H ζωή στον κήπο

27.05.2010
Tώρα που ανοίγει ο καιρός, η καρδιά του σπιτιού μεταφέρεται και χτυπά όλο και περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους.

Mε φίλους και οικογένεια περνάμε αρκετές από τις ελεύθερες ώρες μας στον κήπο ή τη βεράντα, απολαμβάνοντας το θρόισμα των φύλλων στο καλοκαιρινό αεράκι!

Η βεράντα και ο κήπος είναι ιδανικά μέρη για στιγμές ξεγνοιασιάς και απόλαυσης - για χάζι, ποτά, παιχνίδια, ηλιοθεραπεία, κηπουρική, φαγητό, τηλεόραση, για... ζωή! Διαμορφώνοντας το διαθέσιμο χώρο ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας, είναι δυνατόν να αυξήσετε ουσιαστικά τα ωφέλιμα τετραγωνικά της κατοικίας σας, όσο βέβαια ο καιρός το επιτρέπει.

Mυστικό της επιτυχημένης χρήσης των εξωτερικών χώρων είναι πρώτα-πρώτα η εύκολη πρόσβαση σε αυτούς και η θεματική οπτική ενοποίηση του μέσα με το έξω. Για να χαρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κήπο, το μπαλκόνι ή τη βεράντα σας θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργικότητα και τη διακοσμητική χροιά, στα «πρέπει» και τα «θέλω» του χώρου σας. Bέβαια, ακόμα και τα «πρέπει», όπως π.χ. ένα ντουλάπι αποθήκευσης των ειδών καθαρισμού που χρειάζεται να εγκαταστήσετε στο μπαλκόνι σας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ισοδυναμούν με βαρετές επιλογές. Mπορείτε λόγου χάριν να το βάψετε με χαρούμενα χρώματα και έτσι να δημιουργήσετε μια ενδιαφέρουσα διακοσμητική λεπτομέρεια.

—Tο λεύκωμα The Room Outside του David Stevens (εκδ. Jacqui Small) διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου.

Λίζα Φράγκου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ