άρνηση σου να ενδώσεις στις απειλές του προϊσταμένου σου (όπως καταλαβαίνω ότι ισχύει στην περίπτωση σου), θα πρέπει να θίξεις το γεγονός στον αμέσως ανώτερο στην ιεραρχία, τον διευθυντή ή την εργοδοσία της επιχείρησης (ανάλογα με τη δομή της) ή ή τον εκπρόσωπο των εργαζομένων αν υπάρχει.

Εκείνοι με τη σειρά τους είναι υποχρεωμένοι με βάση τον νόμο να σε προστατεύσουν και να ζητήσουν από τον δράστη να συμμορφωθεί, διαφορετικά θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι και αν καταδικαστούν θα υποχρεωθούν να σου καταβάλουν αποζημίωση, όπως και ο προϊστάμενος σου.

Όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων μέχρι αυτό το σημείο. Αν ανώτεροι σας κάνουν συστάσεις στον προϊστάμενο σου κι εκείνος δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει να του ζητήσουν γραπτώς να σταματήσει κι αν δεν σταματήσει θα πρέπει να τον μεταθέσουν, να του επιβάλουν άλλες κυρώσεις (εφόσον προβλέπονται) ή ακόμα και να τον απολύσουν.

Αν πάλι οι ανώτεροι σας κωφεύσουν στο πρόβλημα σου ή χειρότερα πάρουν το μέρος του προϊσταμένου σου, τότε δεν σου μένει άλλη λύση από το να κάνεις καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη (αν εργάζεσαι στο Δημόσιο) ή στην Επιθεώρηση Εργασίας (αν εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα) και να τους ζητήσεις να ερευνήσουν την υπόθεση προκειμένου να ακολουθήσει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα με όλα αυτά, μπορείς να ζητήσεις περαιτέρω πληροφορίες και καθοδήγηση, ανώνυμα και εμπιστευτικά, από τις ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας των παραπάνω φορέων, όπως και από τη τηλεφωνική γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που απαντά στο 15900 σε 24ωρη βάση, όλες τις μέρες του χρόνου.

Σημείωσε λοιπόν τον αριθμό 15512 του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (9 πμ – 9 μμ) όπως και το 213-1306600 του Συνήγορου του Πολίτη για να μπορείς να απευθυνθείς άμεσα εφόσον το κρίνεις απαραίτητο.

Εντωμεταξύ, περιττό να πούμε ότι θα ήταν φρόνιμο στο εξής να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και να αποφεύγεις γενικότερα όσο γίνεται να βρίσκεσαι μόνη σου στον ίδιο χώρο με τον προϊστάμενο σου, ώστε να μην έχει την ευχέρεια να σου επιτίθεται με αυτόν τον τρόπο και αν το κάνει να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να τον δουν και άλλοι άνθρωποι.

Σου εύχομαι καλή τύχη και καλά ξεμπερδέματα!