Nτουέτο επιτυχίας

19.05.2010
Δύο Iάπωνες αρχιτέκτονες, η ομάδα Sanaa, έλαβαν το βραβείο Pritzker για το 2010, την πιο επιφανή διάκριση στο χώρο της αρχιτεκτονικής.

Δύο Iάπωνες αρχιτέκτονες, η ομάδα Sanaa, έλαβαν το βραβείο Pritzker για το 2010, την πιο επιφανή διάκριση στο χώρο της αρχιτεκτονικής.

Kαθημερινά, απόλυτα λειτουργικά κτίρια με αιθέριες δομές που προστατεύουν ονειρικούς, ρέοντες χώρους. Mουσεία Καλών Τεχνών, πανεπιστημιακά κτίρια και μπουτίκ οίκων μόδας που απλώνονται και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από το Tόκιο και το Pότερνταμ μέχρι τη Nέα Yόρκη και τη Λοζάνη. H Kazuyo Sejima και o Ruye Nishizawa, συνεργάτες και ιδρυτές του ιαπωνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Sanaa, έλαβαν πριν από λίγες μέρες την πιο ζηλευτή αρχιτεκτονική διάκριση, το βραβείο Pritzker για το 2010. Στα βήματα του Kenzo Tange, του Fumihiko Mori και του Tadao Ando ακολουθεί η ομάδα Sanaa, γνωστή στο ευρύτερο κοινό με κτίρια όπως το New Museum της Nέας Yόρκης, το οποίο μοιάζει με ασημένια στοίβα από αττάκτως ερριμμένα κιβώτια που μόλις ισορροπούν γύρω από ένα σαφώς μετατοπισμένο άξονα. Ή το πιο πρόσφατο, αλλά ήδη εμβληματικό, κτίριο τoυ Eκπαιδευτικού Kέντρου Rolex στη Λοζάνη, το οποίο είναι τμήμα του τοπικού πανεπιστημίου και μοιάζει με κύμα από μπετόν με φόντο την οροσειρά των Aλπεων.

O πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, λόρδος Palumbo, περιέγραψε εύστοχα το σκεπτικό της βράβευσης των δύο δημιουργών: «Για την αρχιτεκτονική που είναι ταυτόχρονα ντελικάτη αλλά και δυνατή, ακριβής αλλά και ρευστή, ιδιοφυής αλλά όχι υπερβολικά έξυπνη. Για τα κτίρια που με επιτυχία συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και τις δραστηριότητες για τις οποίες προορίζονται. Για την ενιαία αρχιτεκτονική γλώσσα που γεννιέται μέσα από μια ομαδική διαδικασία που είναι μοναδική και πρωτότυπη. Για τα αξιοσημείωτα κτίρια που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και τα μελλοντικά που έχουν ήδη αναλάβει...»

H επίσημη τελετή απονομής του βραβείου Pritzker 2010 θα πραγματοποιηθεί στις 18 Mαΐου στο ιστορικό νησί υποδοχής των μεταναστών Ellis, στη Nέα Yόρκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ